?>

'Batı Karadeniz'in Efes'i' tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkıyor

"Batı Karadeniz'in Efes'i olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde arkeologları heyecanlandıran kazı çalışmaları devam ediyor.

Gündem - 5 yıl önce

Düzce

"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında ulaşılan bulgular arkeologları heyecanlandırıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı kararla kazıların 12 aya yayıldığı, Batı Karadeniz'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen antik kentte, Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bilimsel Danışmanlığı ve Düzce Belediyesinin destekleriyle kazı çalışmaları devam ediyor.

Tarihi, MÖ 3. yüzyıla kadar dayanan, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların da yer aldığı bölgede, özellikle tiyatro bölümünde yeni yapılar gün ışığına çıkmaya başladı.

İhtişamlı bir yapının ortaya çıkmaya başladığı bölgede, yeni bulgular ve tiyatro kalıntıları kazı yapan ekibi ve arkeologları heyecanlandıran boyutta.

"Kazı çalışmaları hızla devam ediyor"

Kazı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde kazıların 3 ay sekteye uğradığını, 1 Haziran itibarıyla çalışmalara yeniden başladıklarını söyledi.

Çalışmaların hızla ilerlediğini, kazı sahasının 3 farklı alanında çalıştıklarını, yeni çalışma döneminde Türk Tarih Kurumunun da kazıya destek vereceğini anlatan Okan, "Türk Tarih Kurumununda vereceği destekle daha da hızlanmayı planlıyoruz.

Uygulayabilirsek restorasyon ve kazı çalışmalarını bir arada götürmeyi planlıyoruz. Şimdilik çalışmalar Düzce Belediyesinin verdiği işçi desteğiyle hızlı bir şekilde devam ediyor." diye konuştu.

"Bir antik kenti bu kadar sağlam bulmak çok zor"

Okan, kazılarda gün geçtikçe önemli kalıntılara rastladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kazı bazı noktalarda düşündüğümüzden çok daha iyi çıkıyor. Tiyatronun alt bölümlerinin sağlam olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi mutlu eden bir gelişme. Orta kısımlardaki blokların tamamını sökmüşler ama tiyatro genel olarak sağlam bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Bu bizi heyecanlandıran bir gelişme. Sadece bölgede değil, Anadolu'da bulunan birçok antik kenti bu kadar sağlam bulmak çok zor. Sadece Batı Karadeniz'de değil, Anadolu'da en iyi korunmuş antik kentlerden biri."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan ise kazılarda bu yıl içerisinde sahne binasının kazısını tamamlayıp restorasyona hazır hale getirmeyi planladıklarını belirterek, "Duruma göre bilimsel şekilde kazı zaman zaman hızlanıp yavaşlayabilmekte.

Bütün imkanlarımızla bu yıl içerisinde kazı alanını bitirmeyi hedefliyoruz. Batı Karadeniz bölgesinin 10 bin kişilik tek antik tiyatrosu ve ayakta kalmış." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çeltik tarlası fotoğrafçılara doğal stüdyo oldu

2020-08-09 15:34 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sona erdi

2020-08-10 22:32 - Siyaset

Mersin Uluslararası Limanı Lübnan'a yardıma hazır

2020-08-09 14:12 - Gündem

Fransa'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 30 bin 312'ye yükseldi

2020-08-07 00:37 - Dünya

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar

2020-08-07 03:04 - Sağlık

Uzmanından Kovid-19 salgınında 'hareketsiz kalmayın' önerisi

2020-08-11 14:42 - Sağlık

'1915 Çanakkale Köprüsü'nü 18 Mart 2022'de hizmete sunmayı hedefliyoruz'

2020-08-13 16:22 - Gündem

Otomobil pazarının lideri Renault oldu

2020-08-07 15:48 - Gündem

Seramiksan'dan küçük banyolar için öneriler

2020-08-07 14:01 - Genel

MotoGP Çekya Grand Prix'sini Brad Binder kazandı

2020-08-09 22:57 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Yerlikaya: Orman yangınlarıyla mücadele herkes büyük bir özveriyle görev yaptı

18:17 - Gündem

Bakan Yerlikaya'dan orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin paylaşım

18:12 - Gündem

Yaylada çöpleri toplayan iki kardeş "çevre müfettişi" oldu

17:53 - Gündem

Bakan Kurum: Bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir'de temelleri atacağı

17:48 - Gündem

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

17:42 - Gündem

Günün Manşetleri

NATO Genel Sekreteri, Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi sağlamasından me

18:28 - Dünya

Lukaşenko, Trump'ın Ukrayna'da barış istiyorsa meseleye dikkatli müdahil olmasını istedi

18:22 - Dünya

Bakan Yerlikaya: Orman yangınlarıyla mücadele herkes büyük bir özveriyle görev yaptı

18:17 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze'ye yardım planı çalışmasının sürdüğünü söyledi

18:07 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile telefonda görüştü

18:04 - Siyaset