?>

Batı Akdeniz 135 ülkeye sebze meyve ihraç ediyor

Almanya, Rusya, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere 135 ülkeye yaş sebze meyve satan Batı Akdeniz bölgesi, yılın ilk 2 ayında bu ürünlerin dış satımında yüzde 26,58'lik artışa imza attı.

Ekonomi - 5 yıl önce

Antalya

Örtü altı tarımda söz sahibi olan Antalya ile Isparta ve Burdur'un yer aldığı Batı Akdeniz bölgesinde ihracat artmaya devam ediyor.

Özellikle yaş sebze ve meyve dış satımı, üreticinin ve ihracatçının yüzünü güldürüyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, ocak-şubat döneminde bölgeden yapılan yaş sebze meyve ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,58 artarak 128 milyon 727 bin 381 dolara ulaştı.

En fazla ihracat yapılan ülkeler, Almanya, Rusya, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna oldu.

İhracat şampiyonu domates

Bölgenin yaş sebze meyve ihracatında 38 milyon 285 bin 881 dolarla domates ilk sırada yer aldı.

Geçen yılın aynı dönemine göre domates ihracatı yaklaşık yüzde 4 artış gösterdi.

Domatesi, 32 milyon 700 bin dolarla biber, 15 milyon 442 bin 651 dolarla nar ve 15 milyon 78 bin dolarla salatalık takip etti.

Özellikle Isparta'da yoğun şekilde üretilen elmanın ihracatından da 10 milyon 659 bin dolar sağlandı.

"Kış döneminde 3 domatesten 2'si Antalya'da üretiliyor"

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tarımda Antalya'nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kentin ihracat potansiyelinde tarımın lokomotif sektör olduğunu belirten Çandır, "Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yaklaşık yüzde 25'i sadece Antalya'dan gerçekleştiriliyor.

Örtü altı tarımda lider Antalya'nın da bulunduğu bölge, yaş sebze ve meyvede sadece ülkesinin değil, yurt dışı ihtiyacını da karşılıyor." dedi.

Örtü altı yetiştiriciliğinde domates, fasulye, biber, mantar, patlıcan, salatalık gibi ürünlerin yüzde 50'sinden fazlasının Antalya'da üretildiğine işaret eden Çandır, kış döneminde 3 domatesten 2'sinin Antalya'da yetiştirildiğini dile getirdi.

Çandır, portakal, muz, avokado, çilek, yenidünya, kavun, bakla, karpuz, elma, limon, zeytin, armut, keçiboynuzu, nar gibi ürünlerin potansiyelinin de yüksek olduğunu bildirdi.

Antalya'nın örtü altı tarımın dışında zengin ürün çeşitliliğine de sahip olduğunu belirten Çandır, özellikle avokado üretiminin yüzde 81'inin Antalya'da yapıldığını ifade etti.

"Kotaya rağmen sektör bir başarıya imza attı"

Yaş sebze meyve ihracatı yapan bir şirketin sahibi Abdullah Bulut da özellikle salgın sürecinde sektörün ihracatta yüz güldürdüğünü söyledi.

Bölgeden 135 ülkeye ürün gönderdiklerini dile getiren Bulut, "Rusya'nın domatese uyguladığı kotaya rağmen sektör önemli bir başarıya imza attı.

Kotanın bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. İnsanların sağlıklı beslenebilmesi için taze sebze ve meyveye ulaşmaları engellenemez.

Özellikle salgın döneminde önemi artan ürünlerin, sorunsuz bir şekilde dünya insanlarına ulaşması gerekir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2021-03-03 13:04 - Ekonomi

“Ateş ve halsizlik orta kulak iltihabı belirtisi olabilir“ uyarısı

2021-03-02 17:50 - Genel

Zonguldak'ta LED ekranlara 'Love Erdoğan' görseli yansıtıldı

2021-03-08 01:48 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı'nda 1 oyuncunun Kovid-19 testi pozitif çıktı

2021-03-02 20:11 - Spor

TÜBİTAK 2 teknolojinin yapma bilgisini transfer edecek

2021-03-03 12:31 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

2021-03-02 20:05 - Gündem

Şark Kartalı Selahaddin Eyyubi'nin vefatının 828. yılı

2021-03-04 19:42 - Çevre-Hayat

Futbolda elle oynama kuralında değişiklik yapıldı

2021-03-05 22:06 - Spor

Şehit askerler için başsağlığı mesajları paylaşıldı

2021-03-05 00:21 - Gündem

Medicana Ataşehir Hastanesi hizmete açıldı

2021-03-09 12:30 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Dünyanın su döngüsü iklim değişikliğiyle öngörülemez hale geliyor

11:52 - Ekonomi

Ankara'da bu yıl 6 bin 161 su ürünleri denetimi yapıldı

11:32 - Ekonomi

Dijital Türk Lirası Projesi'nin ikinci faz ilerleme raporu yayımlandı

10:23 - Ekonomi

İGSAŞ yeni mobil uygulaması "Filiz"i devreye aldı

10:12 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı 10 ayda 31,6 milyon ürün denetledi, 2,4 milyar lira ceza kesti

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen askeri kargo uçağının enkaz inceleme işlemleri tamamlandı

12:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, milli saraylarımızı da titizlikle korumaktadır

12:18 - Siyaset

Belçika'da 3 günlük grev başladı

12:13 - Dünya

Galatasaray, Avrupa'da 333. kez sahne alacak

11:43 - Spor

FBI Başkanı Patel'in kız arkadaşını korumak için SWAT ekibi görevlendirdiği iddia edildi

11:37 - Dünya