?>

BATEM, 91 yılda 185 çeşidi tescilleyerek tarıma kazandırdı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü (BATEM) Abdullah Ünlü, AR-GE çalışmalarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan enstitülerinin turunçgilden nar çeşitlerine 185 çeşidi tescilleyerek tarıma kazandırdığını söyledi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Antalya

BATEM'in kuruluşunun 91. yıl kutlamaları kapsamında "BATEM Emeklilerine Vefa" etkinliği ve "Geçmişten Günümüze BATEM'in Tarımsal Araştırmaya Katkıları" konulu panel düzenlendi.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki yerleşkede gerçekleştirilen programda, BATEM'in ürettiği ürünler tanıtıldı, AR-GE çalışmaları hakkında bilgi verildi. BATEM'e şu ana kadar katkı sunan aralarında mühendis ve yöneticilerin de bulunduğu emeklilere teşekkür plaketi verildi.

Vali Hulusi Şahin, yaptığı konuşmada, hızlı artan nüfusu beslemek için tarımın önemine işaret ederek, Cumhuriyet kurulduğunda 13 milyon olan nüfusun 90 milyona çıktığını hatırlattı.

Nüfusu beslemenin yanında daha fazla üreterek ihracatını yaptıklarını anlatan Şahin, "Antalya'dan 1,2 milyar dolar tarımsal ihracatımız var. Bu rakamlara ulaşmayı büyük emeklere borçluyuz. Eskiden her yer bataklıktı, buraları ıslah ederek tarıma kazandırarak önemli mesafe alındı." dedi.

Şahin, verimli tarımsal ürün üretmenin önemini vurguladı.

"Kışlık sebze tohumu üretiminde de durumumuz iyi gidiyor"

BATEM Müdürü Ünlü de Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta bölgesini kapsayan enstitüde 275 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Enstitüde farklı laboratuvarlarda önemli çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Ünlü, "Ülkemiz 2000'den önce sebze tohumculuğunda yüzde 10'lardayken Bakanlığımızın başlattığı çalışmalarla şu anda kendi kendimize yetebilecek yazlık sebze tohumculuğu yapıyoruz. Kışlık sebze tohumunda da durumumuz iyi gidiyor." diye konuştu.

Ünlü, enstitünün geleneksel turunçgil kabuk reçelleriyle ün kazandığını, turunçgillerin en yaygın zararlısı turunçgil unlubitinin doğal düşmanı olarak kullanılan avcı böcekler üreterek, üreticinin kullanımına sunduklarını ifade etti.

Ünlü, 10 yılda araştırmacılarının 529 ulusal ve 700 uluslararası makaleye imza attığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yaptığı tüm AR-GE çalışmalarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan enstitümüz, 185 tescilli çeşidiyle günümüzde yetiştiriciliğe çok önemli girdi sağlıyor. Üretimi yapılan turunçgil çeşitlerinin yüzde 80'ini, nar çeşitlerinin yüzde 85'ini, susam çeşitlerinin yüzde 70'ini, yerfıstığı çeşitlerinin yüzde 80'ini, cin mısır çeşitlerinin yüzde 50'sini, yenidünya, pikan, avokado, passiflora, ejder meyvesi, mango ve liçi çeşitlerinin ise tamamını sektöre kazandırmıştır."

"Küresel iklim değişikliğine karşı AR-GE önem arz ediyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Davut Keleş ise enstitülerin tarıma, üretime katkı sunduğunu bildirdi.

Tarım alanlarının daraldığına nüfusun arttığına değinen Keleş, "Eskiden tabağımızda tek çeşit varken artık 3-4 çeşitle yetinmiyoruz. Tarımın bu kadar önem kazandığı bir dönemde verim ve kaliteyi artırarak iklim değişikliğine karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Küresel iklim değişikliğine karşı AR-GE önem arz ediyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YSK 2 il, 6 ilçe ve 3 beldedeki seçimlere yönelik itirazları reddetti

2024-04-14 17:18 - Siyaset

Papa Franciscus'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dünya barışına yaptıkları için teşekkür

2024-04-13 14:33 - Gündem

ABD, İsrail'e saldırıları nedeniyle İran'a yeni yaptırım uygulayacak

2024-04-17 10:38 - Dünya

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Tahran uçuşlarını güvenlik nedeniyle durdurdu

2024-04-11 03:53 - Dünya

Ağrı'nın Patnos ilçesinde taşan dere nedeniyle bazı ev ve ahırları su bastı

2024-04-12 18:27 - Gündem

ABD Temsilciler Meclisi'nde yabancılar üzerinde gözetim yetkisi veren tasarı kabul edildi

2024-04-13 00:08 - Dünya

Milli para badmintoncu Emine Seçkin, madalya başarısını Paris 2024'te sürdürmek istiyor

2024-04-15 12:02 - Spor

İTÜ, Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle "5G Teknoloji Kampüsü" hayata geçirildi

2024-04-15 14:23 - Teknoloji

Fed'in ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler ötelenmeye devam ediyor

2024-04-16 15:23 - Ekonomi

Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final, yarın Mersin'de başlayacak

2024-04-11 22:27 - Spor

İlgili Haberler

Doğan Holding'e ait Ditaş Doğan paylarının BDY Group'a devri tamamlandı

22:07 - Ekonomi

Fed'in Bej Kitabı, ekonomik belirsizliğin temkinliliğe neden olduğunu ortaya koydu

21:53 - Ekonomi

AB, 2 trilyon avroluk bütçe istedi

20:33 - Ekonomi

Trendyol Grubu, Baykar, ADQ ve Ant International arasında stratejik işbirliği

19:52 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell'ı görevden almayı planlamadığını söyledi

19:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mars'tan gelen ve dünyaya düşen en büyük gök taşı New York'ta 5,3 milyon dolara satıldı

22:42 - Dünya

Suriye'de, İsrail'in hava saldırıları protesto edildi

22:12 - Dünya

Doğan Holding'e ait Ditaş Doğan paylarının BDY Group'a devri tamamlandı

22:07 - Ekonomi

Beşiktaş, hazırlık maçında Wolfsberger'e 3-2 mağlup oldu

22:03 - Spor

Bakan Fidan, New York'ta güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu

21:58 - Siyaset