?>

Başhekime verdiği sözle 50 yıldır kullandığı sigarayı bırakınca hayatı değişti

Van'da mide kanaması sonucu getirildiği Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başhekimin telkinleri sonucu 50 yıldır kullandığı sigarayı bırakan Nevzat Aydın, artık daha rahat yürüyüp, nefes sorunu yaşamadan uyuyabiliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Van

Erciş İlçesine bağlı Yukarı Göze Mahallesi'nde yaşayan 64 yaşındaki Aydın, yaklaşık 4 ay önce mide kanaması geçirerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

Burada tedavisine başlanan Aydın, hastanenin bahçesine çıkarak sigara içtiği sırada başhekim Doç. Dr. Remzi Sarıkaya ile karşılaştı.

Aydın'a sigaranın zararlarını ve organlara etkilerini anlatan Sarıkaya, bırakması durumunda da detaylı muayene sözü verdi.

Bunun üzerine 50 yıldır kullandığı sigarayı bırakmaya karar veren Aydın, AA muhabirine, artık daha rahat uyuyup, daha uzun süre yürüyebildiğini söyledi.

Daha önce günde yaklaşık 2 paket sigara içtiğini belirten Aydın, "Yaşım ilerledi ve sigara kullandığımdan dolayı rahatsızlandım. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2 gün tedavi edildim. O süre zarfında yine sigara içmek istiyordum ve dayanamadım, dışarı çıkıp sigara içtim. Beni gören hastane başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, sigarayı bırakmam konusunda tavsiyelerde bulundu. O gün ona söz verdim ve sigarayı bırakmak için mücadele ettim." dedi.

Sigarayı bıraktıktan sonra hayatının değiştiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Artık daha rahat yemek yiyebiliyorum, saatlerce yürüyüş yapabiliyorum, nefes sorunu yaşamadan uyuyabiliyorum. Gün içinde kullandığım sigaraların yanı sıra çevremdeki insanların ikram ettiği sigarayı da içiyordum. Sigara hem maddi hem de sağlık açısından çok büyük zararlar veriyor. Artık kendimi daha iyi hissediyorum. Sigarayı bıraktıktan sonra detaylı bir muayeneden geçtim, Tahlillerim iyi çıktı, mutluyum. Sigarayı bırakmamda bana yardımcı olan Sarıkaya'ya teşekkür ederim."

"Amcamız, sigarayı bırakarak tedavi olmaya geldiğinde çok mutlu olduk"

Her gün sigara kullanan binlerce hastayı muayene ettiklerini belirten Sarıkaya ise tütün ürünlerinin kullanımının sağlığa ciddi zararlar verdiğini ve bunun bilimsel çalışmalarla da ortaya konulduğunu vurguladı.

Tütün ürünlerinin, kalp, akciğer, mide gibi birçok organa zarar verdiğini ifade eden Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sigarayla mücadele devam ediyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hem vatandaşlarımızı muayene ediyoruz hem de sigarayı bırakmaları konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunun yanında sahada dolaştığımız zaman da sigara kullananlara gerekli uyarılarda bulunuyoruz. Nevzat amcanın hastane bahçesinde sigara içtiğini gördüm ve bırakması konusunda tavsiyelerde bulundum. Sigarayı bırakırsa hastanede detaylı bir muayeneden geçireceğimin sözünü verdim. Amcamız, bir süre sonra sigarayı bırakarak tedavi olmaya geldiğinde çok mutlu olduk. Bir kişi de olsa farkındalık olması adına çok önemli."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başhekime verdiği sözle 50 yıldır kullandığı sigarayı bırakınca hayatı değişti

2024-01-04 15:13 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İran'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye m

2024-01-03 18:03 - Siyaset

Sarıkamış Şehitlerini Anma Etkinliği'ne özel tren seferi yapılacak

2024-01-03 17:17 - Gündem

Futbol dünyasının efsane ismi Pele, vefatının ilk yılında anılıyor

2023-12-29 12:23 - Spor

İthalat rejimi ve ilave gümrük vergisine ilişkin kararlar düzenlendi

2023-12-31 16:27 - Ekonomi

Boyner Grup 2023'ü 1 milyar dolar ciroyla kapatıyor

2023-12-29 12:33 - Ekonomi

Para tekvandoda sporcu sayısı her geçen gün artıyor

2023-12-29 12:38 - Spor

Kuru yemişçilerde yılbaşı hareketliliği yaşanıyor

2023-12-29 12:48 - Çevre-Hayat

HÜRKUŞ'un güçlü hür kanatları milli pençelerle donatılıyor

2024-01-02 12:23 - Teknoloji

Hazine ve Maliye Bakanlığı dış borç stoku verilerini açıkladı

2023-12-29 13:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kars'ta "Sarıkamış şehitleri" için temsili nöbet tutuldu

23:27 - Çevre-Hayat

Kapadokya'da profilden yapılan peribacası maketine 2 bin 500 parçadan oluşan örgü motif giydiri

18:58 - Çevre-Hayat

Ardahan'da mercek bulutları görüldü

18:27 - Çevre-Hayat

Üniversite öğrencileri Osmanlı yemeklerini "yenilebilir parfümlerle" pazarlamak istiyor

14:02 - Çevre-Hayat

Birleştirilmiş sınıflı köy okulundan çok sayıda doktor, avukat, öğretmen ve mühendis çıktı

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Organize suç örgütlerine yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 42 şüpheli tutuklandı

08:13 - Asayiş

ABD, İspanya'ya olası askeri ekipman satışını onayladı

06:18 - Dünya

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

03:48 - Dünya

Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti

03:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ulusal güvenlik için Grönland'e ihtiyacımız var

03:38 - Dünya