?>

Balkanlar'daki sivil toplum kuruluşlarından Gazze'deki çocuk ölümlerine tepki

Bosna Hersek ve Sırbistan'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik saldırılarına ve bu saldırılarda çocuk ve sivillerin hedef alınmasına tepki gösterdi.

Dünya - 4 yıl önce

Saraybosna

Savaşta Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovica, yaptığı açıklamada, 11 yaşındaki kızının Bosna Hersek'teki savaşta (1992-1995) öldürüldüğünü belirterek "Gazze'de yaşananları izlemek bana o günleri hatırlatıyor.

Saraybosna'da da çocuklar bugün Gazze'de olduğu gibi öldürüldü. 21. yüzyılda bunlara hala tanık olmak kabul edilemez." dedi.

İsrail'in de 1940'larda saldırılara maruz kaldığını belirten Grabovica, "Görünen o ki yaşananları unutmuşlar. Gazze'deki masum çocuklara bile acımaları yok. Orada yaşananlar korkunç." diye konuştu.

Grabovica, büyük güçlere empati yapmaları çağrısında bulunarak Gazze ile Saraybosna'nın farklı zamanlarda aynı kaderi paylaştığını vurguladı.

Kızının oyun oynarken öldürüldüğünü aktaran Grabovica, "Havan topu saldırısı sonucu öldü.

Daha binlerce çocuk öldürüldü bu topraklarda. Biz çocuklarını kaybeden ailelerin hissettikleri çok başka." ifadelerini kullandı.

"Savaşı durdurun"

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de 1995'te yaşanan Srebrenitsa soykırımında da çocuk, kadın ve masum sivillerin öldürüldüğünü anımsatarak "Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddeti kınıyorum.

Onların bir suçu yok. Tek istedikleri oyun oynamak, çocukluklarını yaşamak." dedi.

Derneğin başkan yardımcısı Kada Hotic, Gazze'de yaşananları büyük bir üzüntüyle takip ettiğini ifade ederek "Filistinlilerin normal bir hayatı olmasına ne zaman izin verilecek? Tarihte soykırım yaşayanların akıllanmamış olmasına şaşıyorum.

Çocukların bir suçu yok. En büyük bedeli her zaman normal vatandaş ödüyor." diye konuştu.

Bosna Hersek'teki Emmaus Uluslararası Dayanışma Forumundan yapılan açıklamada, Bosna Hersek'in de yıllarca düşman zulmüne karşı mücadele verdiğini belirterek "Çocuklar uyurken sessiz olacağız ancak çocuklar öldürülürken susmayacağız.

Savaşı durdurun. Savaş arkasında korkunç izler bırakan ve hiçbir ahlak ve insan haklarında yeri olmayan bir olgudur." ifadeleri kullanıldı.

Sırbistan'da faaliyet gösteren İnsan Hakları Fonu Kurucusu Natasa Kandic de Filistinli çocuk ve sivillerin saldırıya uğramasının korkutucu olduğunu belirterek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "İsrail'in acelesi yok" açıklamasına Birleşmiş Milletlerin (BM) güçlü bir tepki vermesi gerektiğini belirtti.

Kandic, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına rağmen Filistin halkında destek vermesinden memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cari açık ihracatın katkısıyla yavaşladı

2021-05-11 19:56 - Gündem

Yenilenebilir enerjide 'dağıtık kurulumlar' artacak

2021-05-12 17:21 - Gündem

Trabzonspor, Gençlerbirliği'ni konuk edecek

2021-05-14 14:31 - Spor

BM'den Doğu Kudüs'teki tehlikeli tırmanışın daha fazla şiddete ve can kaybına neden olacağı uyarısı

2021-05-11 03:36 - Dünya

Çin'den ABD’ye 'zorlayıcı diplomasi' suçlaması

2021-05-14 23:56 - Dünya

AB dışişleri bakanları 'Filistin-İsrail gerginliğini' görüşecek

2021-05-16 14:31 - Dünya

Muğla'nın Bodrum ilçesinde orman yangını çıktı

2021-05-13 22:11 - Gündem

İtalya'da İsrail’in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

2021-05-14 03:02 - Dünya

'Bizim için bayram hasta sayılarımızın azalması demek'

2021-05-13 15:11 - Sağlık

Japonya, darbe sonrası insani kriz sebebiyle Myanmar halkına 4 milyon dolarlık gıda hibesi verecek

2021-05-15 10:31 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD merkezli insan hakları grubuna göre, İsrail'in İran'a saldırılarında en az 639 kişi öldü

10:07 - Dünya

Gazprom: Avrupa'daki doğal gaz tüketimi 30 yılın en düşük seviyesine geriledi

10:03 - Dünya

Meksika'da etkili olan Erick Kasırgası "son derece tehlikeli" 4. kategoriye ulaştı

09:58 - Dünya

İsrail'in Gazze'de yardım bekleyenleri hedef alması sonucu 16 Filistinli can verdi, 100 yaralı

09:27 - Dünya

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Yahudi halktan Netanyahu'nun durdurulmasını istedi

08:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov: Resesyona girmenin eşiğindeyiz

10:32 - Ekonomi

Türkiye'de mayısta 130 bin 25 konut satıldı

10:27 - Ekonomi

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Juventus, Al Ain'ı farklı yendi

10:23 - Spor

PTT'nin "KEP" hizmetiyle vatandaşların dijital belge ve işlemleri güvence altına alın

10:18 - Gündem

ABD merkezli insan hakları grubuna göre, İsrail'in İran'a saldırılarında en az 639 kişi öldü

10:07 - Dünya