?>

Balıkesir'de kadınların kurduğu kooperatif kırsal mahallenin turizmine katkı sağlıyor

Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı kırsal Ballıpınar Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, kurdukları kooperatifte yetiştirdikleri ürünlerden yemekler yaparak bölgeye gelen turistlerin hizmetine sunuyor.

Ekonomi - 5 gün önce

Balikesir

Yunanistan'dan 1924 yılında gelen vatandaşların nüfusunu oluşturduğu Ballıpınar Mahallesi, ilçeye yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Coğrafi işaretli meşhur mor soğanın yetiştirildiği mahallede ayrıca zeytin, kiraz, fasulye üretimi de yapılıyor. Bir yanı Marmara Denizi'nde diğer yanı da Kapıdağ'ın ormanlarında olan Ballıpınar Mahallesi, son dönemde şehir dışından gelen misafirlerin de ilgisini çekiyor.

????

Bu durumu fark eden mahallenin kadınları, "Kooperatifte Hareket Ballıpınar'da Bereket" projesiyle Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (GMKA) da destek alarak kooperatif kurdu.

Mahallenin tertemiz plajında denize giren tatilciler, daha sonra kadınların işlettiği restoranda lezzetli ürünlerin tadına bakıyor.

Kadınlar, yaptıkları girişimle hem tarımsal üretimlerini değerlendiriyor hem de bölge turizmine katkı sağlıyor.

"Bu kadar çok talep beklemiyorduk, çok şaşkınız"

Kooperatif Başkanı Gülsüm Çelikarslan, mahallelerinde meşhur mor soğanın yanı sıra birçok sebze ve meyve ürettiklerini söyledi.

Çelikarslan, ürünleri değerlendirmek için kooperatifi kurduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu sayede bütün ürünlerimiz değer kazandı, mahallemiz daha çok tanındı. Yurt dışından bile bize gelenler olmaya başladı. Kuru fasulye menümüzü çok beğeniyorlar. Türkiye'nin her yerinden kahvaltıya gelenler oluyor. Kendi yaptığımız tatlılarımızı da ikram ediyoruz. Kahvaltıda sunduğumuz ürünlerimizin hepsi hemen hemen kendi ürünlerimiz. Salçamızı kendimiz üretiyoruz, zeytini, zeytinyağını ve birçok ürettiğimiz ürünü bu şekilde satmaya çalışıyoruz. Bu kadar çok talep beklemiyorduk, çok şaşkınız. Gerçekten herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel yorumlar alıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. İnşallah daha da güzel olacak."

"Buradaki kadınların yüzü hep gülüyor"

Ailesiyle kahvaltı yapmaya gelen Selda Balaban da restorana ara sıra geldiklerini ve çok beğendiklerini dile getirdi.

Balaban, Ballıpınar Mahallesi sakinlerinin çok çalışkan olduğunu vurgulayarak, "Burasının hizmeti çok güzel, değişiklik olsun diye ara sıra geliyoruz." dedi.

Pelin Balaban da Tatlısu Mahallesi'nde yaşadıklarını ve ailesiyle bölgede gezmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Ballıpınar Mahallesi'nde kurulan kadın kooperatifinin ismini duyduklarını ve merak ederek geldiklerini anlatan Balaban, "Kahvaltıları tam bir köy kahvaltısı, lezzet bakımından da çok güzel. Buradaki kadınların yüzü hep gülüyor ve böyle bir girişimde bulunması çok anlamlı ve önemli." diye konuştu.

Baba Ergin Balaban da kadınların kurdukları kooperatifin mahallenin kalkınmasına büyük destek sağladığını ifade etti.

Balaban, kooperatifin mahallenin turizmine de katkı sağladığını anlatarak, "Hizmetleri çok güzel, yiyecekleri hep kendi yetiştirdikleri ürünlerden oluşuyor. Fiyatları da gayet makul, açıkçası herkese tavsiye ederim." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan orman yangınlarına karşı yağmur duası

2025-07-25 22:08 - İslam-Hayat - Safer 1447

Kitapla buluşturulan cami altındaki çay ocağı adeta kültür merkezine dönüştü

2025-07-22 12:48 - İslam-Hayat - Safer 1447

Aliyev’den Putin’e başsağlığı

2025-07-24 18:14 - Özel Haber

Dünyada 304 milyon insan hepatit B veya C ile yaşıyor

2025-07-28 11:22 - Sağlık

İHH, Libya’daki Sudanlı sığınmacılara giysi ve battaniye yardımı yaptı

2025-07-24 17:43 - İslam-Hayat - Safer 1447

IDEF 2025'te toplam 9 milyar dolarlık sözleşme hacmine ulaşıldı

2025-07-27 22:23 - Teknoloji

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 'IDEF 2025' sona erdi

2025-07-27 20:13 - Teknoloji

Nostalji tutkusu bitmeyen kasetçi aynı iş yerinde 47 yılı geride bıraktı

2025-07-27 12:27 - Magazin

Hırvatistan'dan gelen öğrenciler İstanbul'da Yaz Kur'an Okulu programına katıldı

2025-07-24 20:53 - İslam-Hayat - Safer 1447

Memleket özlemlerini 'Gurbetçiler Pilav Festivali' ile dindiriyorlar

2025-07-28 12:42 - Magazin

İlgili Haberler

Bild gazetesi, Togg'un T10X modelinin, yıl sonu Almanya'da satılmaya başlanacağını yazdı

20:52 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam temmuzda beklentilerin altında kaldı

16:28 - Ekonomi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama

16:03 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam temmuzda beklentileri geride bıraktı

15:47 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 8,5 milyon doz şap aşısını sahaya gönderdik

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem