?>

Spiegel dergisine göre Almanya'daki bazı diplomatlar hükümetin İsrail politikasından rahatsız

Almanya Dışişleri Bakanlığında görev yapan bazı diplomatların hükümetin İsrail politikasından rahatsız oldukları öne sürüldü.

Dünya - 5 ay önce

Berlin

Spiegel dergisinde "Dışişleri Bakanlığında ayaklanma" üst başlığıyla yer alan habere göre, Almanya'nın İsrail politikası diplomatlar arasında hayal kırıklığına yol açtı.

Şu anda yaklaşık 130 diplomatın kurum içi sohbet grupları kurarak Dışişleri Bakanı Johann Wadephul'dan İsrail'e karşı daha sert önlemler almasını talep ediyor.

Bakanlıktaki bazı çalışma odalarının kapılarında ve kantinde Gazze'ye destek veren afişler asılı bulunuyor.

????

Çoğu 30-40 yaşlarında ataşeler, danışmanlar, daire başkan yardımcıları raporlar hazırlıyor ancak karar alma süreçlerine dahil olmuyor.

Hiyerarşinin üst kademelerindeki yaşça büyük diplomatlar devletin çıkarlarını savunurken, genç diplomatlar ise Almanya'nın İsrail'e, Rusya ve Myanmar'daki askeri cuntaya davrandığından farklı davranmaması gerektiğini savunuyor.

Diplomatlardan bazıları, Almanya'nın İsrail'e silah desteğinin ileride hukuki sorumluluk doğurabileceğinden endişe ediyor.

Argümanlarını uluslararası hukuka dayandıran diplomatlar, Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve hatta soykırım işlendiğine karar verirse, "Almanya, Gazze'de kullanılan silahları tedarik ederek, koşulların tamamen farkında olarak, buna katkıda bulunduğu suçlamasıyla yüzleşmek zorunda kalacak." diye uyarıyor.

Mısır ve Pakistan gibi yerlerde büyükelçilik yapmış eski diplomat Martin Kobler, "Dışişleri Bakanlığında, devlet çıkarlarının Almanya'nın uluslararası hukuka bağlılığıyla asla çelişmemesi gerektiğine inanan diplomatların sayısı giderek artıyor." dedi.

Kobler, Dışişleri Bakanlığındaki meslektaşlarının "Almanya'nın AB üye ülkeleri arasında yalnızlaşmasını" endişe verici bulduğunu belirtti.

Geçen ay eski 13 büyükelçi Alman hükümetini "İsrail ile silah ihracatı ve askeri işbirliği konusunda daha kısıtlayıcı bir duruş" benimsemeye çağıran bir mektubu kamuoyuyla paylaşmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, diplomatların tepkisini dile getirdiği sohbet grubunun varlığını doğrularken, Bakan Wadephul ile bu konuda bir görüşme yapılmasının gündemde olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EHSİM, IDEF 2025'te elektronik harp alanındaki çözümlerini tanıttı

2025-07-24 11:32 - Teknoloji

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek: Mali bağımsızlık için en önemli aşamalardan birini tamamladık

2025-07-24 15:43 - Spor

Türkiye'de işçilerin yüzde 14,02'si sendikalı

2025-07-24 13:52 - Ekonomi

KPSS ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına yerleştirme sonuçları açıklandı

2025-07-24 13:32 - Eğitim

İsrail ve Suriye'nin ABD'nin katılımıyla Paris'te görüşeceği bildirildi

2025-07-24 15:38 - Dünya

STM'den FPV dron tehditlerine karşı yüksek teknoloji çözüm

2025-07-24 14:27 - Teknoloji

Orman yangınında şehit olan Denizlili orman işçileri aynı gün işe başlamış

2025-07-24 14:52 - Çevre-Hayat

Milli motosikletçiler, Macaristan'da piste çıkacak

2025-07-24 14:57 - Spor

İstanbul'da sıcak havaların etkisiyle günlük su tüketiminde rekor kırıldı

2025-07-24 12:37 - Gündem

Ordu'da kuraklık riskine karşı 68. gölet inşa ediliyor

2025-07-24 14:28 - Gündem

İlgili Haberler

BM, Batı Şeria’da, İsrail'in evlerini enkaza çevirdiği 1000’den fazla Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı

23:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Tayland ve Kamboçya'nın ateşkesi kabul ettiğini duyurdu

22:48 - Dünya

Suriye’nin Dera ilinde bir düğünde meydana gelen patlamada 33 kişi yaralandı

22:38 - Dünya

BM, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde "acil ve koşulsuz ateşkes" çağrısı yaptı

22:13 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, ülkesinin Suriye ile sınırların belirlenmesine hazır olduğunu belirtti

21:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Aydın'da lokanta sahibi fenalaşan müşterisini kalp masajıyla hayata döndürdü

02:12 - Gündem

Sanatçı Gül Tut'un ölümüyle ilgili gözaltına alınan kızına tutuklama talebi

02:08 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat, ABD Ticaret Bakanı Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Greer ile görüştü

00:38 - Ekonomi

Eskişehir'de tır ile servis minibüsünün çarpışması sonucu 9 kişi yaralandı

23:57 - Gündem

BM, Batı Şeria’da, İsrail'in evlerini enkaza çevirdiği 1000’den fazla Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı

23:47 - Dünya