?>

Balıkçılıkta av sezonu başlıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 10 yıllık dönemde avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretiminin yüzde 36,2 azalırken yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretiminin yüzde 149,8 arttığını belirtti.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 1 Eylül'de başlayacak av sezonunun bereketli olmasını diledi.

Su ürünlerinin insan sağlığı ve dengeli beslenmede önemli hayvansal protein kaynaklarından biri olduğunu belirten Bayraktar, balık avcılığının önemli bir gıda temin yöntemi olmakla birlikte ülkelerin ekonomisinde de ciddi bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Balıkçılarımız yeni av sezonuna umutla bakıyor. Yeni sezonun hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız açısından verimli geçmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ülkenin uzun sahil şeridi, yaygın iç suları ve nehirleriyle önemli balıkçılık kaynaklarına sahip olmasının yanında su ürünleri yetiştiriciliğinde de ön plana çıktığının altını çizerek, 2021'de toplam su ürünleri üretiminin yüzde 41'inin avcılık, yüzde 59'unun ise yetiştiricilik yoluyla elde edildiğini bilgisini verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2016'da 588 bin 715 ton olan su ürünleri üretiminin, 2021'de yüzde 35,9 artarak 799 bin 851 ton olarak gerçekleştiğinin altını çizen Bayraktar, "Son 10 yıllık dönemde (2011-2021) avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretimimiz yüzde 36,2 azalırken yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretimimiz yüzde 149,8 oranında arttı. Son 5 yıllık rakamlara baktığımızda, 2016'da 790 milyon 303 bin 664 dolar olan su ürünleri ihracatı yüzde 74,1'lik bir artışla 2021'de 1 milyar 376 milyon 291 bin 922 dolara çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, balık avcılığının çevreye olumsuz etkilerinin en düşük seviyelerde tutulmasının önemine değinerek, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını belirtti.

Denizlerde ve iç sularda yapılacak ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğlerle Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yaptığına dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, ışık kullanımı ve avlanma mesafesi gibi konularda getirilen yasaklar ve kontroller su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Balıkçılarımızın av yasaklarına ve tebliğ ile getirilen düzenlemelere titizlikle uyması sağlanmalıdır. Sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kısa, orta, uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir. Kaynakların verimli kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurulmalı, yetiştiricilik, avcılık ve AR-GE çalışmaları daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 30 Ağustos Büyük Zaferin 100. Yılı Özel Programı düzenlendi

2022-08-30 23:06 - Gündem

Fed'den "enflasyonla mücadelenin acı vereceği" uyarısı

2022-08-26 18:40 - Ekonomi

Avrupa enerji krizinde kaya gazına yönelebilir

2022-08-27 11:24 - Ekonomi

Rus güçleri yine Slavyansk'ı hedef aldı

2022-08-29 16:34 - Dünya

Çin, ABD gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişi nedeniyle 'teyakkuz' ilan etti

2022-08-28 11:55 - Dünya

'Seyahatsever' gençler Bolu ve Karabük'ü geziyor

2022-08-26 12:10 - Çevre-Hayat

'Meleklerin Koruyucusu' Muhammed Bzeek'i duygulandıran sürpriz

2022-08-26 12:44 - Çevre-Hayat

Balıkçılıkta av sezonu başlıyor

2022-08-31 10:15 - Gündem

Bakan Çavuşoğlu: (Rusya-Ukrayna) Bir diyalog gerçekleşiyor ve biz de elimizden geleni yapıyoruz

2022-08-29 22:18 - Siyaset

Karadenizli fındık üreticilerinin patoz mesaisi

2022-08-25 15:21 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Malatya'da 288 kırsal konut bugün hak sahiplerine teslim edilecek

00:38 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "asrın inşa seferberliği" paylaşımı

00:02 - Gündem

Hatay Hassa'da 622 afet konutunun yapımı devam ediyor

21:28 - Gündem

Muğla ve Adana'daki orman yangınları kontrol altına alındı

20:33 - Gündem

Muğla ve Adana'daki orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Nijerya'da bu yıl sel felaketlerinde 228 kişi hayatını kaybetti

02:07 - Dünya

Kolombiya'da askeri hava üssü yakınlarındaki bombalı saldırıda 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı

02:03 - Dünya

İsrail, ağır şartlarda alıkoyduğu 10 Gazzeliyi serbest bıraktı

01:52 - Dünya

Gazze kentinde, İsrail'in saldırıları ve işgal planları protesto edildi

01:48 - Dünya

Japonya'nın güneybatısında etkili olan Linling tayfunu nedeniyle afetlere karşı uyarı yapıldı

01:43 - Dünya