?>

Balık Gölü kar sularıyla doldu

Geçen yıl kuraklık sebebiyle suyu azalan Balık Gölü'nde su seviyesi, baharda karların erimesiyle yükseldi.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Ağrı

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Sinek Yaylası mevkisinde bulunan ve yüzeyi yaklaşık 6 ay donan Balık Gölü'nde buzlar, baharın gelişi ve havaların ısınmasıyla tamamen eridi.

Türkiye'nin deniz seviyesine göre en yüksek gölü olan 2 bin 241 metre rakımdaki göl, el değmemiş doğası, adaları, balık ve kuş türleriyle yılın her mevsimi yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yaz ve kış aylarında çevresinde festivallerin düzenlendiği göl, doğa, fotoğraf ve kamp tutkunlarının vazgeçilmez mekanları arasında yer alıyor.

İlkbaharda eriyen kar ve etkili olan yağmurlarla canlanan doğasıyla ayrı bir güzelliğe bürünen ve farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapan göl, berrak suyu, çevresinde açan çiçeklerle yeniden taze bir güzelliğe kavuştu. Balık Gölü, zirvesi karla kaplı Ağrı Dağı'nın ihtişamlı manzarasıyla da bütünleşerek muhteşem görüntüleri gözler önüne seriyor.

Doğubayazıt ilçesinin kısmi su ihtiyacının karşılandığı gölün su seviyesi ise geçen sene kuraklıktan etkilenmesine rağmen kar suları ve ilkbahar yağmurlarıyla yükseldi.

Eşsiz doğaya sahip göl ve çevresi, AA muhabirince drone ile görüntülendi.

Gölün kenarında turizm tesisi bulunan Yakup Birlik, AA muhabirine, geçen sene aşırı kuraklık nedeniyle gölde suyun çekildiğini söyledi.

Bu yıl ise eriyen kar suları ve yağışlarla dolan gölün kuşlarla da şenlendiğini belirten Birlik, şunları kaydetti:

"Bu sene aşırı yağışlarla gölde kıyıya doğru yaklaşık 3 metre genişleme ve bir metre su yükselmesi var. Gölün toparlanması için Doğubayazıt'a alternatif bir su kaynağının bulunması lazım. Yağışlar ne kadar devam ederse gölün durumu o kadar iyi olacak. Doğubayazıt büyüdükçe buradan giden suyun miktarı da artıyor. İnşallah yağmurlarla su seviyesi daha da artacak. Bu sene hem havalar soğuk hem de yağışlar var. 2 gün önce buraya kar yağdı. Bu göl yağmur ve eriyen kar sularından besleniyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Kolombiya ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine yükselttik

2022-05-20 18:58 - Siyaset

Balık Gölü kar sularıyla doldu

2022-05-23 12:35 - Çevre-Hayat

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 13. Kazan Zirvesi yarın başlıyor

2022-05-18 10:21 - Ekonomi

Atakule'nin 125 metrelik kule kısmı ziyarete açıldı

2022-05-19 17:24 - Çevre-Hayat

Rusya, Finlandiya’ya doğal gaz sevkiyatını durdurdu

2022-05-21 10:34 - Dünya

Rusya, 34 Fransız diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

2022-05-18 14:59 - Dünya

Belgrad'da bomba ihbarları devam ediyor

2022-05-20 14:20 - Dünya

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Mersin'e ulaştı

2022-05-19 08:24 - Ekonomi

Fenerbahçe, Serdar Aziz'in sözleşmesini 3 yıl uzattı

2022-05-20 15:59 - Spor

Kırımlı Tatar lider Kırımoğlu: Rusya ile savaş, Kırım'ı kurtarmak için fırsat

2022-05-19 12:21 - Dünya

İlgili Haberler

Babasının YKS çıkışında çiçekle karşıladığı öğrenci hayalindeki bölüme yerleşti

18:28 - Çevre-Hayat

Kuraklık, Mada Adası'ndaki Yörüklerin yaşantısını olumsuz etkiledi

16:08 - Çevre-Hayat

Hasankeyf'teki tarihi yapılar havadan görüntülendi

15:13 - Çevre-Hayat

Kavurucu sıcakta köy yollarını asfaltlıyorlar

13:38 - Çevre-Hayat

Bitkiler için Anadolu'yu gezen akademisyen, Tunceli'de 5 yeni türü literatüre kazandırdı

12:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kartal'da işçiler "eksik ödeme yapıldığı" gerekçesiyle çöpleri toplamadı

23:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyelerini kabul etti

23:08 - Gündem

ikas Eyüpspor, Corendon Alanyaspor'u mağlup etti

21:18 - Spor

Avrupalı liderlerden İsrail'in Nasır Hastanesi'ni hedef alan saldırılarına tepkiler

21:13 - Dünya

Fenerbahçe'nin yeni transferi Edson Alvarez: Herkes Fenerbahçe'nin büyüklüğünü biliyor

20:22 - Spor