Bakan Yumaklı: Zirai don olayının ardından hasar tespit çalışmaları başladı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Olumsuz hava koşulları sonrası bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayı ile ilgili bütün ekipler sahada gerekli çalışmaları yürütüyor ve hasar tespit çalışmalarına başladı." ifadesini kullandı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, Bakanlık bürokratlarıyla olumsuz hava koşulları yüzünden bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayıyla ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiği bildirildi.
Yumaklı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında coğrafi konumu itibarıyla Türkiye'nin geldiğine dikkati çekti.

"Ekiplerimiz sahada"

Tarımsal üretimin hava koşullarından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine işaret eden Yumaklı, özellikle son 4 günlük dönemde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu ülkenin belli bölgelerinde zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarıyla karşı karşıya kalındığını anımsattı.
Yumaklı, tüm üreticilere ve çiftçilere bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileterek, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak, elbette hava hareketlerini çok yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla bu hava hareketleri olmadan önce de önümüzdeki dönemde neler olacağına dair değerlendirmeleri yaptık. Don olaylarının görülebileceği illerimizde Bakanlık ekiplerimiz üreticilerimizi ikaz ettiler. Onlarla birlikte bu zirai donun etkilerini minimuma indirebilecek çalışmaları başlattılar. Olumsuz hava koşulları sonrası bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayı ile ilgili bütün ekipler sahada gerekli çalışmaları yürütüyor ve hasar tespit çalışmalarına başladı. Özellikle geçtiğimiz cuma gecesi eksi 15'lere kadar sıcaklık düştü. Çoğu hasarın da en çok gerçekleştiği dönem bu gece oldu."
Konuyla alakalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı detaylı bilgilendirdiğini belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmaların süratle gerçekleştirilmesi ve hızlıca tamamlanması yönünde talimat verdiğini ifade etti.
Bakan Yumaklı, sahadaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Henüz hasar tespit çalışmaları devam ederken 'ülkemizdeki bütün tarımsal faaliyetin bundan olumsuz etkilendiği, gıda arz güvenliği açısından büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuz ve yurt dışına bağımlı olunacağı' gibi yorumlara rastladık. Bunların kesinlikle iyi niyetli yorumlar olmadığını belirtmek istiyorum. Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor ancak eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıklar sonucu oluşan don olayı, ülkemizin belli bölgelerinde meyve çeşitlerini maalesef etkilemiştir."

"Gıda arz güvenliği açısından bir tehlike bulunmuyor"

İlk tespitlere ve saha gözlemlerine göre kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini kaydeden Yumaklı, "206 çeşit tarım ürünü üretimiyle dünyada bu anlamda nadir örneklerden biri olan Türkiye'nin, son yaşanan don olayı sonrasında stratejik ürünlerle ilgili gıda arz güvenliğine ilişkin herhangi bir problem olmadığını belirtmek istiyorum." ifadesini kullandı.
Yumaklı, meyve grubundaki hasarın boyutunun da halihazırda süren çalışmalar sonucu ortaya çıkacağını belirtti.
Hava şartlarının mevsim normallerine dönmeye başladığı ve üretim süreçlerinin devam ettiği dikkate alındığında üretimin devamlılığına dönük Bakanlık olarak her türlü gerekli çalışmayı yürüttüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, şunları bildirdi:
"Bu olay da göstermiştir ki don, dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için tarım sigortalarının (TARSİM) yaptırılması son derece hayatidir. Bunun poliçe bedelinin yüzde 70'i devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca kayıtlılık da son derece önemlidir. Dolasıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olanların hasar tespitleri çok daha kolay ve hızlıca yapılmaktadır. Buradan bütün çiftçilerimize, mutlaka bir tarımsal üretim yapıyorsanız tarım sigortasını yaptırın ve ÇKS'ye mutlaka kayıt olun. Bu zamana kadar olduğu gibi Bakanlık olarak gıda arz güvenliğimizi sağlayan çiftçilerimizin hemen yanında olmaya devam edeceğiz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adli Tıp Kurumu, Mahir Polat'ın testler için tam teşekküllü hastaneye sevkini talep etti

2025-04-08 12:37 - Gündem

Hamas heyeti müzakereler için Kahire'ye gitti

2025-04-12 23:47 - Dünya

ABD'de tarifeler dolayısıyla limanlardaki ithalat kargo seviyelerinde keskin düşüş bekleniyor

2025-04-09 21:02 - Dünya

Çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlayan tedbirler genişliyor

2025-04-11 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İş dünyası "Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası"nda buluştu

2025-04-09 21:08 - Ekonomi

Rusya'da 2 Moldova vatandaşı, Ukrayna istihbaratına çalıştığı iddiasıyla gözaltına alındı

2025-04-14 12:42 - Dünya

Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes'in, play-off'taki ilk iki maçının programı belli oldu

2025-04-12 17:24 - Spor

Adıyaman'daki Kızılin Kanyonu'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-14 15:28 - Çevre-Hayat

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: Cumhurbaşkanı Erdoğan desteğini bize her fırsatta gösteriyor

2025-04-11 13:53 - Gündem

Fransa'da Le Pen hakkındaki kararın ardından hukuk devletine yönelik tehditler protesto edildi

2025-04-12 23:52 - Dünya

İlgili Haberler

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Aydın'da ormanlık alanda yangın çıktı

16:32 - Gündem