?>

Bakan Soylu’dan ‘İngiltere’ açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) yabancı kamu görevlisi öğrencilerin diploma törenine katıldı.

Siyaset - 9 yıl önce

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) yabancı kamu görevlisi öğrencilerin diploma törenine katıldı. Törende gazetecilerin sorularını da cevaplayan Soylu, bir gazetecinin İngiltere’deki referandumun sona erdiğini ve AB’den çıkma kararı aldıklarını hatırlatarak, bu kararın Türkiye ile AB ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna, “Olanda hayır vardır. İngiltere’nin verdiği kararın demokratik bir karar olduğunu ifade etmem gerekir. Neticede herkes kendi hür iradesini ortaya koymuş ve bir millet AB ile ilgili yol ayrımını kendi geleceği adına karar vermiştir.

Bu AB’nin ilk krizlerinden birisi değildir. AB’nin toplam anayasa krizi, anayasayla karşı karşıya kaldığında ortaya koyduğu kriz de bu krizlerden bir tanesidir. Bunu bir depresif hal olarak değerlendirmek gerekir mi, gerekirse bu halin sonu nerelere varır önümüzdeki günlerde çok yüksek bir ölçekte nitelendirdiğimiz ve kendilerini de öyle nitelendirdikleri Avrupa medeniyeti cevabını bulabilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“İNGİLTERE’DEKİ REFERANDUMDA TÜRKİYE ÜZERİNDEN BİR TARTIŞMA ODAĞININ OLUŞTURULMASI ÜLKE OLARAK BİZİ RAHATSIZ ETMİŞTİR” 

Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle İngiltere’deki referandumda Türkiye üzerinden bir tartışma odağının oluşturulması ülke olarak bizi rahatsız etmiştir. Millet olarak da rahatsız etmiştir. Bunu hak etmediğimizi, orada bir siyasal sürecin parçası olması konusunda Türkiye’nin bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmek isterim. 

Büyük bir ekonomik gücün ve büyük bir siyasal gücün kararını önümüzdeki günlerde veya bir yol farklılaşmasını veya aynı yolda aynı anlayışla devam etmesini hep birlikte göreceğiz. Bizim yolculuğumuz açıktır. Dünyanın ortak değerleriyle ilgili vermiş olduğumuz kararlardan sapmamız da söz konusu değildir. Ama bu Türkiye’nin onurlu bir şekilde kendi hedefleriyle birlikte ancak buluşmasıyla mümkündür. Özellikle bazen nefeslenmeye ihtiyaç vardır ülkelerin, devletlerin, birliklerin, milletlerin. 

Belki İngiltere’nin aldığı bu karar bir futbol turnuvasının çok ortasındayız. Bir topa basıp etrafındaki gelişmeleri tekrar seyredip, sadece dünyanın bu büyük ülkelerin kendi çıkarlarından ve kendi istifade edebileceklerinden var olduğunu düşünen bir anlayış olmadıklarını anlarlar ve hissederler. Onun için yapılması gereken bu konunun iyice izlenmesi ve irdelenmesidir.

 İngiltere halkı bir karar vermiştir. Cebelitarık’tan en uç noktasından en merkezi noktasına kadar zannediyorum Avrupa da kendi birikimi ve tecrübesi içinde bu değerlendirmeyi yapacaktır.” Emeklilikte yaşa takılanların durumunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda konuşulduğu ve Başbakan Binali Yıldırım’ın bu konunun çözümü konusunda talimat verdiği yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine Soylu, “Böyle bir bilgimin olmadığını ifade etmek istiyorum” dedi.

“DENİLEN RAKAMLAR AFAKİ RAKAMLARDIR” 

 Emeklilere verilecek banka promosyonlarının 600-900 TL olacağıyla ilgili haberler olduğu ve emeklilere bir müjde olup olmadığı sorusuna Bakan Soylu, “Bu konu çok tartışılıyor. Özellikle ekonomi ağırlıklı meslektaşlarımıza seslenmek istiyorum; ben kendi görevimi yapmak için çaba sarf ediyorum, mümkünlere bakıyorum, olabileceklere bakıyorum. Ama ekonomi menşeli meslektaşlarımız bir hesap kitap yapsalar ne olursunuz. Bizi toplumla sürekli olup olamayacaklar karşısında karşı karşıya getirmenin doğru bir yöntem olmadığını düşünüyorum. 

Bu bir maaşın bir insanın kendi hesabına yatmasından kaynaklanacak bir promosyon. Öyle rakamlar telaffuz ediliyor, öyle rakamlar ortaya konuluyor ki bir siyaset adamının ve bir siyaset kabinesinin yapacağı en hatalı adım gerçekleştiremeyeceği bir beklentiyi topluma sunmaktır. Bu yanlış bir şeydir. Bu sadece bir promosyondur. Bir maaş bir bankada ne kadar kalır, bir banka bundan ne kadar istifade eder ve bu istifade ettiğinden biz bundan ne kadar milleti istifade ettirebiliriz. Böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yapıyorlar, yaptılar. 

Biz bunu hükümetimize sunacağız. Ama denilen rakamlar afaki rakamlardır. Merkez Bankası’nın baz puan konusundaki düşüşlerindeki tartışmaları yıllardır yaşıyoruz. Bu konularda kritik kararların nasıl verildiğini, ne şekilde verildiğini hep beraber sizler görüyorsunuz. Söylediğiniz rakamların afaki rakamlar olduğunu elbette ki oradan istifade edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu çalışmayı gerçekleştirmeye çalışıyoruz” yanıtını verdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Asfalt işçilerinin zorlu Ramazan mesaisi

2016-06-22 14:02 - Gündem

Bakan Çelik uyardı

2016-06-24 13:30 - Ekonomi

6 Rus holigan tutuklandı

2016-06-17 15:16 - Dünya

Türkiye, 4.5G'ye hızlı adapte oldu

2016-06-23 06:57 - Teknoloji

İşitme engelli öğrencilerin karne heyecanı

2016-06-17 17:12 - Gündem

Ramazan'da hangi ürünler yoğun ilgi görüyor?

2016-06-18 16:57 - Gündem

Suriyelilerin karne sevinci

2016-06-17 20:47 - Gündem

Milli Voleybolcular Slovakya’yı devirdi

2016-06-19 00:57 - Spor

Antalya’da 1.5 hektar orman kül oldu

2016-06-17 23:43 - Asayiş

Ani görme kaybına dikkat

2016-06-20 21:52 - Sağlık

İlgili Haberler

AKPM'den Gazze'deki yıkıcı insani durumun son bulması çağrısı

11:13 - Siyaset

AK Parti Milletvekili Çelik Kanat: İsrail karşısında sessizlik suç ortaklığıdır

11:02 - Siyaset

AK Parti Milletvekili Sena Nur Çelik Kanat: (İsrail karşısında) Sessizlik suç ortaklığıdır

23:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kudüs'ün fethinin 838'inci yıl dönümüne ilişkin paylaşım

20:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Sumud Filosu'ndaki tüm umut yolcularının yanındadır

14:52 - Siyaset

Günün Manşetleri

Osmaniye'de yeniden ekonomiye kazandırılan lavanta bahçesi kadınlara gelir kapısı oldu

12:23 - Ekonomi

Tuz Gölü'nde yaşanan kuraklık biyolojik çeşitliliği de etkiliyor

12:17 - Gündem

İBB plajlarında bu yıl 2 bin 840 kişi boğulmaktan kurtarıldı

12:07 - Gündem

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde gözler golcülerde

12:02 - Spor

BM: Gazze'de on binlerce Filistinli büyük bedeller ödeyerek sürekli göçe zorlanıyor

11:58 - Dünya