?>

Bakan Şimşek'ten "ihracata desteğe devam" mesajı

Bakan Şimşek, "Türkiye Yeşil İhracat Projesi"nin onaylandığını belirterek, "İç talebi kontrol altına alırken, kaynaklarımızı daha üretken ve verimli alanlara yönlendiriyor, ihracat için tüm olanaklarımızı seferber ediyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine, ihracatçıların desteklenmesi için sağlanan dış kaynak imkanlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türk Eximbank tarafından yürütülecek Dünya Bankası garantili "Türkiye Yeşil İhracat Projesi"nin Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandığını bildiren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Söz konusu proje kapsamında Türk Eximbank, çeşitli kreditörlerden 1 milyar avro tutarında kredi sağlayacak. Türk Eximbank'ın sağlayacağı 1 milyar avroluk kredinin yeşil dönüşümü ve yeşil ihracatı desteklemek amacıyla 600 milyon avrosuna Dünya Bankası garanti, Hazine ve Maliye Bakanlığı da karşı garanti sağlayacak. Bu sayede Eximbank'ın daha uzun vade ve daha düşük maliyetle uluslararası piyasalardan borçlanması mümkün olacak."

Şimşek, Proje'nin önemine işaret ederek, "Dünya Bankasından sağlanan 600 milyon avroluk kredi garantisiyle, yeşil dönüşümü ve yeşil ihracatı desteklemek amacıyla Türk Eximbank tarafından ihracatçılara uzun vadeli finansman sağlanacak. Böylelikle, Avrupa Birliği sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasının olumsuz etkilerinin giderilerek Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ihracatçılarımızın uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin yeşil dönüşümünün ve ihracatçıların desteklenmesi için Dünya Bankasıyla güçlü işbirliğini kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Şimşek, "İç talebi kontrol altına alırken, kaynaklarımızı daha üretken ve verimli alanlara yönlendiriyor, ihracat için tüm olanaklarımızı seferber ediyoruz. Dış finansman yoluyla sağladığımız kaynağın önemli bölümünü ihracatçımız için kullanmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

"Cari dengede iyileşme sağlıyoruz"

Şimşek; maliye, para ve seçici kredi politikalarıyla tüketim artışını kontrol altına alırken, yatırım ve ihracata da güçlü destek verdiklerini belirterek, "Böylece büyüme kompozisyonu ve cari dengede iyileşme sağlıyoruz." diye konuştu.

Türk Eximbank'ın ihracatçıların yeşil dönüşümle ilgili projelerini desteklemek üzere yurt dışı sermaye piyasalarından ve uluslararası finansal kuruluşlardan 3,7 milyar dolar kaynak temin ettiğini de anımsatan Şimşek, bu yöndeki kredi ve kaynak girişlerinin devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Şimşek, bu dönemde ihracatçıların finansmana erişimini önceliklendirdiklerini ve Türk Eximbank'ın sermayesinde art arda artışlar yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'da, ABD Senatörü Graham "terörle bağlantılı kişiler" listesine dahil edildi

2024-02-20 17:02 - Dünya

Milli tenisçiler "en özel madalya" için hazırlanıyor

2024-02-22 11:57 - Spor

Tacikistan ile Kırgızistan, tartışmalı sınırın 1,1 kilometresini daha belirledi

2024-02-18 20:27 - Dünya

ABD'li tenisçi Gauff'tan saldırı altındaki Gazzeliler'e destek

2024-02-20 19:38 - Spor

stanbul polisinden "huzur uygulaması"

2024-02-22 23:42 - Asayiş

Selçuk Bayraktar'dan milli muharip uçak KAAN için tebrik mesajı: Türk Havacılığının Altın Çağı

2024-02-22 00:48 - Teknoloji

Limak Şirketler Grubu 2024'te halka arzlara devam etmeyi planlıyor

2024-02-23 11:47 - Ekonomi

Bakan Şimşek'ten "ihracata desteğe devam" mesajı

2024-02-23 14:17 - Ekonomi

ABD, Yemen'deki Husilerin insani yardım taşıyan gemiyi hedef aldığını bildirdi

2024-02-21 10:23 - Dünya

Dani Alves'e cinsel saldırı suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası

2024-02-22 13:38 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yüzde 69,6 arttı

11:23 - Ekonomi

İstanbul Ticaret Odası 144 yaşında

10:48 - Ekonomi

Asya borsaları Japonya'nın genel seçim sürecine girmesi sonrası alış ağırlıklı seyrediyor

10:12 - Ekonomi

Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrediyor

09:23 - Ekonomi

İstanbul ve Ankara'da PERDER üyesi marketlerden ramazan için fiyat sabitleme kararı

09:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM'de su israfı azalacak, geri dönüşüm artacak

11:37 - Gündem

Trump'ın görevden azledilebilme ihtimali, ABD eyaletlerinde seçim haritalarını yeniden çizdiriy

11:33 - Dünya

Türkiye genelinde aralık yağışları ortalamaya göre yüzde 21 azaldı

11:27 - Gündem

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yüzde 69,6 arttı

11:23 - Ekonomi

İstanbul Ticaret Odası 144 yaşında

10:48 - Ekonomi