?>

Bakan Özhaseki'den "Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü" mesajı

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Cumhurbaşkanımızın başlattığı 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerine ulaşmak amacıyla yerleşim yerlerimizdeki karbon tutulum miktarlarını ve bunların ekonomik değerlerini 81 ilimiz özelinde hesapladık. Karbonun ekonomik olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki kuraklaşmaya dikkati çekti.

"Dünyamız iklim değişikliğinin ağır etkileriyle karşı karşıya. Hava olaylarındaki ani değişimler, ekosistemlerdeki bozulmalar gibi pek çok olağanüstü hadiseyle yüzleşiyor. Bunlardan birisi de çölleşmedir." değerlendirmesinde bulunan Özhaseki, Türkiye'nin coğrafi konumu, iklimi, topografyası ve toprak şartları nedeniyle çölleşme ve arazi tahribatı, erozyon ve kuraklığa karşı son derece hassas olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak yıllık toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına indirme hedefine ulaşarak, 113 milyon ton seviyesine düşürdüklerini aktaran Özhaseki, şunları kaydetti:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak sadece 17 Haziran'da değil yılın 365 günü çölleşmenin ülkemizde sebep olduğu etkilerin anlaşılması adına pek çok etkinlik ve farkındalık çalışması yaparak toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdürerek, 'Özümüz toprak, sözümüz korumak' şiarıyla her bir karış toprağımızı korumakta kararlıyız. Bize düşen, iklim değişikliğinin bu etkilerine karşı, bütün insanlık olarak güçlü bir mücadele sürdürmektir.

Çölleşmeyle mücadelede dönüm noktası olan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi, 17 Haziran 1994 yılında Paris'te kabul edilmiş ve 1996 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye ise sözleşmeye 1998 yılında taraf olmuştur. Sözleşmenin kabul edildiği 17 Haziran da Çölleşme ve Kuraklık Günü olarak ilan edilmiştir. Bakanlık olarak sadece 17 Haziran'da değil yılın 365 günü, çölleşmenin ülkemizde sebep olduğu etkilerin anlaşılması adına pek çok etkinlik ve farkındalık çalışması yaparak toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz."

Çölleşme ve erozyonla mücadele

Bakan Özhaseki, dünyanın yüzleştiği çölleşme ve erozyonla mücadele gibi sorunlarla mücadele etmek adına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Bakanlığın tüm birimleriyle kararlı bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Özhaseki, ülke genelinde bugüne kadar çölleşme ve erozyonla daha etkin mücadele edilmesi, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir arazi yönetimiyle ilgili Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı, Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı'nı hazırlayarak uygulamaya koyduklarını belirtti.

Bunun yanı sıra izleme ve değerlendirme sistemleriyle Türkiye'nin her karış toprağını çölleşme, erozyon ve arazi tahribatına karşı izleyerek gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Özhaseki, şu bilgileri verdi:

"Hazırlanan AR-GE faaliyetlerimizle bir yandan çölleşme ve kuraklığa karşı direnç artırılırken diğer taraftan gerçekleştirilen ağaçlandırma ve bitkilendirme faaliyetleri neticesinde erozyonu azaltıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerine ulaşmak amacıyla yerleşim yerlerimizdeki karbon tutulum miktarlarını ve bunların ekonomik değerlerini 81 ilimiz özelinde hesapladık. Söz konusu bu karbonun ekonomik olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdürerek 'Özümüz toprak, sözümüz korumak' şiarıyla her bir karış toprağımızı korumakta kararlıyız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Konut Fiyat Endeksi nisanda yüzde 4,7 arttı

2023-06-16 16:08 - Ekonomi

Mesaj okundu -Arzu Leyal yazdı-

2023-06-17 06:37 - En Son Yazılar

MotoGP İtalya Grand Prix'sini Bagnaia kazandı

2023-06-11 16:58 - Spor

Nissan X-Trail "Türkiye'de Yılın Otomobili" seçildi

2023-06-13 23:37 - Ekonomi

Muğla ilk 5 ayda 306 bin İngiliz turisti ağırladı

2023-06-17 15:28 - Ekonomi

UEFA Uluslar Ligi'nde ikinci finalist İspanya oldu

2023-06-16 00:03 - Spor

Turist sayısı beklentileri aştı

2023-06-12 10:22 - Ekonomi

Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Belözoğlu: Takımımızı tekrar Avrupa kupasına götürmek istiyoruz

2023-06-10 20:08 - Spor

Benfica, milli futbolcu Orkun Kökçü'yü kadrosuna kattı

2023-06-10 20:42 - Spor

Yargıtay Başsavcılığı, HDP'ye ödenen Hazine yardımına bloke konulmasını talep etti

2023-06-12 20:58 - Gündem

İlgili Haberler

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Oğulbey Teknoloji Üssü öncü bir merkez olacaktır

20:47 - Gündem

ASSAN Group ismi altında faaliyet gösteren şirket sahibi ve yöneticisine gözaltı

18:58 - Gündem

Meriç Nehri kıyısındaki setler güçlendiriliyor

16:03 - Gündem

T3 Vakfı Başkanı Hıdır, Sakarya'da TEKNOFEST Sürü İHA Yarışması'nı ziyaret etti

15:13 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "Çelik Kubbe" paylaşımı

14:52 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

02:02 - Dünya

Wilfried Singo, Galatasaray için İstanbul'da

01:58 - Spor

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 56 arttı

00:43 - Dünya

Fenerbahçe yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde lig aşamasından devam edecek

00:32 - Spor

Kadın futbolcuların 'II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni' Ankara'da yapıldı

00:13 - Spor