?>

Bakan Koca: Tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük

Sağlık Bakanı Koca, "Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye'deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir." açıklamasında bulundu.

Sağlık - 5 yıl önce

ANKARA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının "aracı firma" vasıtasıyla alındığı iddialarının doğruyu yansıtmadığını bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, basında yer alan haberler üzerine konuyla ilgili bilgilendirme yapma ihtiyacı doğduğunu dile getirdi.

Aşı konusunda görüşmelerin doğrudan üretici firmalarla yürütüldüğünü daha önce de söylediğini aktaran Koca, "aracı firma" iddiasının bir fotoğrafta yazan ilaç firmasının adı kullanılarak sürdürüldüğünü belirtti.

Söz konusu iddiaları "iftira" olarak niteleyen Koca, "Biontech ve Oxford aşısı dahil olmak üzere tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye'deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir.

Sinovac firmasının Türkiye'deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik 7 yıldır bu durum böyledir." ifadelerine yer verdi.

"Distribütörün yetki ve sorumluluğu temsil ve lojistik ile sınırlıdır"

Bakan Koca, açıklamasında, Kovid-19 aşısının alındığı Sinovac firmasının Türkiye'deki distribütörünün yetki ve sorumluluğuna da değindi.

Koca, konuya ilişkin, "Yukarıdaki bilgilerin de açık şekilde anlaşılacağı üzere tüm görüşmeler doğrudan üretici şirketlerle yapılmaktadır. Anlaşmanın idari ve mali tüm koşulları distribütörden bağımsız olarak ana üretici ile yapılan görüşmelerde belirlenmiştir.

Distribütörün yetki ve sorumluluğu Sinovac'ı temsil ve lojistik ile sınırlıdır. Bu anlaştığımız ve görüşmelerin devam ettiği tüm aşılar için böyledir." değerlendirmesini paylaştı.

Bakan Koca, söz konusu açıklamadan sonra kimseden özür dilemesini ya da mahcup olmasını beklemediğini belirterek, "Salgına karşı ancak birlikte mücadele edersek başarılı olabiliriz.

Somut olmayan zanlarla salgın yönetimini ve aşılama programını gölgeleyecek beyanlarda bulunulmamasını rica ederim. Milletimiz irfan sahibidir. Hakikati görür ve ona sahip çıkar." ifadelerini kullandı.

Üretici firmanın mektubundan

Bakan Koca'nın açıklamasında, Sinovac firmasının mektubu da yer aldı.

Buna göre söz konusu mektup içeriğinde, "Keymen Türkiye ve Azerbaycan'daki tek yetkili distribütörümüzdür. Kovid-19 aşısına yönelik tüm görüşmeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlıkları ile Sinovac doğrudan müzakere ederek yürütmektedir.

Keymen Sinovac'ı, Devlet Malzeme Ofisi de Türkiye'yi temsil etmektedir." ifadelerinin kullanıldığı aktarıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TCMB Başkanı Ağbal: Enflasyon hedefi olarak yüzde 5'e inanıyorum

2020-12-25 19:46 - Ekonomi

Hakkari'de minibüs ile tır çarpıştı: 4 ölü 5 yaralı

2020-12-28 13:26 - Gündem

Uzmanlardan 'yeni borsa mağdurları olmasın' uyarısı

2020-12-28 14:45 - Gündem

Ali Koç: Kırılgan bir camiayız

2020-12-24 02:16 - Spor

Trump sonrası ABD'yi nasıl bir Asya bekliyor?

2020-12-29 15:41 - Dünya

Hamas'tan Fas-İsrail anlaşmasına 'hayal kırıklığı' yorumu

2020-12-23 20:51 - Dünya

Eminevim'in kurucusu Emin Üstün programla anıldı

2020-12-29 17:02 - Genel

Fransa'da son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 386 kişi öldü

2020-12-23 12:46 - Dünya

Sakarya Valisi Kaldırım'ın tercihi 'Ayasofya'da 86 yıl sonra ibadet'

2020-12-29 20:21 - Gündem

İngiltere'de son 24 saatte 41 bin 385 Kovid-19 vakası görüldü

2020-12-29 03:01 - Dünya

İlgili Haberler

Bartın'da sigara bağımlılığıyla mücadele merkezden kırsala yayılıyor

13:38 - Sağlık

Yenidoğan bebeklerin tanı ve tedavileri yapay zekayla belirlenecek

11:53 - Sağlık

Hastanelerde enfeksiyon önleme ve kontrolüne ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

11:42 - Sağlık

Sık yaşanan viral enfeksiyonlar akciğer kapasitesini düşürüyor

11:28 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: Türkiye'de şu anda 8 bin 300 aile sağlığı merkezimiz var

21:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Siber Güvenlik Başkanlığından e-Devlet Kapısı'nın 17. kuruluş yılına ilişkin açıklama

18:03 - Gündem

Belçika’da Doğu Flandre bölgesi okullarındaki başörtüsü yasağı Danıştaya götürüldü

17:57 - Dünya

İletişim Başkanlığınca, Türk dünyasını hedef alan dezenformasyona ilişkin panel düzenlendi

17:53 - Gündem

Bakan Fidan, 16. Büyükelçiler Konferansı genel değerlendirme toplantısında hitapta bulundu

17:47 - Siyaset

RTÜK'ten iki dijital platform ve üç radyoya idari para cezası

17:42 - Gündem