?>

Bakan Bayraktar: Nükleer enerji, Türkiye için ekonomik ihtiyaçtır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin temiz ve sürekli güç sağlayan önemli bir kaynak olduğunu belirterek, "Nükleer enerji, Türkiye için bir rüyanın da ötesinde, ekonomik ihtiyaçtır." dedi.

Ekonomi - 3 ay önce

Saint Petersburg

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen "Nükleer Enerji Endüstrisinin Küresel Kalkınmadaki Rolü" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de enerji talebinin her yıl en az yüzde 4 artmasını beklediklerini söyledi.

Bakan Bayraktar, Rusya Enerji Bakanı Tsivilev ile enerjide işbirliği imkanlarını görüştü????

"Denkleme büyük veri, yapay zeka ve dijitalleşme gibi unsurları da kattığınızda bu talep daha da artacaktır. Bu talebi karşılamamız ve kurulu gücümüze yatırım yapmamız gerekiyor." diyen Bayraktar, Türkiye'de enerjinin üçte birinin kömürden karşılandığını ancak yeni tesis kurulumunun giderek zorlaştığını, finansman sağlamanın da güçleştiğini dile getirdi.

Doğal gazın ise politize edildiğine, yapay yaptırımlar ve jeopolitik gelişmelerden etkilendiğine dikkati çeken Bayraktar, "Doğal gaz fiyatlarındaki dalgalanmalar, bize parlak bir sinyal vermiyor. Hidroelektrik üretiminde ise neredeyse potansiyelimizin sonuna ulaştık." dedi.

Yenilenebilir enerjiye küresel ilgi gösterildiğini anlatan Bayraktar, "Ancak bunlar ara kaynaktır. Güneş çıkmadığında, rüzgar esmediğinde üretim sıkıntılarıyla karşılaşılıyor. Bu yüzden, temiz bir baz yükü enerji kaynağına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, nükleer enerjinin bu alanda ön plana çıktığını vurgulayarak, "Nükleer enerji, Türkiye için bir rüyanın da ötesinde, ekonomik ihtiyaçtır. Büyüyen ekonomimiz için temiz baz yükü enerji kaynağı bir gerekliliktir ve nükleer enerji bunu karşılıyor." diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) inşası süren 4 üniteye ek 8 reaktöre daha ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Bayraktar, uygun fiyatlı enerji sağlanması ve arz güvenliğinin artırılması için 5 gigavatlık küçük modüler reaktörlerin de gerekli olduğunu dile getirdi.

"Akkuyu NGS, ekonomimizde itici güç"

Bayraktar, nükleer enerji projelerinin üç temel boyutta değerlendirilebileceğini, bunların arz ve talep ile ekonomik ve sosyal boyut olduğunu söyledi.

Bu projelerin ülke ekonomisine sağlayacağı katkının önemine işaret eden Bayraktar, "Akkuyu NGS'ye baktığımızda, proje etrafında muazzam bir büyüme var. Akkuyu NGS sayesinde sanayiden inşaata yaklaşık 300 şirket, proje etrafında bir ekosistem geliştirdi. Bu şirketlerdeki binlerce çalışanın yanı sıra 30 binden fazla kişi de şu anda proje sahasında çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Rosatom'un bu konuda sorumlu bir süreç yürüttüğünü ve Akkuyu NGS'nin bulunduğu şehirde topluma önemli katkılar sağladığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ayrıca proje sayesinde bir insan sermayesi kazanıyoruz. Bu projede elde ettiğimiz yetenekleri Macaristan'daki Paks 2 veya Mısır'daki projelere ihraç etme şansımız oluyor. Rusya'da yüzlerce öğrencimiz, nükleer alanda eğitim alıyor ve insan sermayesi daha da gelişiyor. Nükleer enerjinin tüm bu unsurları, ekonomimiz için itici bir güç yaratıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Çocukların spor yetenekleri oyunlarla keşfediliyor

2025-06-18 12:02 - Spor

Diyarbakır Çayönü Tepesi'nin kadın işçileri "tarih" kazıyor

2025-06-19 15:27 - Çevre-Hayat

ABD'de perakende satışlar mayısta beklenenden fazla düştü

2025-06-17 16:07 - Ekonomi

Çeşme, 16 ülkeden 80 sporcunun yarışacağı Dünya Motosurf Şampiyonası'na hazır

2025-06-20 13:38 - Spor

Adliye mutfaklarının aşçıları İzmir'de yarıştı

2025-06-18 12:07 - Magazin

Diyabet hastası kedi kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu

2025-06-17 12:27 - Çevre-Hayat

Arnavutköy'de lojistik deposunda çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-06-19 19:47 - Asayiş

Kars'ta polen yoğunluğu oluştu

2025-06-13 17:52 - Çevre-Hayat

Tunus'ta Türkiye'nin katılımıyla Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı düzenlendi

2025-06-14 23:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Dergul tahini tescillenince Şırnak'ta susam üretim alanı arttı

13:28 - Ekonomi

TOKİ 32 ildeki 281 taşınmazı açık artırmayla satacak

13:03 - Ekonomi

Tarihi Hicaz Demiryolu Hattı yeniden canlanıyor

12:48 - Ekonomi

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinden 24'ü Ankara'da

12:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Köpeklerden kaçan su samuru otomobilin kaputuna sığındı

13:48 - Gündem

Akdeniz Üniversitesinden 23 akademisyen dünyanın en etkili bilim insanları listesinde

13:42 - Gündem

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Yargıtaydan "çocuk, annenin yeni evlendiği kişinin soyadını alamaz" kararı

13:33 - Gündem

Dergul tahini tescillenince Şırnak'ta susam üretim alanı arttı

13:28 - Ekonomi