?>

'Bağırsak florasındaki bozukluk nörolojik hastalıkları tetikleyebiliyor'

Prof. Dr. Uygun, bağırsak florasındaki bozulmanın alzaymır, demans, parkinson, MS, şizofreni gibi nörolojik hastalıklara sebep olabildiğini söyledi.

Sağlık - 6 yıl önce

Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uygun, bağırsak sağlığının önemi ve bağırsaktaki değişimin vücuda etkisini anlattı.

İnsanların sağlıklı yaşayabilmesi için üç vazgeçilmez bulunduğunu belirten Uygun, bunların mikrobiyota yani bağırsaklardaki canlılar, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemindeki mukozal bütünlük olduğunu ifade etti.

Uygun, bağırsaklarda 100 ila 160 trilyon canlı yaşadığını vurgulayarak, bu canlıların yüzde 90 oranında dengede kalmasıyla vücudun sağlıklı olacağını, bu oranın yüzde 60 seviyesine inmesiyle çeşitli hastalıkların görülebileceğini söyledi.

Bağırsaktaki bu canlıların dengesi bozulduğunda, yalnızca 3 veya 4 canlının hakim hale geldiğine dikkati çeken Uygun, "Sindirim sisteminin içini döşeyen mukozanın bütünlüğü bozuluyor, kanlı kolit denilen ülseratif kolit ve crohn hastalığı gelişebiliyor. Ayrıca bağırsak florasındaki bozulma ile serotonin ve asetil kolin gibi beyin için önemli hormonların büyük çoğunluğu bağırsaktan salgılanamıyor ve beyinde bunların eksikliği ortaya çıkıyor. Böylece alzaymır, demans, parkinson, MS, şizofreni gibi nörolojik hastalıklar meydana gelebiliyor." dedi.

Bağırsaklardaki rahatsızlıklar "gaita nakli" ile tedavi edilebiliyor

Prof. Dr. Uygun, bu rahatsızlıkların tedavisinin gaita nakli ile mümkün olduğunun altını çizerek gaita naklinin SBÜ Gülhane Gastroenteroloji Kliniğinde yapılabildiğini ifade etti.

Uygun, şu bilgileri verdi:

"Biz sağlıksız dışkıyı atıyor, yerine 'fekal transplantasyon' yani 'dışkı nakli' dediğimiz sağlıklı bağırsak florasını bırakıyoruz.

Sağlıklı bakteriler ile değiştirilince hastalıklar tedavi edilmiş oluyor. Bununla ilgili son yıllarda ciddi çalışmalar var. Sadece 2019'da 371 çalışma var.

Örneğin bir demans hastasına 6 yaşındaki torunundan gaita nakli yapılmış ve hasta 6 ay sonra 6 kilo alıyor, etrafını, ailesini tanıyor ve marketten alışveriş yapabilir hale geliyor."

Uygun, bu yöntemle fibromiyalji, diyabet, obezite, karaciğer yağlanması, alzaymır, demans, parkinson ve MS gibi hastalıkların tedavi edilebildiğine yönelik çalışmalar olduğunu bildirdi.

"Lif ağırlıklı beslenmek gerekiyor"

Prof. Dr. Uygun, bağırsak sağlığının korunmasının doğrudan beslenmeyle ilgili olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Bağırsak sağlığı için Akdeniz diyeti adı verilen diyeti uygulamak yani şekerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan, margarinden uzak durmak gerekiyor. Şayet şeker tüketilmesi zorunluysa pancar şekeri tüketilmeli.

Bunun yanı sıra genelde lifli gıda yani sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Çünkü içimizdeki yararlı bakteriler lifli gıdalarla besleniyor. Herkes günde bir avuç meyve yemeli, daha fazla değil.

Ağırlıkla zeytinyağlı yemekleri tüketmeli. Akşam mutlaka ev yoğurdu, sarımsak tüketmek de çok önemli.

Akşam yemeklerini de hafif tutmalı. Mesela çorba, lifli ve zeytinyağlı bir yemek olabilir. İşin özü bağırsak floramızın sağlığı için dedelerimiz gibi liften zengin beslenmeliyiz ve günde en az 45 dakika yürümeliyiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Deprem olurken öğrenciler için sınıflara koştular

2019-10-12 17:22 - Çevre-Hayat

'Bağırsak florasındaki bozukluk nörolojik hastalıkları tetikleyebiliyor'

2019-10-13 17:22 - Sağlık

'Benim işim gol atmak'

2019-10-12 17:18 - Spor

İzmir'de yüksek su faturalarına tepki

2019-10-08 15:17 - Gündem

Azerbaycan'dan Barış Pınarı Harekatı'na destek

2019-10-11 16:52 - Dünya

Portekiz'de hükümet kurma görevi Antonio Costa'nın

2019-10-09 02:52 - Dünya

Tokalaşmanın 3 saniyeden uzun sürmesi kaygıyı tetikleyebilir

2019-10-11 18:37 - Genel

'Dün olduğu gibi bugün de kaybetmeye mahkumlar'

2019-10-11 19:03 - Gündem

'Türkiye'nin bu müdahalesi bir Türk-Kürt savaşı değildir'

2019-10-10 02:42 - Siyaset

Hackerlar en çok sağlık sektörüne saldırıyor

2019-10-09 14:12 - Teknoloji

İlgili Haberler

Organ bağışında bağışçı yakınlarına nakilde öncelik verilecek

11:47 - Sağlık

"Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri"nde 4. gün oturumları gerçekleştirildi

19:47 - Sağlık

Prof. Dr. Alper Şener'den 65 yaş üstü vatandaşlara "grip aşısı olun" çağrısı

14:32 - Sağlık

Araştırmaya göre, 2050'de dünyada kanser vakası 30 milyonu, ölümler 18 milyonu aşacak

14:02 - Sağlık

Nadir hastalığa yakalanan kişi, TÜRKÖK'ten bulunan ilikle sağlığına kavuştu

12:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak ölümüne ilişkin yeni bilirkişi raporu hazırlandı

10:17 - Gündem

Manavgat, Bayrampaşa ve 300 uçak!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

08:38 - En Son Yazılar

ABD-Türkiye ekseninde Salome hâlâ dans ediyor, Yahya hâlâ susmuyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:09 - En Son Yazılar

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Gazze'de olanlar kelimenin tam anlamıyla soykırımdır

08:01 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun İtalyan katılımcıları Gazze'ye ulaşmak için kararlı

00:36 - Dünya