?>

Babasının 'işiten kulağı', annesinin 'gören gözü' oluyor

Van'da yaşayan 12 yaşındaki ortaokul öğrencisi Emre Koç, bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan da işitme engelli olan babası ile hem işitme hem de görme engelli olan annesinin günlük yaşamlarını sürdürmelerini sağlıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Van

Van'da yaşayan 12 yaşındaki Emre Koç, derslerinden arta kalan zamanlarda doğuştan işitme engelli olan babası ile hem işitme hem de görme engelli olan annesine yardım ediyor.

İpekyolu ilçesine bağlı Zaferler Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Emre Koç, günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan babası Mehmet Zahir ile annesi Sündüs'ün işiten kulağı, gören gözü olmak için çaba gösteriyor.

İşitme engelliler okulunda 2006'da tanışarak evlenen anne ve babası için işaret dilini öğrenen küçük Emre, hastaneye gittiklerinde, market alışverişinde, telefonla konuştuklarında kolay iletişim kurmalarını sağlamaya çalışıyor.

Kendisinden küçük iki kardeşine de işaret dilini öğretmeye çalışan Koç, gündüzleri çok az, geceleri ise hiç göremeyen annesine ev işlerini yapmasında da yardımcı oluyor.

"Doktor olup tüm engellilere yardımcı olmak istiyorum"

Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne ve babasının kendileriyle konuşmasını çok istediğini ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi.

Her zaman anne ve babasının yanında yer alarak yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Koç, şöyle konuştu:

"Annem ve babamı çok seviyorum. Sürekli onların yanında olmaya çalışıyorum. Televizyon izlerken anlamadıkları şeyler oluyor, onları anlatıyorum. Anne ve babamın ne dediğini anlayamıyordum. Bunun için kursa giderek işaret dilini öğrendim. Kardeşlerime de öğretiyorum. Herkesin işaret dilini bilmesi gerekiyor. Annem mağazaya gittiğinde kendisine kazak almak istediğini anlatamıyor. Alışverişte, otobüste, markette anneme yardım ediyorum. Artık, annem babamın ne demek istediklerini çok rahat anlayabiliyorum."

Annesinin gündüz çok az, gece ise hiç görmediğini bu nedenle kendisini hiç yalnız bırakmadığını anlatan Koç, anne ve babasının konuşmasını, görmesini çok istediğini ancak bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Koç, "Görmeyenlere, işitmeyenlere, yürüyemeyenlere yardım etmek istiyorum. Doktor olup annem ve babam gibi engellileri tedavi etmek, onları iyileştirmek istiyorum." dedi.

"Çocuklarımız büyüdükçe hayatımız kolaylaşıyor"

Baba Mehmet Zahir Koç ise oğlu aracılığıyla yaptığı açıklamada, hayattaki en büyük yardımcılarının çocukları olduğunu dile getirerek, "Eşimle 2006'da evlendim. Çocuklarımız dünyaya geldi. Onlar büyüdükçe hayatımız kolaylaşıyor. Çocuklarımız olmasaydı kimseyle sağlıklı iletişim kuramazdık. Özellikle hastanelerde herkesin işaret dili öğrenmesi gerekiyor. Derdimizi bazen anlatamıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'İnşallah hepimiz çocuklarımıza kavuşuruz'

2020-02-06 17:22 - Gündem

Jandarma uzman erbaşlar terörle mücadele için hazır

2020-02-07 18:01 - Genel

Kanada’da 11 milyon yıllık ‘ölüm meleği’ fosili bulundu

2020-02-11 05:42 - Dünya

Türk ekibi pazar günü Antarktika yolculuğuna başlayacak

2020-02-07 17:56 - Ekonomi

İçişleri Bakanı Soylu: 96 milyon lira AFAD'a, 47 milyon lira da Kızılaya geldi

2020-02-08 15:37 - Gündem

'Sınırları zorlayan' kaçakçılık yöntemleri gümrüğe takıldı

2020-02-08 17:56 - Asayiş

Traktör sektörü yeni yıla umutlu girdi

2020-02-09 15:22 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncularıyla bir araya geldi

2020-02-09 02:28 - Siyaset

İspanya ve İtalya'dan, AB'nin yeni politikalarında 'ortak inisiyatif başlatma' kararı

2020-02-07 23:02 - Dünya

Geçen yıl 389 milyar liralık gayrimenkul satıldı

2020-02-10 14:55 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ağabeyinden etkilenen Şırnaklı genç, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne yerleşti

15:33 - Çevre-Hayat

Düzce'de her gün pencerede çöp kamyonunu bekleyen küçük kıza oyuncaklı jest

14:57 - Çevre-Hayat

Yalovalı esnafın kargası "Siyah" semtin maskotu oldu

11:57 - Çevre-Hayat

Ardahan ile Kars'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

10:08 - Çevre-Hayat

Eskişehir'de 10. Sivrihisar Hava Gösterileri sona erdi

17:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile mukayese edilmesine tep

16:28 - Siyaset

Antalya'da toptancı halinde meydana gelen patlamada 4 kişi yaralandı

16:23 - Gündem

ECB: ABD ile ticaret gerilimleri Avro Bölgesi’nde tüketici davranışlarını etkiledi

16:17 - Ekonomi

Gazzeliler, Filistin'i tanıyan ülkelerin artmasıyla İsrail soykırımının durmasını ümit ediyor

16:03 - Dünya

Arap ülkeleri İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i tanımasından memnun

15:58 - Dünya