?>

Babasının hediyesi makinayla başladığı uzay fotoğrafçılığında gözle görülmeyenleri pozluyor

Bolu'da, babasının hediye ettiği makinayla başladığı yıldız fotoğrafçılığı alanında kendini geliştiren lise öğrencisi Berkcan Belen, çıplak gözle görülmeyen galaksileri fotoğraf karelerine taşıyor

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Bolu
Babasının hediyesi makinayla başladığı uzay fotoğrafçılığında gözle görülmeyenleri pozluyor

Seben Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Çok Programlı Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Belen, 2019'da babasının hediye ettiği fotoğraf makinesiyle merak sardığı uzay fotoğrafçılığı alanında kendisini geliştirmeye karar verdi.

Evinin bahçesi ve kentin çeşitli yerlerinde çektiği yüzlerce fotoğrafı resim öğretmenine gösteren Belen, Seben Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı desteğiyle sergi açtı.

Çekimlerini sosyal medya hesabından paylaşarak çok sayıda takipçiye ulaşan Belen'in 2 fotoğrafı, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait sosyal medya hesabından paylaşıldı, 1 karesi ise günün en iyi fotoğrafı olmaya aday gösterildi.

Belen'i konu edinen ve yapımcılığını Fadime Kırmızı'nın üstlendiği 13 dakikalık "Karanlık Bölge" adlı belgesel de "TRT Geleceğin İletişimcileri Belgesel Yarışması"nda birinci oldu.

Yabancı uzay fotoğrafçılarıyla görüşürken İngilizcesini de geliştirdi...

Belen, cep telefonuyla çektiği doğa fotoğraflarından, bu alana ilgisi olduğunu fark eden babasının fotoğraf makinesi aldığını anlattı.

Giriş seviyesindeki makineyle kendisini geliştirdiğini aktaran Belen, "İlk önce doğa fotoğrafları çekiyordum. Daha sonra makinemle gece çekmeyi denedim ve beklediğimden farklı sonuçlar aldım. Kamera benim gözümden daha fazla yıldız görebiliyordu gökyüzünde. Bu şekilde merakla daha çok bilgi edindim ve kendimi geliştirdim." diye konuştu.

Belen, uzun pozlama ve farklı teknikler kullanarak ışık kirliliğinin az olduğu yerlerden uzay fotoğrafları çektiğini belirterek, "Amacım görülmeyeni göstermek. Gözümüzle göremediğimiz uzak nesnelerinin, çok karanlık yerlerin aydınlık fotoğraflarını çekmek." dedi.

Teleskop edinmesi halinde çok daha farklı sonuçlar çıkabileceğini dile getiren Belen, ekipmanlarını geliştirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Belen, fotoğraf eğitimi almadığını, tüm teknikleri kendi imkanları ve sosyal medyada takip ettiği uzay fotoğrafçılarından öğrendiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Ülkemizde bu hobi çok yaygın olmadığı için sosyal medya üzerinden yabancı fotoğrafçılara ulaştım. Onlara sorular sorarak veya paylaştıkları içerikleri izleyerek öğrendim.

Bu sayede İngilizcemi de geliştirdim. Aslında bu sayede İngilizce de öğrendim. İleride İngilizce üzerinden meslek düşünüyorum.

Tam karar vermedim ama mütercim-tercümanlık yapmak amaçlarımdan birisi. Çünkü uzay fotoğrafçılığı meslek olarak karşılık görmüyor ama hobimi imkanım oldukça sürdürmek istiyorum."

"NASA'nın fotoğraflarını paylaşması oğlumu motive etti"

Baba Uğur Belen de oğlunun merakını fark ettiğinde sürpriz yaparak fotoğraf makinesi hediye ettiğini söyledi.

Oğlunu elinden geldiği kadar desteklemeye çalıştığını vurgulayan Belen, "Yıldız takip sistemlerinden bahsetti, onları aldık. Geldiği noktada verdiğimiz desteklerin sonucunda güzel şeyler yapmaya başladı. Bu da bizi gururlandırıyor." dedi.

Belen, açtığı fotoğraf sergisi ve NASA'nın fotoğraflarını paylaşmasının oğlunu motive ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha güzel çekebileceği noktalara ben götürüyorum ama ağırlıklı olarak evimizin bahçesinde çekimler yapıyor. Belli dönemlerde de fotoğraf çekebileceği, ışık kirliliğinin az olduğu noktaları belirliyor. Ben de götürüp yardımcı olmaya çalışıyorum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD Temsilciler Meclisi üyelerinden Kongre önünde Gazze için "ateşkes" çağrısı

2023-11-14 15:27 - Dünya

Muş ve Bitlis'te 800 bin ton pancarın şekere dönüşen yolculuğu sürüyor

2023-11-19 14:32 - Ekonomi

Kars'ta kar, Ardahan'da soğuk hava etkili oluyor

2023-11-18 11:27 - Gündem

Tarım makinelerinin deney işlemleri hızlandırılacak

2023-11-14 16:02 - Ekonomi

İstanbul'da arızalanan metroda yolcular mahsur kaldı

2023-11-14 11:02 - Asayiş

Tekirdağ'ın su ihtiyacını karşılayan barajda doluluk oranı yüzde 8'e düştü

2023-11-17 14:07 - Gündem

Giresun'da Kümbet Yaylası beyaza büründü

2023-11-17 09:53 - Çevre-Hayat

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği çalışanları, Gazze'de ölen meslektaşlarını andı

2023-11-13 14:17 - Dünya

Brent petrolün varil fiyatı 77,50 dolar

2023-11-17 10:12 - Ekonomi

Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta yaklaşık 11 trilyon 32 milyar lira oldu

2023-11-16 14:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

İzmir'de ceviz bahçesinde Roma dönemine ait mezar taşları tespit edildi

18:12 - Kültür Sanat

Amasya'da bir grup öğrenci, kitaplarını kermeste satıp gelirini Gazze'ye gönderdi

00:01 - Kültür Sanat

Diyarbakır'da '5. Çermik Kitap Fuarı' kapılarını açtı

19:09 - Kültür Sanat

Rektör Alican'ın kaleme aldığı 'Meryem' sahnede Gazze'deki dramı anlatacak

12:17 - Kültür Sanat

Ankaralı minik ressam, 9 yaşında ilk kişisel sergisini açtı

11:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

YHT istasyonlarındaki "Turuncu Masa" engelleri kaldırıp ulaşımı kolaylaştırıyor

12:58 - Ekonomi

Alman otomobil üreticileri BMW, Mercedes ve Volkswagen'in karı Çin etkisiyle düşüyor

12:53 - Ekonomi

Arnavutluk'ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

12:48 - Dünya

Sinop'ta öğrencileri taşıyan otobüs ile otomobilin çarpışması sonucu 18 kişi yaralandı

12:42 - Gündem

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

12:32 - Ekonomi