Azmi ve anne şefkatiyle yıllar sonra yürüdü

Bebekken geçirdiği hastalıkla belden aşağısı felç kalan 21 yaşındaki Hilal İstanbullu, fizik tedavi, azmi ve annesinin yıllar süren mücadelesiyle kimseye ihtiyacı kalmadan desteksiz yürümeyi başardı. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

ERZURUM - İlhami Erkılıç

Erzurum'da bebekken geçirdiği hastalık sonucu yürüme yetisini kaybeden 21 yaşındaki Hilal İstanbullu, fizik tedavinin yanı sıra azmi ve annesinin desteğiyle yıllar sonra desteksiz yürümenin mutluluğunu yaşıyor.

Erzurum'da yaşayan ve eşinden boşanan 4 çocuk annesi Nurten Söğütlü'nün kızı Hilal İstanbullu, 2 yaşındayken ateşli hastalık geçirdi. Söğütlü, bir yıl sonra yürüyemediğini fark edince hastaneye götürdüğü kızının, hastalık sonucu oluşan omurilik zedelenmesi nedeniyle belden aşağısının felç kaldığını öğrendi.
Kızının tedavisi için bir süre yurt dışından ilaç getirtmek zorunda kalan Söğütlü, daha sonra İstanbullu'yu Erzurum'daki bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine gönderdi.
İhtiyaçlarını 13 yaşına kadar anne kucağında ve ailesinin yardımıyla karşılayan İstanbullu, merkezde gördüğü fizik tedavi ve rehabilitasyonun yanı sıra Yakutiye Kaymakamlığı Engelsiz Yaşam Merkezinin desteğiyle hayata tutundu. İstanbullu, azmi sayesinde kimseye ihtiyacı olmadan yürümeyi başardı.
Desteksiz 1 yıldır yürüyen Hilal İstanbullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul ve ortaokula anne kucağında, liseye ise okul servisiyle gittiğini söyledi.
Önceden mahalle ve okuldaki arkadaşlarının, yürüyemediği için kendisini sürekli dışladığını belirten İstanbullu, lise ve ortaokul zamanında beden eğitimi derslerini tam alamadığını ifade etti. İstanbullu, "Beden eğitimi derslerinde bir köşede oturur, arkadaşlarıma bakarak onlara özenirdim. Tek hayalim seksek oynamak ve koşmaktı. Arkadaşlarım oynar, ben de onlara bakardım." diye konuştu.
İstanbullu, 20 yaşına kadar herhangi bir ameliyat geçirmediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Doktorlar 'Ameliyat olsa da iyileşmez' diyordu. Buna rağmen önce annem ile ağabeyimin desteği ve rehabilitasyon merkezinde gördüğüm eğitimlerle ayakta durdum. Kendi başıma yürümem imkansızdı, belirli bir yaştan sonra destek alarak zor yürürdüm. 10 yıllık rehabilitasyon sürecinde hayatımda çok şey değişti. En azından şimdi kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilecek düzeye geldim, istediğim her yere öz güven ve irademle gidiyorum."
Yıllarca karda yürüyememenin üzüntüsünü de yaşadığını dile getiren İstanbullu, "Annemin desteği, azmim ve rehabilitasyonun bana verdiği güçle artık kimseden destek almadan yürüyebiliyorum. Bu yıl karda oynadım ve yürüdüm. Engelsiz Yaşam Merkezi sayesinde sosyal çevrem var. Annemin desteğiyle değil, kendi çabalarımla gidip arkadaşlarımla zaman geçirebiliyorum ve çok mutluyum." dedi.

"Ölene dek Hilal'in yanındayım"

Anne Nurten Söğütlü de yıllarca kızını kucağında taşıyarak bütün ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti.
Kızına gözü gibi baktığını anlatan Söğütlü, "Kızımı yürüyememesi yüzünden dışladıklarında içim çok acıyordu. Ölene dek Hilal'in yanındayım. Şu anda bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Azmi sayesinde bugünlere geldi. En büyük isteğim önce iş sahibi olması, sonra onu gelinliğiyle görmek." diye konuştu.
Merkezin Sorumlusu Meral Dışbudak, İstanbullu'nun azmi sayesinde engelini aşarak hayata adım atmanın mutluluğunu yaşadığını kaydederek, "Hilal kendini çok geliştirdi. 'Hilal düşer mi' diye endişe ve merak eden annesi, şimdi ‘Kızım özgürlüğüne kavuştu' diyor." ifadelerini kullandı.
Dışbudak, "Engelliler 'Ben engelliyim' diyerek evde oturmasın, bir şeylerin ayaklarına gelmesini beklemesin, 'Yapamam, edemem, beceremem' diyerek umutsuzluğa kapılmasın. Bütün korkularının üstüne gitsinler." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şişli'de güpegündüz maskeli banka soygunu

2017-06-29 18:07 - Asayiş

Azmi ve anne şefkatiyle yıllar sonra yürüdü

2017-07-03 15:22 - Çevre-Hayat

Tekstil firmasına marka operasyonu

2017-06-29 20:42 - Asayiş

Devrilen TIR'da can pazarı: 1 ölü, 1 yaralı

2017-06-30 18:37 - Asayiş

ABD'den vize yasağına yeni düzenleme

2017-06-29 13:10 - Genel

ABD'de gece kulübüne saldırı

2017-07-01 19:22 - Dünya

Aşırı sıcak delirtti, çırılçıplak soyundu

2017-06-29 22:37 - Asayiş

Milli sismik gemisi MTA Oruç Reis hizmete girdi

2017-06-28 15:18 - Ekonomi

Bonzai içen taksici önüne geleni ezdi

2017-06-28 17:25 - Asayiş

CHP'den engellilere daha çok istihdam talebi

2017-06-29 14:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan ittifakı Rusya için tehdit oluşturuyor mu? -Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı-

07:26 - En Son Yazılar