Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış için normalleşme süreci 2026'da da sürecek

Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanması ve ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla yürütülen süreç, 2025 yılında atılan somut adımların ardından 2026'da da devam edecek.

Dünya - 7 ay önce

Bakü
İki ülke arasında 2025 yılı, temasların yoğunlaştığı ve normalleşme yönünde pratik gelişmelerin yaşandığı bir dönem oldu.
Washington'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 8 Ağustos 2025'te ABD'nin arabuluculuğunda bir araya gelerek ortak deklarasyon imzaladı. Ayrıca iki ülkenin dışişleri bakanları, barış anlaşmasını parafladı. Taraflar, böylece çatışmaları sona erdirme ve tam normalleşmeye doğru ilerleme kararlılıklarını bir kez daha teyit etti.
????
Yıl boyunca karşılıklı güven artırıcı adımlar atıldı. Azerbaycan, Ermenistan'a gidecek yükler üzerindeki kısıtlamaları kaldırarak bölgesel ticaret ve ulaştırma hatlarının işlerlik kazanmasına katkı sağladı. Azerbaycan petrolünün Ermenistan'a ihracına başlanması, ekonomik ilişkiler açısından önemli eşik olarak kayda geçti.
Normalleşme sürecinin ekonomik ve altyapı boyutunda ise "Zengezur Koridoru" olarak da nitelendirilen Uluslararası Barış ve Refah İçin Trump Rotası (TRIPP) Projesi öne çıktı. Azerbaycan'ın ana karası ile Nahçıvan'ı birleştirecek, bölgesel ulaştırma ve ticaret bağlantılarını güçlendirmeyi hedefleyen TRIPP Projesi'nin 2026 yılında Ermenistan arazisinde inşa aşamasına geçmesi öngörülüyor.
Siyasi ve diplomatik alanda Karabağ meselesini çözmek için kurulan fakat yıllarca hiçbir sonuç elde edemeyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun feshedilmesi, normalleşme sürecinin önemli unsurları arasında yer aldı. Bu adım, artık "Karabağ sorunu" diye bir konunun kalmadığını, taraflar arasındaki sorunun ikili düzlemde ve doğrudan müzakereler yoluyla çözülmesi yaklaşımının benimsendiğini ortaya koydu.
Yıl boyunca taraflar arasında yürütülen temaslarda sınırların belirlenmesi ve ulaştırma bağlantılarının açılması için müzakereler sürdürülürken sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan gruplar, karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdi.
Ermenistan'da 2026 yılında yapılması planlanan genel seçimler de sürecin önemli başlıkları arasında yer alıyor.
Seçimlerin ardından, Başbakan Paşinyan'ın liderliğindeki partinin yeniden iktidara gelmesi durumunda anayasa değişikliği sürecinin başlatılması gündeme gelebilecek. Bu kapsamda Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını içeren atıfların çıkarılması amacıyla referandum sürecinin başlatılması, barış anlaşmasının tamamlanması açısından kritik adım olarak öne çıkıyor.
2026 yılında normalleşme sürecinin daha ileri aşamaya taşınması hedefleniyor. Barış anlaşmasının nihai hale getirilmesi, sınırların hukuki olarak kesinleştirilmesi ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi, ilerleyen dönemin öncelikleri arasında bulunuyor.
Enerji, ulaştırma ve ticaret alanlarında atılan adımların kapsamının genişletilmesiyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin kalıcı barış temelinde şekillenmesi amaçlanıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Instagram Takipçi Satın Almak Güvenli mi? 2026 Güncel Rehberi

2025-12-29 19:06 - İnsan-Hayat

İbrahim Murat Gündüz’den İstanbul’dan Dünyaya Mesaj: Army of Fighters 5’te Son Söz Bu Gece

2025-12-26 16:51 - İnsan-Hayat

Bolu'da Gerede-Karabük kara yolu ulaşıma kapandı

2025-12-29 21:03 - Çevre - Seyahat

Bazı illerde kar ve soğuk hava etkili oluyor

2025-12-29 09:57 - Çevre-Hayat

Göllü Dağ'daki Geç Hitit Antik Kenti, Tabal Krallığı'nın izlerini taşıyor

2025-12-27 13:26 - Kültür Sanat

Annenin arıcılık tutkusu iki kızına da geçti

2025-12-28 12:57 - Çevre-Hayat

Yıllarca hafız yetiştiren 75 yaşındaki Osman hoca gençlerle yan yana ezber tazeliyor

2025-12-26 12:32 - İslam-Hayat - Safer 1448

Finansal piyasalarda 2025 böyle geçti

2025-12-27 11:27 - Ekonomi

Enerjide 2025 böyle geçti

2025-12-27 11:42 - Ekonomi

Türk futbolunun 2025 özeti

2025-12-29 11:48 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset