?>

Azerbaycan anayasa değişikliğine "evet" dedi

Azerbaycan'da, anayasa değişikliği için yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 86,6'sı "evet" oyu kullandı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

BAKÜ

Azerbaycan'da, anayasa değişikliği için yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 86,6'sı "evet" oyu kullandı.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi, anayasanın 23 maddesinde değişiklik yapılması ve anayasaya 6 yeni madde eklenmesi için gerçekleştirilen referandumun resmi olmayan sonuçlarını açıkladı.

Halkın oyuna sunulan 29 maddenin her biri için ayrı ayrı sonuçları açıklayan komite, verilerin ortalamasına göre seçmenlerin yüzde 86,6'sının anayasa değişikliğine "evet" dediğini duyurdu.

Ülkede kayıtlı 5 milyon 260 bin seçmenden 3 milyon 671 bin kişinin oy kullandığı referandumda katılım yüzde 69,7 olarak gerçekleşti.

Seçmenler, Bakü ve diğer illerde kurulan 5 bin 627 sandıkta oylarını kullandı. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları ise 38 noktada kurulan seçim merkezlerinde referanduma katıldı. Referandumu 53 bin 300 yerel, 117 uluslararası gözlemci izledi.

Anayasa değişikliğiyle getirilecek yenilikler

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önerisiyle halkın oyuna sunulan anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına, erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.

Değişiklikler arasında "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamlarının da oluşturulması bulunuyor. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek.

Söz konusu değişikliklerle anayasanın "Mülkiyet Hukuku" bölümüne, "Özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir." ile "Sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir." maddeleri eklenecek.

Muhabir: Ruslan Rehimov

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TSK, DEAŞ mevzilerini vuruyor!

2016-09-26 12:57 - Asayiş

Kendileri ayrılmadan heykelleri ayrıldı

2016-09-21 18:45 - Kültür Sanat

Chedjou Galatasaray taraftarından özür diledi

2016-09-25 03:13 - Spor

Kayısı bahçesinde 16 yaşındaki çocuğun cesedi bulundu

2016-09-24 21:07 - Asayiş

Adliye çalışanlarına FETÖ/PDY operasyonu: 76 gözaltı

2016-09-26 14:37 - Gündem

Cem Yılmaz'a Robert de Niro benzetmesi

2016-09-23 15:52 - Magazin

Recep İvedik’ten mesaj var

2016-09-23 18:51 - Magazin

İnsan yüzlü balık görenleri şaşırtıyor

2016-09-24 14:32 - Çevre-Hayat

Otokar'ın “Portakal“ projesine ödül

2016-09-26 20:54 - Genel

Erzincan- Erzurum Karayolunda uzaktan kumandalı patlama

2016-09-20 18:02 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'de hükümetin kapanmasıyla artan personel yetersizliği nedeniyle 9 binden fazla uçuş ertelen

10:53 - Dünya

İsrail ordusu, Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki gemilere saldırdı

06:43 - Dünya

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya

Suriye'nin kuzeyinde kapsamlı ateşkes anlaşmasına varıldı

02:52 - Dünya

ABD'de yargıç, Trump'ın Illinois'e Ulusal Muhafız konuşlandırma kararını engellemedi

02:47 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de hükümetin kapanmasıyla artan personel yetersizliği nedeniyle 9 binden fazla uçuş ertelen

10:53 - Dünya

Sağlık Bakanlığının 2 bin 764 sürekli işçi alım ilanı Resmi Gazete'de

10:32 - Gündem

Ekim ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

10:27 - Ekonomi

Altının onsu ilk kez 4 bin doları geçerek rekor kırdı

10:13 - Ekonomi

ABD petrol fiyatı tahminini bu yıl ve gelecek yıl için yükseltti

10:08 - Ekonomi