?>

Azerbaycan, 17. EİT Zirvesi'ne Hankendi'de ev sahipliği yapacak

Karabağ'da bir dönem işgalci rejimin başkent olarak kullandığı Hankendi'de gerçekleştirilecek zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniliyor.

Dünya - 13 saat önce

Bakü

Azerbaycan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 17. Zirve Toplantısı'na Hankendi şehrinde ev sahipliği yapacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde 4 Temmuz'da düzenlenecek zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniliyor.

????

Zirveye, üye ülkeler Özbekistan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Pakistan'dan devlet başkanları ve bakanlar katılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da zirvede yer alacak.

Ülkeler arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma, transit ve iklim değişikliği alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alınacağı zirvede, EİT kapsamındaki çalışmalar gözden geçirilecek. Liderler, zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Zirvenin Karabağ'da bir dönem işgalci rejimin başkent olarak kullandığı Hankendi'de yapılması, Azerbaycan için sembolik önem taşıyor.

Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın üye, KKTC'nin ise gözlemci üye olduğu ve 1985'te kurulan EİT'in devlet başkanları zirvesi 2 yılda bir düzenleniyor.

Teşkilatın kuruluşu

Türkiye, İran, Pakistan devlet ve hükümet başkanlarının bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1964'te İstanbul'da bir araya gelerek yayımladıkları bildiriyle kurulan Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (RCD) platformunun devamı niteliğinde olan EİT, 1979'da İran'da gerçekleşen devrim sonrasında faaliyetlerini askıya almak durumunda kalmıştı.

Üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 1980'li yılların başında yeniden gelişmeye başlamasıyla işbirliğinin RCD'nin hukuki zemini üzerinde ama farklı bir isim altında sürdürülmesi kararı alınmıştı. EİT'in temeli böylece 1985'te atılmıştı.

Türkiye, İran ve Pakistan'ın kurucuları olduğu teşkilata 1992'de Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan katılmıştı. Faaliyet alanı daha da genişleyen EİT, toplam 7 milyon kilometrekare alana yayılan ve yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip ekonomik ağırlıklı bölgesel bir güç halini aldı.

Teşkilat, zirve ve dışişleri bakanları düzeyindeki dönemsel toplantıların yanı sıra ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, çevre, sağlık, sanayi, maliye ve ekonomi bakanlarıyla düzenli toplantılar yaparak sektörel bazda alınan kararlar ve işbirliği projelerinin hayata geçirilmesine imkan sağlıyor.

Teşkilatın kurumsal yapısı

Devlet ve hükümet başkanları düzeyinde 2 yılda bir yapılan EİT zirvesi, şimdiye kadar 16 kez düzenlendi, son zirve Kasım 2023'te Özbekistan'da gerçekleştirildi.

Örgütün en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri Bakanları Konseyi'nin toplantısı her yıl düzenleniyor. Teşkilat kapsamında sektörel bakanlar toplantıları da yapılıyor. Ayrıca, Bölgesel Planlama Konseyi (BPK), Daimi Temsilciler Konseyi (DTK) toplantıları da düzenli yapılıyor.

Tahran'da yerleşik EİT Sekretaryası bulunurken, teşkilat, Genel Sekreter tarafından yönetiliyor. Genel Sekreterlik bünyesinde ayrıca "sanayi ve tarım", "ticaret ve yatırım", "enerji, madenler ve çevre", "ulaştırma ve iletişim", "ekonomik araştırma ve istatistik" ile "proje araştırma" direktörlükleri de bulunuyor.

Teşkilat bünyesindeki bölgesel kuruluşlar arasında EİT Ticaret ve Sanayi Odası, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası, EİT Sigortacılık Koleji ile EİT Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi yer alırken, uzmanlık kuruluşları arasında Tahran'da EİT Kültür Enstitüsü, İslamabad'da EİT Bilim Vakfı ve Ankara'da da EİT Eğitim Enstitüsü mevcut.

Üye ülkeler arasında ticaret, yatırım, ulaştırma, haberleşme, enerji, madenler ve çevre, tarım, sanayi ve turizm, proje, ekonomik araştırma ve istatistik, insan kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda işbirliği çalışmaları yürütülüyor.

Teşkilat, üye ülkeler arasında sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı, bölgesel ticaretin geliştirilmesini, üye ülkelerin dünya ticaretinde daha fazla rol almasını, üye ülkelerin birbirleriyle ve diğer ülkelerle bağlantısını sağlayacak ulaştırma ve haberleşme altyapısının geliştirilmesini, tarım ve sanayi potansiyelinin etkin kullanılmasını ve bölgesindeki halklar arasında tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesini amaçlıyor.

Türkiye-EİT ilişkileri

Türkiye, Pakistan ve İran'la EİT'in üç kurucu üyesi statüsünde. Genel olarak ticari ve ekonomik temelli bir organizasyon olarak tanımlanabilecek EİT, Türkiye'yi Orta Asya devletleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli platform niteliği de taşıyor.

Türkiye, önemli rol üstlendiği EİT'in 1993'te 2'nci, 2002'de 7'nci ve 2010'da 10'uncu zirvesine ev sahipliği yaptı. 2021'de Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında düzenlenen zirve ise Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Sekretaryası İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de, bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunan EİT'in genel sekreterliğini Asad Majeed Khan yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bandırmaspor'un yeni sezonda hedefi şampiyonluk

2025-07-02 12:43 - Spor

Hürmüz Boğazı'nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü

2025-07-02 11:32 - Dünya

Uçak mühendisliği bilgisiyle sığırlarda meme iltihabını önleyen cihaz geliştirdiler

2025-07-02 12:48 - Teknoloji

Avrupa'nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

2025-07-02 01:32 - Dünya

Trump: İsrail, Gazze'de 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul etti

2025-07-02 02:42 - Dünya

Yüksek rakımlı yerleşim yerlerindeki yaşlı ve yatalak hastalara hizmet için dağları aşıyorlar

2025-07-02 12:13 - Çevre-Hayat

Kırkpınar'da esnaf ve vatandaşlar için gastronomi ve çarşı alanları oluşturuldu

2025-07-02 10:17 - Çevre-Hayat

Tunceli dağlarının zirvesindeki Buyer Gölü doğaseverlerin rotası oldu

2025-07-02 12:18 - Çevre-Hayat

Hatay'daki orman yangınında zarar gören alanlar dronla görüntülendi

2025-07-02 10:03 - Çevre-Hayat

Nemrut Kalderası'ndaki bozayılar görenlerin ilgisini çekiyor

2025-07-02 10:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD: Eğer Gazze'de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

00:32 - Dünya

ABD, UAEA ile işbirliğini askıya alan İran'ı kınadı

23:53 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze kenti sakinleri için yeni bir sürgün emri yayınladı

23:43 - Dünya

İsrailli bakanlar, işgal altındaki Batı Şeria'nın ay sonuna kadar ilhakını talep etti

23:37 - Dünya

Pentagon, ABD saldırıları sonucu İran'ın nükleer programının 1 ila 2 yıl geriletildiğini savund

23:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzonspor'un transferde anlaştığı Onuachu Trabzon'a geldi

02:23 - Spor

ABD: Eğer Gazze'de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

00:32 - Dünya

Sharjah-İstanbul seferini yapan uçak, motor arızası nedeniyle Esenboğa'ya acil iniş yaptı

00:03 - Gündem

DMM'den, CHP Genel Başkanı Özel'in yargı mensuplarını hedef alan sözlerine ilişkin açıklam

23:58 - Gündem

ABD, UAEA ile işbirliğini askıya alan İran'ı kınadı

23:53 - Dünya