?>

'Ayrılıkçı yapı bölgeyi istikrarsızlaştırır'

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, IKBY'nin referandum kararına ilişkin, "Aklı başında olan ve bölgenin geneline ilişkin vizyonu olan her ülke, ayrılıkçı bu tür yapıların bölgeyi istikrarsızlaştıracağını bilir" dedi.

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"TBMM Başkanlığına sunulan Irak ve Suriye Tezkeresi ile tezkereye muhalefetin tutumunun sorulması" üzerine Bostancı, muhalefetin Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda politika takip etmekle mükellef olduğunu söyledi.

Daha önce de süresi uzatılan tezkerenin yarın TBMM Genel Kurulunda müzakere edileceğini belirten Bostancı, "CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın açıklamasına baktım. Ümit eder ve beklerdim ki böyle bir milli meselede, sadece askeri esaslı bir yaklaşım yerine milli politikaları yürütmekle mükellef olan iktidara yönelik de bu anlamda - eleştirilerini yine söyle ama - 'iktidarın elini güçlendirmek' lafını da bunun yanına eklemiş olsalardı yürütülen şu politikalarla ilgili... Mademki kararınız pozitif, kendileri için herhangi bir nakise teşkil etmezdi herhalde." dedi.

Naci Bostancı, "IKBY'nin referandum kararı ve referandumu erteleme ihtimalinin" sorulması üzerine ise yarına ilişkin bugünden birtakım varsayımlarda bulunmanın doğru olmadığını dile getirdi.

"Buna insanlar seyirci kalmazlar"

Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Irak'ta bu kararı alan insanlar, hangi dinamikler üzerinde davranıyorlar ona bakmak lazım. O dinamikler içerisinde üzerinde yer aldıkları topraklarda yaşayan insanların çıkarlarını ne ölçüde önceleyen bir akletme biçimi var. Sadece o yetmez. Beraber aynı Ortadoğu coğrafyasında yaşıyoruz. Bu coğrafyada barışın ve selametin, bütün halklar adına bir barış ve selamet çizgisinden geçtiğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kendine odaklı, sadece kendi çıkar ve bir bakıma ona yönelik, adete onun çıkarlarını maksimize etme anlayışına yönelik stratejiler, eğer başkaları için tehlikeli gelişmeler doğuruyor ve Ortadoğu'nun istikrarsızlaşmasına katkı sağlıyorsa orada durmak lazım. Buna insanlar seyirci kalmazlar.

O bakımdan Kuzey Irak'ta bu kararı alanların, onun arkasında olanların, Kuzey Irak'ın Ortadoğu'nun bir parçası olduğuna ve oradaki huzurun da genel bir bakış üzerine temellendirilmesi gerektiğini akletmek, aklın gereği olduğuna göre, bu doğrultuda bir değerlendirme ile bunun sonucu olacak kararı bekleriz. Ümit ederiz ki o doğrultuda davranırlar ama ne olacağını 25 Eylül'de göreceğiz."

"Kürtleri onurlandıracak bir iş olarak takdim ediyorlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şunu unutmayalım; emperyal siyasetlerin Ortadoğu coğrafyasına ilişkin genel vizyonu, burada küçük yapılar kurmaktan geçiyor. Temel yaklaşım herkesin akledebileceği bir politika. Güçlü olanla en zayıf olanın ortaklığı, güçlü olanın en zayıf olanı istediği gibi kullandığı ortaklıktır. Ama siz orta düzeyde bir yapıysanız, belli bir gücünüz varsa güçlü olanın bütünüyle çıkarlarına hizmet eden, onun aracı olarak davranan bir yapı olmaktan çıkarsınız. Ortadoğu halklarının çıkarını sağlayacak olan mevcut merkezi yapılardır, bunu unutmayalım.

Elbette dünyada dostluk, barış, ortaklık ve işbirliği olacak. Ama bunların dengeli bir şekilde yapılabilmesi ancak güçlü merkezi yapılar eliyle mümkündür. Küçük yapılara bölünürseniz, mesela Suriye'nin kuzeyinde haydut, terörist devlet kurulmak isteniyor. Bunu güya Kürtleri onurlandıracak bir iş olarak takdim ediyorlar ama orada kurulan bu devletin bütünüyle varlık nedeni emperyal siyasetlerin tam anlamıyla bağımlısı bir siyasetin aracı olarak tasavvur edildiği içindir."

"Burada esasen herhangi bir insanı onurlandıracak bir durum da söz konusu değildir." ifadesini kullanan Naci Bostancı, "İnsanları onurlandıran kendi özerk iradeleri, çıkarları ve şüphesiz başkalarının da çıkarlarını hesap eden bir sağduyu ve akıldır. Eğer bunu yapmazsanız, gidip birtakım güçlü ülkelerin aracısı yapılara çeşitli fantazyalar çerçevesinde destek çıkmaya kalkarsanız, o insanlara hayırhah bir harakette bulunmazsınız. Siz emperyal siyasetin vizyonuna uygun, sizi araçlaştırdığı bir iş yaparsınız. O bakımdan herkesin aklına başına devşirmesi lazım." diye konuştu.

Muhabir: Coşkun Ergül

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hamas'tan 'Sabra ve Şatilla' çağrısı

2017-09-16 01:37 - Dünya

Küresel piyasalar BM Genel Kurulu'na odaklandı

2017-09-19 12:32 - Ekonomi

Pamuk fiyatlarına 'kasırga' etkisi

2017-09-20 15:52 - Ekonomi

'Ayrılıkçı yapı bölgeyi istikrarsızlaştırır'

2017-09-22 19:37 - Siyaset

Bangladeş'ten Myanmar'da "güvenli bölge" önerisi

2017-09-22 11:02 - Dünya

'Türkiye konusunu Avrupa Konseyinin gündemine aldık'

2017-09-15 21:32 - Dünya

'Bölüşümde uçurum büyüyor'

2017-09-19 15:52 - Siyaset

'Myanmar Bangladeş sınırına mayın döşedi'

2017-09-19 16:47 - Dünya

Trabzon’da kimyasal silahlarda kullanılan 600 gram sezyum maddesi yakalandı

2017-09-22 12:22 - Asayiş

Arakan'daki zulme notalarla dikkati çekti

2017-09-22 16:12 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Netanyahu yönetimine baskının artırılması" çağrı

19:47 - Siyaset

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, IDEF 2025'i ziyaret etti

18:33 - Siyaset

Bakan Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

14:03 - Siyaset

Milletvekilleri bakanlıkları "soru yağmuru"na tuttu

11:53 - Siyaset

AK Parti heyeti Gürsu ve Kestel arasındaki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu

08:18 - Siyaset

Günün Manşetleri

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 'IDEF 2025' sona erdi

20:13 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Netanyahu yönetimine baskının artırılması" çağrı

19:47 - Siyaset

Orman yangınlarıyla ilgili 3 şüpheli tutuklandı

19:33 - Gündem

Bulgaristan'daki yangının Türkiye tarafına geçmemesi için önlemler alındı

19:28 - Dünya

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

17:58 - Gündem