?>

Aynısefa çiçeği, Mısırlı çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Mısır'ın Feyyum ilinde çiftçilerin onlarca yıldır yaygın şekilde yetiştirdiği aynısefa bitkisi, başta Avrupa olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Al Qahirah

Kış aylarında çiçek açan ve turuncu renginden dolayı "portakal nergisi" de denilen aynısefa, Mısırlı çiftçiler tarafından toplanıp kurutulduktan sonra satışa hazır hale getiriliyor.

Aranjmanları süslemek için kullanılan aynısefa çiçeği aynı zamanda ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor.

Mısır'da çoğunlukla Feyyum'da yetiştirilen aynısefa, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Hasat mevsimi sanat festivali gibi

Mısırlı çiftçi Mahmud Salah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynısefanın hasat mevsiminde tarlaların, turuncunun hakim olduğu festival havasına büründüğünü söyledi.

Salah, "Feyyum'da 40 yılı aşkın süredir yetiştirilen aynısefanın mahsulü buğdaydan daha bol. Toplayan işçilere ve ihracatçılara geçim kaynağı, ülke için de döviz kaynağı oluyor." dedi.

Eylül ve ekim aylarında ekimi yapılan aynısefa bitkisinin hasadının aralıktan mayıs ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Salah, çiçeğin, hasat zamanına göre önce bir hafta sonra 10 gün ve daha sonra da 15 gün olmak üzere üç seferde toplandığını ifade etti.

Bir feddan (1 feddan = 4 bin 200 metrekare) araziden 10 ile 15 ton arası ürün aldıklarını aktaran Salah, mahsulün toplanması için 5 ila 12 işçinin çalıştığını söyledi.

Her kademesini besleyen bir geçim zinciri

Ürünün toplandıktan sonra kurutma aşamasına geçildiğini kaydeden Salah, çiçeklerin 15 gün güneş altında bekletildiğini aktardı.

Salah, kurumuş çiçeğin, ihracata hazırlık amacıyla uluslararası teknik standartlara uygun şekilde yabancı maddelerden arındırıldığını dile getirdi.

Mısırlı çiftçi, "İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılan aynısefa üretimi, sene içerisinde devam eden bir geçim zinciri oluşturuyor." dedi.

Mısır'da ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan bitkilerin üretimi konusunda Feyyum ilinin öne çıktığı belirtiliyor.

Mısır genelindeki tıbbi ve aromatik bitki üretiminin üçte biri Feyyum'da gerçekleşirken, ürünler Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endonezya'da 6,6 büyüklüğünde deprem

2024-04-09 13:33 - Dünya

Eskişehir'in barajları doldu

2024-04-06 10:47 - Gündem

Milli tenisçi İpek Öz, Hırvatistan'daki turnuvada 2. oldu

2024-04-07 11:02 - Spor

Trendyol Süper Lig'de 32. hafta heyecanı yarın başlayacak

2024-04-11 09:53 - Spor

İYİ Parti'de Aydın ve Dervişoğlu adaylıklarını açıkladı

2024-04-08 12:42 - Siyaset

Malatya ve Adana'da sağanak etkili oluyor

2024-04-07 18:58 - Gündem

Sedanı tahtından eden SUV otomobiller zirveyi bırakmıyor

2024-04-10 11:52 - Ekonomi

Aynısefa çiçeği, Mısırlı çiftçilerin yüzünü güldürüyor

2024-04-11 15:28 - Ekonomi

Bedensel engelli depremzede bayrama yeni evinde girecek

2024-04-09 12:38 - Çevre-Hayat

Ramazan Bayramı'nda yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak

2024-04-08 17:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi

14:42 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Türk sahipli deniz ticaret filomuz bugün dünyada 11. sırada

14:37 - Ekonomi

OSTİM'de birçok alana özgü finansman ihtiyacını destekleyecek OSTİM Troy Kart tanıtıldı

13:47 - Ekonomi

Çin Başbakanı Li: Çin, kapılarını dünyaya daha fazla açacak

13:23 - Ekonomi

Karadenizli yaşlı kadınları tasvir ettiği taş bebekler ev hanımının gelir kapısı oldu

13:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi

14:42 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Türk sahipli deniz ticaret filomuz bugün dünyada 11. sırada

14:37 - Ekonomi

Hatay Arsuz'da kırsal afet konutlarının yapımı sürüyor

14:27 - Gündem

Filistin destekçisi Mamdani, seçilmesi halinde New York'un ilk Müslüman belediye başkanı olacak

14:22 - Dünya

İstanbul merkezli 6 ildeki uyuşturucu operasyonları kapsamında 172 şüpheli tutuklandı

14:17 - Gündem