?>

'Avusturya'nın kararı bölgesel barış için büyük tehdit'

Başbakan Yıldırım, Avusturya hükümetinin camileri kapatma kararına ilişkin, "Geleceğin Avrupası ve bölgesel barış için büyük bir tehdit. Bu yanlıştan Avusturya hükümetinin bir an önce dönmesini bekliyoruz." dedi.

Genel - 7 yıl önce

İZMİR

Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, İzmir'deki ikili görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Yıldırım, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ortaklık ilişkileri ve iş birliğini iyi komşuluk ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeye önem verdiklerini belirtti.

"Tarihi İpekyolu tekrar canlanmış olacak"

Ekonomi, kültür, turizm konuları başta olmak üzere yatırım, enerji ulaştırma gibi konularda ilişkilerin günden güne geliştiğine ve ilişkilerin temelini kazan kazan esasına göre inşa ettiklerine işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Trans Avrupa ulaşım koridorunun Türkiye tarafındaki yeni hızlı tren projesine de birkaç ay içerisinde başlıyoruz. İstanbul'dan Edirne'ye 233 kilometrelik bu hatla birlikte Avrupa, Balkanlar, Anadolu topraklarından Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya kadar gidecek tarihi İpekyolu tekrar canlanmış olacak. Aynı zamanda bu bağlantı, Türkiye üzerinden Bulgaristan'a ve Avrupa'ya ulaşım koridorlarının tamamlanmasını da temin edecektir."

"TANAP bölgesel refahı artıracak"

Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün açacağımız TANAP'ın Bulgaristan üzerinden Avrupa'nın diğer ülkelerine devam etmesi de prensip olarak benimsediğimiz bir durumdur. TANAP Projesi vasıtasıyla yılda 10 milyar metreküp Azeri gazını Avrupa pazarlarına taşımış olacağız. TANAP bölgesel refahı artıracak, Avrupa'nın Balkanların enerji arz güvenliğini teminat altına alacaktır. Bulgaristan'da karayolu ve demiryolu bağlantısıyla transit ulaşım koridorlarını daha da geliştirmiş olacağız."

"Türkiye'nin fedakarlığını görmelerini bekliyoruz"

AB'nin, Türkiye ile göçmen politikası anlaşmasını gereği gibi uygulamadığına işaret eden Yıldırım, "Bu konuda da Türkiye hala büyük bir fedakarlık yapmaya devam ediyor. Dostlarımızın, Türkiye'nin yaptığı bu fedakarlığı bir an önce görmelerini bekliyoruz." dedi.

Bulgaristan ile olan iyi ilişkilerin AB'ye örnek teşkil etmesini umduklarına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefi devam ediyor ancak bu Türkiye'nin tek başına yapacağı bir iş değil, Avrupa Birliği'nin gelecek vizyonunu belirlemesi ve bu konuda kafa karışıklığının bir an önce giderilmesi gerekiyor. Dolayısıyla Bulgaristan'la bizim geliştirdiğimiz ikili iyi ilişkilerin daha ileri taşınarak Avrupa Birliği'ne de örnek teşkil etmesini arzu ediyoruz."

Avusturya "Yanlıştan dönün" çağrısı

Yıldırım, Avusturya'nın camileri kapatma, din adamlarını sınır dışı etme kararına ilişkin şunları kaydetti:

"Geleceğin Avrupası için, bölgesel barış için, dinler arası, medeniyetler arası buluşma ve diyalog için büyük bir tehdit olduğunu da bu vesileyle ifade etmek isterim. Bölgemizin huzura, barışa ihtiyacı var. Radikal söylemler ve İslamofobi söylemleriyle Avrupa değerleri hiçbir zaman istediğimiz noktaya gelmez. Bu bakımdan bu yanlıştan Avusturya hükümetinin bir an önce dönmesini bekliyoruz. Dönem başkanlığını devralacak olması birliğin açıkçası hemen öncesinde böyle bir kararın çok büyük bir yanlış, büyük bir talihsizlik olduğunu düşünüyoruz."

Muhabir: Efsun Yılmaz

Haftanın Öne Çıkanları

'Tüm astsubaylarımızı emsallerinin seviyesine çıkarıyoruz'

2018-06-09 00:32 - Gündem

'Avusturya'nın kararı bölgesel barış için büyük tehdit'

2018-06-12 15:49 - Genel

Fiat 500C Collezione Türkiye’de

2018-06-08 13:15 - Ekonomi

Arife günü kartlı alışveriş rekoru bekleniyor

2018-06-09 14:32 - Ekonomi

Tayfalar ağ mesaisinde

2018-06-07 15:32 - Çevre-Hayat

Polis araçları 'etiket'lendi

2018-06-07 17:25 - Genel

Klimalara bakım uyarısı

2018-06-06 18:02 - Genel

Nurettin Durman: Berber dükkanından 'Beylerbeyi Günlükleri'ne

2018-06-11 15:02 - Kültür Sanat

NASA Juno'nun faaliyet süresini uzattı

2018-06-10 00:22 - Genel

Yıldırım düştü, yangın çıktı... Hayvanlar telef olmaktan son anda kurtuldu

2018-06-08 06:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem

22:02 - Gündem

BM, Bedevi Araplara yönelik şiddetin yeniden başladığı Süveyda için uyarıda bulundu

21:57 - Dünya

Bakan Göktaş: Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkı çok kıymetli bir adım

21:53 - Siyaset

MEB, 2025-2026 eğitim öğretim yılı 1. dönem ara tatili tarihlerini açıkladı

21:38 - Eğitim

Bakan Kurum: Ülkemizin, insanımızın öncelikleri bizim önceliğimizdir

21:38 - Siyaset