?>

Avusturya'dan 'Türkiye ile anlaşma uzatılsın' çağrısı

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi lideri Kogler, düzensiz göçmen hareketliliğine ilişkin "AB olarak Türkiye’deki mültecilere yardım yapılması için mülteci anlaşmasının güvence altına alınıp uzatılması sağlanmalı." dedi.

Genel - 5 yıl önce

VİYANA (AA) - Yunanistan-Türkiye sınırındaki düzensiz göçmen hareketliliği, Avusturya’daki merkez sağ-Yeşiller koalisyon hükümetini harekete geçirdi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Başbakan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler ve İçişleri Bakanı Karl Nehammer, özel gündemle bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Kurz, bir hafta önce Yunanistan-Türkiye sınırında herhangi bir insani krizin yaşanmadığını belirterek bu durumun planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini iddia etti.

Kurz, Türkiye’nin baskılarına boyun eğilmeyeceğini ifade ederek Yunanistan’a Avusturya olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını, bu doğrultuda Yunan makamları ve AB yetkilileriyle görüştüğünü söyledi.

"2015 tekrarlanmayacak"

Yunanistan sınırının düzensiz göçmenler tarafından aşılması ihtimaline karşı Batı Balkan ülkeleriyle temas halinde olduklarını da belirten Kurz, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının Avusturya sınırlarını korumak için gerekli önlemleri hayata geçireceğini, 2015’te yaşanan sığınmacı krizinin bir daha tekrarlanmayacağını dile getirdi.

Yeşiller Partisinden Başbakan Yardımcısı Werner Kogler de yaşanan durumun tek boyutlu değil, üç boyutlu olduğunu, konunun Türkiye-Yunanistan sınırı, Türkiye'deki göçmenler ve Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye ile anlaşma uzatılmalı"

Kogler, son gelişmelerde Türkiye’nin tutumuna tepki göstermenin yanında bu durumun bir tür yardım talebi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun ve orta vadede Avrupa Birliği (AB) olarak sorumluluk üstlenerek Türkiye’deki mültecilere yardım yapılması için mülteci anlaşmasının güvence altına alınıp uzatılması sağlanmalı. Şu an 3,5 milyonun üzerinde mülteci var. Kötü bir senaryoda bu sayının artması söz konusu. Orada (Türkiye’de) kısmen de olsa sosyal güvence, eğitim ve iş imkanı bulunuyor, bunlar kendiliğinden olmuyor."

Yeşiller Partisi olarak Türkiye’deki mültecilerin durumunun stabil hale gelmesini istediklerini belirten Kogler, İdlib’de yaşanan gelişmelere de değinerek "Özellikle Türkiye-Suriye sınırındaki İdlib’de büyük bir insani trajedi yaşanıyor." ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kogler ayrıca İdlib’de yaşanan insani dram için Avusturya’nın Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla yardım yapacağını da ifade etti.

"Kadın ve çocukları alamayız koalisyon anlaşmasına aykırı"

Öte yandan konuya ilişkin Avusturya Haber Ajansı APA’ya açıklamalarda da bulunan Kogler, Yunanistan sınırındaki mültecilere yönelik insani koşulların oluşturulmasının önem arz ettiğinin altını çizerek "Eğer bu başarılamazsa, (Yeşiller olarak) kadın ve çocukların (Avusturya’ya) alınmasından yanayız." şeklinde konuştu

Bu açıklamaya tepki gösteren İçişleri Bakanı Karl Nehammer ise iki parti arasında yapılan koalisyon anlaşmasında, daha fazla mülteci alınmayacağının açık bir şekilde belirtildiğini anımsatarak "Kadın ve çocukların Avusturya’ya getirilmesi hususunda bir uzlaşı yok." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 15:42 - Gündem

İdlib'de ılımlı muhalifler, İran destekli teröristlere ait insansız hava aracı düşürdü

2020-03-03 01:26 - Dünya

Mehmetçiğe yardım için sosyal medyada yoğun paylaşım

2020-03-03 02:31 - Gündem

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 14:17 - Dünya

İdlib'de şehit olan Uzman Çavuş Muhammed Yılmaz'ın ailesine acı haber verildi

2020-02-29 21:02 - Gündem

Yukatel Denizlispor evinde kazandı

2020-03-01 19:12 - Spor

AB'den Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yetkililerine 'sondaj' yaptırımı

2020-02-28 00:07 - Dünya

Bakan Yardımcısı Önal, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield'ı İdlib konusunda bilgilendirdi

2020-02-29 14:57 - Gündem

Garanti BBVA, yapay zeka dijital rapor asistanlı Entegre Faaliyet Raporu'nu yayımladı

2020-03-03 14:54 - Genel

İran'da koronavirüs korkusu büyürken halk krizin iyi yönetilemediğini düşünüyor

2020-03-02 14:22 - Dünya

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Amcasını kadın ismiyle açtığı sosyal medya hesabından yazışarak olay yerine çağırıp öldürmüş

11:23 - Gündem

KOBİ'lere 7 ülkedeki işletmelerle çoklu işbirliği imkanı

11:18 - Ekonomi

Anadolu Otoyolu'nda otomobil ile tankerin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

11:12 - Gündem

Japonya, ülke yakınlarında Çin'e ait iki uçak gemisinin görüldüğünü duyurdu

11:08 - Dünya

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi mayısta 51 oldu

11:02 - Ekonomi