?>

Avustralya'da eski Başbakan Morrison'un gizli yetkileri nasıl elde ettiği soruşturulacak

Avustralya'da eski Başbakan Scott Morrison'un siyasi sözleşmeleri hiçe sayarak nasıl gizli yetkiler elde ettiği soruşturulacak.

Dünya - 3 yıl önce

Canberra

Emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Virginia Bell, Morrison'un başbakanlığı döneminde farklı bakanlıkları ortak yönetmek için kendini gizlice yetkilendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından bu yetkileri nasıl elde ettiğini soruşturmak için atandı.

Başbakan Anthony Albanese, Bell'in, Morrison'un gizli yetki elde etmesine ilişkin soruşturma bulgularını 25 Kasım'da rapor edeceğini duyurdu.

Albanese, konu hakkında Başsavcı Stephen Donaghue'nin "atamaların yasal olmasına rağmen hükümetin sorumluluk ilkesine karşı olduğu" yönündeki yasal görüşünü aktardı.

Soruşturmanın, aynı olayın bir daha yaşanmaması için yapılabilecek değişiklik önerileri sunacağını belirten Albenese, "Bu durumun siyasi boyutunu değil; nasıl olduğunu, neden olduğunu ve kimin bildiğini gösteren hızlı bir soruşturmaya ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Karen Andrews, Morrison'un Parlamento'dan ayrılmasını talep etti.

Başsavcı Stephen Donaghue, 23 Ağustos'ta Morrison'un kendini farklı bakanlıkları ortak yönetmek için yetkilendirmesi konusunda "geçerli bir şekilde atanmış" olduğuna dair yasal bildiri yayınlamıştı. Ancak Başbakan Anthony Albanese tarafından paylaşılan 29 sayfalık söz konusu bildiride, bakanlara, parlamentoya ya da halka bilgi verilmeden yapılan atamanın "hükümetin sorumluluk ilkesiyle tutarlı olmadığı" belirtilmişti.

Başbakan Albanese'den soruşturma açılacağı sözü

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 15 Ağustos'ta, eski Başbakan Morrison'un kabinede gizlice 5 görevi icra ettiğini açıklarken konuyla ilgili soruşturma başlatılacağı sözünü vermişti.

Albanese, başbakanlığında Morrison'un kendisini sağlık, hazine, mali kaynaklar ve içişleri bakanlığı gibi 5 pozisyona atadığı bilgisini aktardığını ifade etmişti.

Morrison'un birden fazla bakanlığı tek başına idare etmesinin güçler ayrılığı ilkesinin altını oyduğunu ileri süren Albanese, söz konusu gerçeklerin halktan gizlenmesini "son derece sıra dışı" olarak değerlendirmişti.

Eski bakanların Morrison ile bakanlık koltuğunu paylaştıklarından bihaber oldukları belirtiliyor.

Morrison, kendini "gizlice" bakanlıklara atamasını savundu

Eski Avustralya Başbakanı Morrison, konuya dair Facebook hesabından yaptığı açıklamada, bakanların hasta oldukları ya da hastaneye kaldırıldıkları gerekçesiyle kritik anlarda görevlerini yerine getiremediklerini ifade etmişti.

Kovid-19 gibi kriz döneminde iyi niyet çerçevesinde söz konusu eylemlerde bulunduğunu vurgulayan Morrison, eyleminden dolayı pişmanlık duyduğunu ancak söz konusu dönemde ulusal çıkarlar gereği doğru olanı yaptığını söylemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mardin'de 20 kişinin hayatını kaybettiği kazanın tanıkları yaşananları anlattı

2022-08-21 14:13 - Gündem

Avustralya'da eski Başbakan Morrison'un gizli yetkileri nasıl elde ettiği soruşturulacak

2022-08-26 13:59 - Dünya

‘Diriliş’e film kıvamında reklam

2022-08-24 14:02 - Magazin

Mardin'deki trafik kazalarında hayatını kaybeden 20 kişinin cenazesi son yolcuğuna uğurlandı

2022-08-21 14:45 - Gündem

İsviçre'de hükümete, enerji krizine dair 'olağanüstü senaryolara' hazırlanma uyarısı

2022-08-21 16:41 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın sosyal medya yapılanmasına yönelik operasyonda 6 zanlı gözaltına alındı

2022-08-23 13:29 - Asayiş

Bayern Münih, deplasmanda Bochum’u farklı yenerek 3’te 3 yaptı

2022-08-21 21:35 - Dünya

Tedavi için Türkiye'ye getirilen Filistinli kardeşlerin annesi Manal yaşadıklarını anlattı

2022-08-24 12:32 - Çevre-Hayat

Milli sporcu Yüksel Sarıçiçek gümüş madalya kazandı

2022-08-21 00:07 - Spor

Fenerbahçe'de Steven Caulker ile yollar ayrıldı

2022-08-26 10:28 - Spor

İlgili Haberler

Filistin: İsrail'in Gazze'deki katliamlarını durdurmak için acil uluslararası müdahale yap

00:07 - Dünya

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 22 Filistinli hayatını kaybetti

23:58 - Dünya

Londra'da yasaklı Palestine Action grubuna destek eyleminde çok sayıda kişi gözaltına alındı

22:22 - Dünya

Trump, ABD'nin 28 maddelik Ukrayna barış planının "son teklifi" olmadığını söyledi

21:38 - Dünya

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 21 Filistinli can verdi

19:19 - Dünya

Günün Manşetleri

Filistin: İsrail'in Gazze'deki katliamlarını durdurmak için acil uluslararası müdahale yap

00:07 - Dünya

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 22 Filistinli hayatını kaybetti

23:58 - Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'tan amatör kulüplere tesis müjdesi

23:48 - Spor

Bakan Kurum: COP31'in taraflar konferansı başkanlığını ve ev sahipliğini üstleniyoruz

23:33 - Gündem

‘Kastamonu Huzur’ denetimlerinde 2 bin 888 kişi sorgulandı

23:22 - Asayiş