?>

Avustralya'daki yangınların dumanları Brezilya'ya ulaştı

Avustralya'da kontrol altına alınamayan yangınların dumanlarının Brezilya'ya ulaştığı bildirildi.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsüne bağlı Uzaktan Algılama Birimi, Twitter'dan Avustralya'daki dumanların Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletine ulaştığını gösteren uydu görüntüleri paylaştı.

Meteoroloji şirketi MetSul ise Twitter'dan yaptığı paylaşımla, dumanların çok belirgin olmadığını vurgularken, eyalet başkenti Porto Alegre'ye ulaştığını doğruladı.

Dumanların 12 bin kilometre katederek Güney Amerika'ya ulaştığı, bu durumdan kıtadaki canlı yaşamının olumsuz etkilemesinin beklenmediği kaydedildi.

Şili meteoroloji servisi de pazartesi günü dumanların Şili ve Arjantin'den de görülebildiğini açıklamıştı.

Hükümetten yangın bölgeleri ve yangın zedeler için "ödenek" sözü

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkenin farklı noktalarında görülen ve aylardır kontrol altına alınamayan yangınlardan etkilenen bölgelerde, iyileştirme çalışmaları ve yangın mağdurlarına destek için daha önce söz verilen on milyonlarca dolara ilaveten, 2 milyar Avustralya doları (1,4 milyar dolar) ödenek ayırma taahhüdünde bulunmuştu.

Morrison, askeri gemi ve uçakların, yangından etkilenen bölgelerdeki kişilere su, gıda maddeleri ve yakıt taşıdığını ifade etmişti.

Söndürme çalışmalarına destek vermek üzere yangın bölgelerine askeri birlikler sevk edilmişti.

Diğer yandan, dün nispeten azalan hava sıcaklıkları ve yağmur, yangınla mücadele çalışmalarını kısmen rahatlatsa da yetkililer, mevcut yağışın büyük ve tehlikeli yangınları söndüremeyeceği ve sıcakların yeniden artacağı uyarısında bulunmuştu.

Ülke genelindeki yangınlarda, eylülden bu yana 480 milyon civarında hayvanın telef olduğu tahmin ediliyor.

Avustralya'daki yangınların kül ettiği alan 10 milyon hektara yaklaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 25'e yükselmişti.

Binlerce kişi, bulundukları yerleri terk etmişti

Victoria eyaletine bağlı sahil kasabası Mallacoota'da etkili olan yangının yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine deniz kenarına sığınan 4 bin civarında kişiden yaklaşık bini, cuma günü donanmaya ait "MV Sycamore" ve "HMAS Choules" gemileriyle tahliye edilmişti.

Mallacoota'da, yaklaşık 200 kişinin hala tahliye edilmeyi beklediği aktarılmıştı.

Yeni Güney Galler'de de yetkililer, geçen hafta, turistlerden cumartesiden önce güney kıyısı boyunca uzanan 250 kilometrelik alanı bir an evvel terk etmelerini istemiş, eyaletin bazı kesimlerinde binlerce kişi bulundukları yerlerden ayrılmaya başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Akkuyu NGS'ye yerli boru sistemi

2020-01-02 14:37 - Ekonomi

Tayland yeni yıla plastik poşet yasağıyla girdi

2020-01-02 13:22 - Dünya

Safranbolu beyaza büründü

2020-01-06 21:39 - Genel

İGA ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı’ndan “Çevre Farkındalığı“ için iş birliği

2020-01-02 15:36 - Ekonomi

Türk Telekom CEO'su Önal: Wi-Fi şifrelerini herkesle paylaşmayın

2020-01-06 17:52 - Genel

SpaceX yörüngeye 60 internet uydusu gönderdi

2020-01-07 13:42 - Teknoloji

Kanal İstanbul ÇED Raporu'na itiraz süresi sona erdi

2020-01-03 01:16 - Ekonomi

Borsa liginin şampiyonu 2019'da Fenerbahçe oldu

2020-01-05 14:32 - Ekonomi

HAVELSAN BARİYER'e uluslararası sertifika

2020-01-05 14:35 - Ekonomi

'Cep'ten internet abone sayısı 62 milyonu aştı

2020-01-05 15:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ankara'da yarın "Gazze Kararlılık Yürüyüşü" düzenlenecek

12:07 - Gündem

Ankara'daki barajların "ölü hacmi" su kesintilerini 6 ay ortadan kaldıracak

11:53 - Gündem

Zorunlu kış lastiği uygulaması artık 15 Kasım'da başlayacak

08:52 - Gündem

Kütahya'da 4,1 büyüklüğünde deprem

07:08 - Gündem

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevaba ilişkin açıklama

02:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Tornacı olarak başladığı işte 4 fabrika kurup 350 kişilik istihdam sağladı

12:58 - Ekonomi

Özgürlük Koalisyonu Filosu'nda yer alan Alman gazeteci Liedtke, Gazze yolculuğunu anlattı:

12:22 - Dünya

Japonya'da iktidardaki LDP'nin yeni lideri Takaiçi Sanae oldu

12:18 - Dünya

Ankara'da yarın "Gazze Kararlılık Yürüyüşü" düzenlenecek

12:07 - Gündem

İtalya'da Küresel Sumud Filosu'na destek gösterisinde gerginlik

12:04 - Dünya