?>

Avrupa'ya yaz için kuraklık uyarısı

AB'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi uzmanları, gelecek yaz için özellikle Akdeniz bölgesi ve Güney Avrupa'da kuraklık görüleceği tahmininde bulundu.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Avrupalı iklim uzmanları, bahar aylarının devamı ve gelecek yaz özellikle Akdeniz ve Avrupa'nın güneyinde kuraklık görüleceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği'ne bağlı (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin "2022 Avrupa İklim Durumu" raporu yayımlandı.

Rapora göre, dünya genelinde son 8 yıl en sıcak dönem yaşandı. 2022, Avrupa'da kaydedilen en sıcak ikinci yıl oldu. Son 5 yılda Avrupa'daki ortalama hava sıcaklığı, sanayileşme öncesi dönem kabul edilen 1850-1900 aralığına kıyasla 2,2 derece yüksek ölçüldü. Bu artış dünya genelinde ortalama 1,2 dereceydi.

Geçen yıl ayrıca referans dönemi kabul edilen 1991-2020'ye göre 0,9 derece sıcak geçti.

2022 yazı da Avrupa'da kayıtlara "en sıcak yaz" olarak girdi. Avrupa'nın büyük kısmında yoğun ve uzun sıcak hava dalgalarının yaşandığı geçen yaz hava sıcaklığı referans dönemi ortalamasının 1,4 derece üzerinde seyretti.

Avrupa'da kuraklık tehlikesi

"Avrupa genelinde hava sıcaklığı küresel ortalamanın 2 katı hızla yükseliyor. Bu artış hızı diğer tüm kıtalardan fazla." değerlendirmesi paylaşılan raporda, geçen yaz yaşanan kuraklık ve orman yangınlarına dikkat çekildi.

Avrupa'nın üçte birinin 2022 yazında kuraklıktan ciddi şekilde etkilendiği, kıtanın yüzde 63'ünde akarsuların ortalama akış miktarında azalma görüldüğü belirtildi. Akarsulardaki azalmanın son 6 yıldır devam ettiği bildirildi.

Özellikle Avrupa'nın güneyinde su kaynağı kabul edilen Alp Dağları'nda kar kaybı rekor seviyeye çıktı. Alpler bölgesinde 5 kilometrekarelik buzul kaybı meydana geldi.

Akdeniz için özel uyarı

Uzmanlar, ortalama sıcaklıklardaki artışın devam edeceği beklentisini dile getirerek, özellikle Akdeniz bölgesi için kuraklık uyarısında bulundu. Başta İspanya olmak üzere kış aylarında yağışın yetersiz kaldığı bilgisini veren Copernicus İklim Değişikliği Servisi uzmanları, bu durumun su kaynaklarına olumsuz etki edeceğini belirtti.

Uzmanlar, bahar ayları ve gelecek yazın kurak geçeceği uyarısında bulunarak, bu kış Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde kuraklık nedeniyle toprağın nemliliğinin ortalamanın çok altında seyrettiğini anlattı.

Mayıs ayında yağış gerçekleşmesi durumunda su kaynaklarının biraz da olsa dolacağını tahmin eden uzmanlar, bitkilerin yetişme mevsiminin kurak geçtiğini, bunun da tarımsal üretime olumsuz etki etmesinin beklendiğini söyledi.

"Zaman kalmadı"

Aşırı sıcak dalgaları ve kuraklığın ardından geçen yaz özellikle Avrupa'nın güneyinde çok sayıda orman yangını çıkmıştı. Haftalar süren yangınlarda çok ciddi büyüklükteki ormanlık alanlar küle dönmüştü.

Raporda geçen ilkbahar sonunda başlayarak yaz boyunca süren sıcak hava dalgalarının özellikle Avrupa'nın güneyinde "çok kuvvetli sıcak havanın yaşandığı gün sayısını" rekor seviyeye çıkardığı vurgulandı.

Raporla ilgili açıklamada görüşlerine yer verilen AB Komisyonunun uzay ve dünya gözlem biriminin yöneticisi Mauro Facchini, küresel ısınmayla mücadelenin önemine dikkati çekti.

Facchini, "Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporu, zamanımızın kalmadığı ve Avrupa'da olduğu gibi küresel ısınmanın daha sık ve daha yoğun aşırı hava olaylarına yol açtığı konusunda bizi uyarıyor." ifadesini kullandı.

Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo da iklim değişikliğinin alarm verici düzeyde olduğunu belirterek, "Avrupa'da iklim değişikliğinin dinamiklerini anlamak, bu değişikliklerin kıtadaki etkilerine uyum sağlamak ve etkileri azaltmak için gerekli çabalar açısından hayati önem taşımaktadır." değerlendirmesini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akademisyen, depremzede çocuklar için palyaço oldu

2023-04-17 13:09 - Magazin

İMECE uydusunun mühendisleri fırlatma sürecini anlattı

2023-04-15 20:28 - Teknoloji

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bayram yoğunluğu başladı

2023-04-17 14:17 - Ekonomi

BM: Genel Sekreter, telefon görüşmelerinin dinlenmiş olma ihtimaline şaşırmadı

2023-04-13 21:14 - Dünya

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında silahlı çatışmalar başladı

2023-04-15 12:15 - Dünya

Prof. Dr. Arıca'dan ara tatilde anne ve babalara "ekran" tavsiyesi

2023-04-14 09:43 - Teknoloji

Yeniden yapılandırma görevine fazla mesai ücreti

2023-04-14 09:58 - Ekonomi

Türkiye'nin askeri denizcilik teknoloji merkezi büyüyor

2023-04-14 11:52 - Ekonomi

TİGEM'in şampiyon adayı atlarının yemi Konya'da üretiliyor

2023-04-14 12:44 - Çevre-Hayat

Diyarbakır merkezli 10 ilde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 16 gözaltı

2023-04-13 11:48 - Gündem

İlgili Haberler

Suriye'nin güneyinde tarım, kuraklık ve savaşın gölgesinde can çekişiyor

12:48 - Dünya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Suriye'de patlamamış mühimmatları temizliyor

12:37 - Dünya

İtalya, Küresel Sumud Filosu'na eşlik etmesi için 2'inci bir askeri gemi gönderdiğini açık

12:32 - Dünya

Somali'den uluslararası camiaya yatırım çağrısı

12:28 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY'nin oynadığı tehlikeli oyundan Rum halkı da rahatsızdır

12:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın çiftçiler devlet desteğiyle ürettikleri sebzeyi turşuya dönüştürerek gelir elde ediyor

13:18 - Ekonomi

MKK ile Kazakistan Merkezi Saklama Kuruluşu arasında üyelik ve hesap açılış anlaşmaları imzalandı

13:03 - Ekonomi

Kombi ve ısıtma cihazlarına düzenli bakım öneriliyor

12:58 - Ekonomi

Dört büyüklerin son 10 yılına ekonomik bakış

12:53 - Ekonomi

Suriye'nin güneyinde tarım, kuraklık ve savaşın gölgesinde can çekişiyor

12:48 - Dünya