?>

Avrupa'dan 850'nin üzerinde uzman Türkiye için harekete geçti

13 üye ülkenin Türkiye'ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaşan AB, acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdi.

Dünya - 3 yıl önce

Viyana

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle taziye mesajları paylaşan Avrupa'dan çok sayıda ülke, enkaz altında kalanların kurtarılması için arama ve kurtarma ekiplerini seferber etti.

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen iki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) mekanizmalarının yanı sıra NATO üyesi ve Avrupa'dan çok sayıda ülke, Türkiye'nin bu zor gününde destek olmak için harekete geçti.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvar, 13 üye ülkenin Türkiye'ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaştı.

Ujvar, ayrıca AB'nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, Birliğin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu da vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, "NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda." ifadesini kullandı.

Avrupa'dan 850'nin üzerinde uzman Türkiye için harekete geçti

İngiltere, Türkiye'ye 76 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra kurtarma ekipmanı ve arama köpekleri gönderecek.

İsviçre, 80 kişilik bir ekibi arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere deprem bölgesine gönderme kararı aldı.

İtalyan İtfaiyesinden bir keşif ekibi enkaz altında kalanların kurtarılması için yola çıktı. Malta ise bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir ekibin Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı.

Avusturya'dan 80 asker yarın Türkiye'ye harekete geçerken, bu ülkeden 25 özel arama ve kurtarma ekibi de deprem bölgesine gidecek.

Fransa, bu akşam 139 arama kurtarma görevlisini Türkiye'ye göndereceğini duyurdu. Türkiye'nin bu zor zamanında yanında olduklarını açıklayan Macaristan, 50 kişilik bir ekibin deprem bölgesine gönderileceği bilgisini paylaştı.

Çekya, 68 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan'dan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyecinin ve iki arama kurtarma köpeğinin, arama kurtarmada kullanılacak özel araçlarla birkaç saat içinde yola çıkacağı kaydedildi.

Bulgaristan İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye'ye hareket edeceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı.

Ayrıca, yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 uyku seti yollamaya hazır olduğu bildirildi.

Bulgaristan, bu yardıma takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan'da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.

Arnavutluk'tan bir ekip yola çıkarken, Hollanda 15 tonluk ağır kurtarma araçları ve diğer malzemeleri içeren bir kargo uçağının Eindhoven'dan Türkiye'ye hareket edeceğini, ayrıca bir başka uçakla 65 kişi ve 8 kurtarma köpeğinin deprem bölgesine gönderileceğini açıkladı.

İspanya, iki askeri uçakla 90'dan fazla kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu. İspanya'da "Sınırsız İtfaiyeciler" örgütü gibi bazı sivil yardım ekipleri de 10-15 kişilik gruplarla yardım için Türkiye'ye gideceğini açıkladı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde." dedi

Polonya'dan 76 itfaiyeci ile 8 kurtarma köpeğinin, Türkiye'ye gönderileceği kaydedildi. Romanya hükümeti de Türkiye'ye yardım ekipleri göndereceğini açıkladı.

Balkanlar, Türkiye için yardıma hazır

Balkanlarda, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, her türlü yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Baltık ülkeleri

Estonya, Litvanya, Letonya'nın yanı sıra Finlandiya, İsveç ve Norveç'ten de taziye ve dayanışma mesajları geldi.

Avrupa'nın tamamından taziye ve dayanışma mesajları

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlere ilişkin Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset gibi üst düzey devlet ve hükümet adamları taziye ve dayanışma mesajları paylaştı.

Uluslararası kurumlardan dayanışma mesajları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), merkezi Viyana'da bulunan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) gibi kuruluşlardan destek ve başsağlığı mesajları paylaşıldı.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki can kayıpları sebebiyle Türkiye'ye taziye mesajı yolladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bolu Dağı'nda kar yağışı aralıklarla sürüyor

2023-01-30 21:23 - Gündem

Uşak'ta dağ yolunda mahsur kalan 16 kişi kurtarıldı

2023-02-06 00:56 - Gündem

Japonya 'yaşlı çocuklar' gerçekliğiyle tanışıyor

2023-02-03 13:29 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gölcük Tabiat Parkı'nda hafta sonu yoğunluğu

2023-02-05 15:23 - Çevre-Hayat

Başkentli ihracatçılar yeni yıla rekorla başladı

2023-02-03 11:39 - Ekonomi

Karabük'teki Ortakçılar Göleti havadan görüntülendi

2023-02-01 19:10 - Çevre-Hayat

İtalya Kupası'nda Juventus, Lazio'yu tek golle geçerek yarı finale çıktı

2023-02-03 01:24 - Spor

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Eren, cumhurbaşkanlığı adaylık tartışmalarını yorumladı

2023-02-01 12:39 - Gündem

ABD'nin kuzeydoğusunda "tehlikeli derecede dondurucu soğuklar" hakim

2023-02-04 21:48 - Dünya

ABD ordusundan 522 milyon dolarlık top mermisi ihalesi

2023-02-01 02:29 - Dünya

İlgili Haberler

Arnavutluk-Yunanistan sınırında bir mağarada "dünyanın en büyük örümcek ağı" bulundu

17:23 - Dünya

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Avn'ın "İsrail ile müzakere çağrıları" tartışılıyor

16:58 - Dünya

Rusya: ABD ve diğer ülkelerin nükleer alandaki eylemlerini titizlikle takip ediyoruz

16:43 - Dünya

Sudan ordusu Hartum ve Atbara'ya yönelik İHA saldırılarını püskürttü

16:38 - Dünya

Meksika'da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

16:32 - Dünya

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında CHP'nin bilgi işlem sorumlusu tutuklandı

17:42 - Gündem

Çiftçilere 1,5 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak

17:38 - Ekonomi

"Fanatik nineler", taraftarı oldukları Samsunspor'un maçlarını kaçırmıyor

17:34 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

17:27 - Siyaset

Arnavutluk-Yunanistan sınırında bir mağarada "dünyanın en büyük örümcek ağı" bulundu

17:23 - Dünya