?>

Atıkların zararlarına "Farkında mısın?" kampanyasıyla dikkat çekiliyor

Sıfır Atık Vakfı, her türlü atığın, bilinçsiz su ve elektrik tüketiminin çevreye verdiği zararlara dikkati çekmek amacıyla "Farkında mısın?" kampanyası başlattı.

Gündem - 4 ay önce

Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2017'de başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi ve çevre kirliliği konusunda vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir dünya bırakma amacıyla hayata geçirilen çalışmalar kapsamında son olarak Sıfır Atık Vakfınca "Farkında mısın?" kampanyası başlatıldı.

????

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla hazırlanan kampanya kapsamında ülke genelinde şehirlerin farklı noktalarında bulunan bilboardlara, led ekranlara ve reklam panolarına, gıda, tekstil, ilaç gibi ürünlerin atıkları ile su ve elektrik israfının çevreye verdiği zararlara dikkat çekilen görseller yerleştirildi.

Görsellerde, "Farkında mısın? Atık değil, alışkanlık kirletiyor", "Farkında mısın? Attığın her şey sana döner", "Farkında mısın? Balıklar değil, atıklar çoğalıyor", "Farkında mısın? Gereksiz olan, geleceği tehdit eder", "Farkında mısın? Kağıt bir çöp değil, ağaçtır", "Farkında mısın? Moda geçer, tahribat kalır" ve "Su akar ama sonsuz değil" gibi vatandaşların bu konuda duyarlılığını artırıcı cümlelere yer verildi.

Ayrıca, kampanyaya dair hazırlanan kamu spotu, televizyon ve radyo kanallarında yayınlanmaya başladı.

Su, yemek, elektrik, ilaç ve kağıdın israfıyla farkında olmadan geleceğin tüketildiğine vurgu yapılan kamu spotunda, "Farkındalık küçük bir adımla başlar. İsrafa karşı ilk adım, farkında olmak." ifadesine yer verildi.

"Gelecek, farkındalıkla yeşerecek"

Emine Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle "Farkında mısın?" kampanyasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Farkında mıyız? Her yıl yaklaşık 11 milyon ton plastik atık, göllere, nehirlere, denizlere ulaşıyor. Plastiklerin parçalanmasıyla oluşan mikroplastikler, gıdamıza, suyumuza, hatta soluduğumuz havaya sızıyor. Yani farkında olmadan canımıza karışıyor. Bugün bu vahim tabloya dur demezsek, veriler yakın gelecekte çevreye sızan plastik miktarının yüzde 50 artacağını söylüyor.

İşte bu yüzden Sıfır Atık Hareketi, sadece bir proje değil; farkındalığın, vicdan eksenli ve bilinçli bir insanlığın yol haritasıdır. Tek yapmamız gereken, tamir ettirmek, dönüştürmek ve yeniden kullanmak. 5 Haziran Dünya Çevre Günü, hepimiz için bir milat olsun. Plastik kirliliğine karşı tek yürek mücadele edelim. Toprağın diliyle konuşalım, suyun çağrısına kulak verelim. Farkında olanlardan olalım. Zira gelecek, farkındalıkla yeşerecek."

Sıfır Atık Hareketi

Sıfır Atık Hareketi, 27 Eylül 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başladı.

BM Genel Kurulu'nda 14 Aralık 2022'de Türkiye'nin ana sunuculuğunda, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu "sıfır atık" kararı oylamayla kabul edildi ve 30 Mart, "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan edildi.

30 Mart 2023'te BM Genel Kurul Salonu'nda yapılan ilk 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliğinde ana konuşmacı Emine Erdoğan oldu.

Bu etkinlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu"nun kurulacağını duyurdu ve Emine Erdoğan'a başkanlık teklif etti. Emine Erdoğan, bu teklifi kabul ederek 12 Nisan 2023'te resmen kurulan kurulun başkanlığını üstlendi.

BM 78. Genel Kurulu kapsamında Emine Erdoğan'ın öncülüğünde New York'taki Türkevi'nde "Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı"na ilk imzayı attı.

Dijital platforma taşınan ve bireysel imzaya açılan beyanı, bugüne kadar aralarında 40'tan fazla devlet ve hükümet başkanı ve eşi ile uluslararası üst düzey temsilcinin de olduğu 112 ülkeden yaklaşık 15 bin kişi imzaladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Gününde kabin görevlileri mesleklerinin zor ve güzel yanlarını anlattı

2025-05-31 12:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Anadolu'da yeni bir havacılık merkezi doğuyor

2025-06-01 14:38 - Teknoloji

Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 90 şüpheli yakalandı

2025-06-03 09:02 - Asayiş

Bayraktar TB3, TCG Anadolu'daki testlerinde 100 sortiyi tamamladı

2025-06-03 09:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman varlığımızı en güçlü şekilde koruyup geliştirmeye devam edeceğiz

2025-06-02 13:47 - Siyaset

Edirne Söğütlük Millet Bahçesi halkın kullanımına açıldı

2025-06-02 21:03 - Çevre-Hayat

Alanyaspor sahasında Sivasspor'u 2-0 yendi

2025-05-31 21:12 - Spor

Hatay'da Gölbaşı Gölü'nü kaplayan su sümbülleri temizleniyor

2025-06-02 17:43 - Çevre-Hayat

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 18,8 milyar dolara geriledi

2025-05-30 15:18 - Ekonomi

Türkiye-Polonya ticaretinde sektörel çeşitlilik öne çıkıyor

2025-05-29 12:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Nuri Demirağ'ın Sivas'ta yaptırdığı havaalanına 84 yıl sonra yeniden uçak indi

19:22 - Gündem

Sivas’ta yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada 23 kişi yaralandı

18:03 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan Türk aktivistler, Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmaya kara

17:58 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi uyarısı

17:52 - Gündem

Milli Güvenlik Kurulu toplandı

17:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Nuri Demirağ'ın Sivas'ta yaptırdığı havaalanına 84 yıl sonra yeniden uçak indi

19:22 - Gündem

InMerge İnovasyon Zirvesi ikinci gününde devam ediyor

18:53 - Ekonomi

TİKA'dan Kuzey Makedonya'daki sağlık ve yargı alanlarına destek

18:47 - Dünya

Gençlerbirliği'nden hakem kararlarına tepki

18:42 - Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu maç programı açıklandı

18:23 - Spor