?>

ASPİLSAN milli batarya ve pil ürünlerini TEKNOFEST'te sergiliyor

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir, "Ülkemizde elektronik cihazların donanımından, yazılımına ve bataryasına kadar bütün sürecin milli olması güvenlik risklerini minimize etmek için çok önemli." dedi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Adana

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla Adana Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST'in paydaşları arasında yer alan ASPİLSAN, geliştirdiği milli pil ve batarya sistemlerini ziyaretçilere tanıtıyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özdemir, ASPİLSAN Enerji'nin,1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda telsiz bataryalarına uygulanan ambargolar neticesinde Kayserili hayırseverlerin inisiyatifiyle kurulduğunu hatırlatarak, 1983 yılından beri batarya ve pil üretimini sağlayarak ordu ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Özdemir, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı çatısı altında, Savunma Sanayii Başkanlığı destekleri ile 2022'de tekrar şarj edilebilir silindirik pili Kayseri'de üreterek, yeni nesil teknoloji trenlerini kaçırmadan enerji teknolojilerini takip edip üretimine devam ettiklerine dikkati çekerek, tesislerinde yüksek kalitede 18650 silindirik lityum iyon piller üretildiğini anlattı.

Bu tesisin önemine değinen Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz artık harp koşulları çok değişti. Bugün cihazlar gerek güvenlik açıkları gerekse tedarik zinciri dahil pek çok kademede bu zafiyetlerden faydalanabiliyor. O yüzden ülkemizde telsizinden, elektroniğine, donanımından, yazılımına ve bataryasına kadar bütün sürecin bizde olması güvenlik risklerini minimize etmek için çok önemli. Hep şunu söylerim; 'En iyi düşmanımız bize tedarik ettiği piline ihtiyaç duyduğumuzda çalıştırmaz ama bu platform üzerinde tutuşabilir, operasyonlar sırasında sahip olduğunuz platforma dahi zarar verebilir'. O yüzden bu süreçlerin bizim gözetimimiz altında, kendi bilgi birikimimizde daha iyisini de yapacak şekilde kendi mühendislerimizle, kendi fabrikalarımızda, kendi işçilerimizle üretilmesi çok kıymetli. Tam bağımsız Türkiye'de enerji ve teknolojide bağımsızlık en önemli noktalar. ASPİLSAN Enerji de bu noktada hem teknoloji hem enerji çözümleri sunmaktadır."

"Pek çok teknolojinin enerji ve güç sistemleri ASPİLSAN tarafından yapılıyor"

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Özdemir, askerlerin kullandığı telsiz bataryalarıyla başlayan sürecin bugün Türkiye'de raylı sistemlerin batarya üreticisine, KAAN'la birlikte TUSAŞ platformlarının neredeyse tamamının enerjilendirilmesini gerek lityum iyon çözümleri gerek nikel kadmiyum çözümlerle birlikte sağladıklarını dile getirdi.

Özdemir, "Yine deniz platformlarından, savunma sistemlerine, harp sistemlerine kadar pek çok teknolojinin enerji ve güç sistemleri ASPİLSAN tarafından tasarlanıyor ve yapılıyor. Havada, karada, denizde kahraman ordumuzun ihtiyaçlarını çözmek üzere hizmetler sunuyor." diye konuştu.

TUSAŞ'la birlikte imzaladıkları son çerçeve sözleşmesiyle ASPİLSAN Enerji’nin imzasının uzay sistemlerinde de olacağını kaydeden Özdemir, Vakıf şirketleriyle deniz altından, yakın uzaya kadar pek çok alanda çalışan özel bataryaların tasarımlarını halihazırda geliştirdiklerini belirtti.

Özdemir, "Bu tasarımlar, üretimler ürüne dönüştü ve envanterimize girdi. Biz de bunları öncelikli kendi ihtiyaçlarımızı sonra da dünyada bir oyuncu olmak üzere hem mühendislik hem de altyapı imkanlarımızı geliştirecek şekilde değerlendireceğiz." dedi.

"Yerli bir sistem güvenlik algısını en üst düzeye taşıyor"

Özdemir, ASPİLSAN'ın dünyadaki teknolojisi ve sahip olduğu imkanlar ve yaptığı işlerle çok özel bir yerde olduğunu aktararak, kendileri gibi dünyada birkaç tane şirket olduğunu ifade etti.

Özdemir, "Toz malzemenin fabrikamıza giriş yapıp sonucunda pil olarak çıktığı, kendi elektronik devre tasarımlarımızın elektronik devre kartlarına dönüştürülüp, donanımlarıyla, yazılımlarıyla birlikte bataryaya dönüştüğü ve bunlar da gerek R100 sertifikasyonu gibi otomotiv, IRIS sertifikasyonu gibi raylı sistemler, EASA gibi havacılık ve AS9100 gibi askeri sistemlere uygun batarya çözümlerini fabrikamızda yapıyoruz. Bu noktada hücresinden donanımına, yazılımına kadar yerli bir sistem güvenlik algısını en üst düzeye taşıyor." şeklinde konuştu.

ASPİLSAN teknolojilerinin ve hizmetlerinin daima milli çözümler içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özdemir, bu bakımdan güven veren, güvenle kullanılan enerji çözümlerini ASPİLSAN enerji çatısı altında tasarlayıp ürettiklerine işaret etti.

Özdemir, TEKNOFEST'in paydaşı olarak üstlendiklerini role de değinerek, bu yıl TEKNOFEST'le birlikte gelecek dönemde Saha EXPO'da da benzer şekilde katılımcıların telefonlarını, tabletlerini ve taşıdıkları cihazları şarj edebilmeleri için istasyonlar oluşturduklarını söyledi.

Bu istasyonlarda alan içerisinde bu hizmetten faydalanan pek çok kişinin olmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Özdemir şunlara dikkati çekti:

"Böyle bir ihtiyacı karşılamış olmaktan memnunuz. Bunun dışında bu yıl pil kapatma etkinliği yaptık çocuklarla birlikte, gördük ki çocuklar da çok merak ediyor. Oyuncaklarından, elektrikli ev aletlerine, süpürgeye kadar pek çok yerde pil olduğunu biliyorlar. O pil nasıl çalışıyor burada görüp tecrübe ediyorlar ve onlara birer pil sertifikası vererek burada aldıkları eğitimleri de kalıcı hale getiriyoruz. Çocukların ilgisi çok yüksekti. Bu etkinliklerimizi de daha geniş çerçeveye burada başlayarak yayacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları İstanbul'da protesto edildi

2024-09-28 22:12 - Gündem

THY'nin Brüksel seferleri iptal edildi

2024-09-29 11:47 - Çevre & Seyahat

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ikili ticaret hacminde hedef 5 milyar avro

2024-10-03 11:36 - Ekonomi

Çin'in Liaoning uçak gemisi Filipinler'in doğusunda tatbikat yaptı

2024-10-04 15:38 - Dünya

Milli Güvenlik Kurulu toplandı

2024-10-03 16:17 - Gündem

"Mantar kökünden ambalaj üretimi" TEKNOFEST Fikir Maratonu'nda ödül getirdi

2024-10-03 13:42 - Teknoloji

ABD'de Helene Kasırgası'nda ölü sayısı 90'ın üstüne çıktı

2024-09-30 09:08 - Dünya

Ses Dosyalarını Kolayca Yazıya Çevirmek İçin Yöntemler

2024-09-29 11:06 - İnsan&Hayat

Ukrayna ve Filistinli Steam eğitmenleri TEKNOFEST'te çocuklarla buluşuyor

2024-10-03 12:13 - Teknoloji

İsrailli gaspçılar "Roş Haşanah Bayramı" bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenled

2024-10-03 12:28 - Dünya

İlgili Haberler

TENMAK, yiyeceklerin raf ömrünü uzatan gıda teknolojisi geliştiriyor

12:48 - Teknoloji

Bayraktar KIZILELMA hava-hava füzesiyle dünyada ilke imza attı

09:53 - Teknoloji

ÖNDER Gençlik'in "Mars Projesi" Konya'da başladı

16:18 - Teknoloji

TİKA'nın teknoloji ve tasarım festivali CezeriFest 2025'te ödüller sahiplerini buldu

19:48 - Teknoloji

EIT Innovation Awards 2025'te 3 Türk takımı ödüle layık görüldü

14:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İzmir'de 2 milyon 309 bin 774 uyuşturucu hap ele geçirildi

09:48 - Gündem

Gençlerbirliği, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Sakaryaspor'a konuk olacak

09:43 - Spor

Ticaret Bakanlığı ekimde 531 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

09:38 - Ekonomi

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyini topçu ve helikopter ateşiyle vurdu

09:28 - Dünya

Rekabet Kurumu, 40 uzman yardımcısı alacak

09:13 - Ekonomi