?>

Asırlardır doğal yöntemlerle pekmez üretiyorlar

Bitlis'in Hizan ilçesinde vatandaşlar, bağlarında yetiştirdikleri organik üzümlerle asırlardır dede ve babalarından kalma yöntemleri kullanarak pekmez üretiyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

BİTLİS - Şener Toktaş

Bitlis'in Hizan ilçesinde, vatandaşlar, bağlarda yetiştirdikleri organik üzümlerden asırlardır doğal yöntemlerle pekmez üretiyor.

Harmandöven köyünün Tatrik mezrasında vatandaşlar, büyük emekler sonucu bağlardan topladıkları üzümleri sepetlerle taşıyarak evlerine getiriyor.

Üzümleri çizmelerle ezerek suyunu çıkaran ve içine doğal maya olarak kil toprak katan köylüler, bu suyu, etrafını çamur ve taşlarla kapladıkları kazanların altında yaktıkları odun ateşinde belli bir süre kaynatıyor.

Daha sonra süzülerek başka kazanlara aktarılan, sürekli kepçe ile karıştırılarak yine belli bir süre kaynatılarak üzerinde buharı tüten üzüm suyu, meşakkatli bir uğraşın ardından pekmeze dönüştürülüyor.

Vatandaşlar, asırlardır dede ve babalarından kalma yöntemlerle herhangi bir katkı maddesi kullanmadan ürettikleri doğal pekmezi, Bitlis'in yanı sıra çevre il ve ilçelere satıyor.

Tatrik mezrasında yaşayan Mehmetcan Kısa, pekmezi tamamen doğal yöntemlerle ürettiklerini anlatarak, "Bu doğal pekmezi satarak geçimimizi sağlıyoruz. Başka bir geçim kaynağımız yok. Çocuklarımızın eğitim masrafını da bu işten karşılıyoruz." dedi.

Pekmez üreticisi Yaşar Kısa ise babasının pekmez yaptığı ocakta 15 yıldır aynı yöntemleri kullandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Topladığımız üzümleri getirip ilk önce bir kazanda kaynatarak içine maya olarak toprak katıyoruz. Bir süre karıştırıp kaynattıktan sonra dinlendiriyoruz. Ardından bidonlara aktardığımız suyu yine 2-3 saat dinlendirip diğer kazana boşaltıyoruz. Bu kazanda da 4-5 saat kaynatıp pekmeze dönüştürüyoruz. Pekmezimiz doğal ve hakiki. Organik ürettiğimiz pekmez bazı hastalıklara da iyi geliyor. Kilogramını 20-25 liradan satıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’da 360 adet kaçak gözlük ele geçirildi

2018-11-15 04:32 - Asayiş

'Türkiye'de 58 bin civarında diyaliz hastası var'

2018-11-15 14:32 - Sağlık

Şehit oğlunun rüyadaki vasiyetini yerine getirdi

2018-11-11 16:32 - Çevre-Hayat

Antibiyotik kullanımı en çok düşük ve orta gelirli ülkelerde artıyor

2018-11-12 19:52 - Sağlık

Putin, TürkAkım doğal gaz boru hattı töreni için gelecek

2018-11-14 22:07 - Gündem

Filistin davasıyla özdeşleşen lider: Yasir Arafat

2018-11-11 19:17 - Dünya

'Nasıl Asala'nın miadı dolduysa, PKK'nın da miadı dolmuş'

2018-11-11 19:22 - Siyaset

Asırlardır doğal yöntemlerle pekmez üretiyorlar

2018-11-16 19:37 - Çevre-Hayat

Toroslardan gelen lezzet 'Bucak salebi'

2018-11-13 17:32 - Çevre-Hayat

Taksim'deki caminin betonarmesi bitti, ince işçilik başladı

2018-11-13 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

Üsküdar'da "Amin Alayı" geleneği yaşatıldı

13:52 - Çevre-Hayat

Elma bahçesini "spring su uygulaması" ile zirai dondan koruyan üretici hasada başladı

13:12 - Çevre-Hayat

"Müzisyenler kahvesi"nden okey taşı sesi değil, nağmeler yükseliyor

12:57 - Çevre-Hayat

Atıkları dönüştüren huzurevi sakini bahçeyi sanat galerisine çevirdi

12:28 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle arıcılığa başlayan kadınlar merada kara kovan balı üretiyor

12:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ege, Marmara ve Batı Karadeniz için yerel kuvvetli yağış uyarısı

13:42 - Gündem

Halkın tepkisinden çekinen Arjantin, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret talebini geri çevirdi

13:38 - Dünya

Üniversite öğrencileri, tohumundan atığına faydalanılan aspiri kampüste üretti

13:33 - Gündem

Kütahya'da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

13:22 - Gündem

Toros Dağları'nda üretilen çiçek balı Fransa ve İngiltere'den 3 ödül kazandı

13:18 - Gündem