?>

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, "Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun." dedi.

Sağlık - 10 saat önce

Aydın

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kiraz, iklim değişikliğiyle birlikte tüketim alışkanlıklarının da değişmeye başladığını söyledi.

Sıcak ve ani soğuk havanın sadece tabiatı değil, insanları da doğrudan etkilediğini anlatan Kiraz, bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerin arttığını ifade etti.

????

Türkiye'de sıcak ve nemin artmasıyla uzun süren tropikal geceler görülmeye başladığına işaret eden Kiraz, şöyle konuştu:

"Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun. Bunu neden söylüyorum? İklim değişikliğine bağlı sıcak havanın etkisiyle böbrek yetmezliğini daha genç yaşlarda görmeye başlayabiliriz. Buradan bir şeyi vurgulamak istiyorum, lütfen böbrek sağlığınızla ilgili tahlillerinizi de rutin kontrollere gittiğinizde yaptırın. Eğer fonksiyonlarınızda bir düşüklük varsa lütfen beslenme dengenizi bir gözden geçirin, su dengenizi gözden geçirin."

Dünya Sağlık Örgütünün sıcaklık artışına ilişkin uyarıları olduğunu belirten Kiraz, gelecek 20-25 yılda yaşlı ölüm oranında artış olabileceğini kaydetti.

Kiraz, "Yaşam tarzımızı değiştirmez ve yanlış bilinenleri doğruya çeviremezsek rakamlar 9-10 katına çıkabilecek. Bu ne demek? Yolda yürürken yanımızda bir yakınımızın ya da yoldaki bir yaşlının bir anda yığıldığını görebiliriz. Neden? Susuzluktan. Çok basit bir şeyden bahsediyorum. Dehidratasyon (vücut dokularında yer alan sıvının anormal şekilde tükenmesi) olarak geçiyor. Buna dikkati çekmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Ferdi Uzun/AA

Aşırı sıcaklar, soğuklar, aşırı hava olayları, kalitesi düşmüş sular nedeniyle böbrek hastalıklarının yaygın görülebileceğini vurgulayan Kiraz, kendisinin de araştırmalarını bu çerçevede yoğunlaştıracağını dile getirdi.

Su tüketiminin her zamankinden fazla olması gerektiğinin altını çizen Kiraz, şöyle devam etti:

"Böbrek fonksiyonlarınızı ölçtürün. Bir temel böbrek fonksiyonu değeri elinizde olsun. Bunları 3 ya da 6 ayda bir kontrol ettirin. 'Tamam, her şey yolunda, bu böbrek seni 10 yıl idare eder.' derse doktorunuz ve onunla ilgili de su diyetinizi size verirse onu uygulamaya devam edin. Ama iklim değişikliği çok sarsıcı etkilerle karşımıza çıkabilir. Fırtınalar, toz rüzgarları, deniz seviyesindeki artış ve belki yer değiştirme gibi olaylarla da karşılaşabiliriz. Böyle olaylar, ani olaylar ortaya çıktığında da kendi sağlığınızı bir kez daha gözden geçirin."

"Yeryüzü sularından yer altı sularına doğru geçiş yapıyoruz"

Kiraz, tüketim amaçlı suyun da yavaş yavaş azaldığını söyledi.

İklim değişikliğiyle dip sularının kirlenmesi nedeniyle kuyu ya da tulumba suyu içiminde çok dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Kiraz, şunları kaydetti:

"Sular eski bildiğimiz sular olmayabilir. Hem içerikleri açısından hem de tadı açısından bize farklı gelebilir. Eskiden o tulumbadan çektiğiniz suları içiyordunuz ama şimdi onu içmeden önce kaynatmanız gerekiyor. Kaynatmanın da yetersiz olduğunu düşünüyorsanız bunu bir laboratuvara göndermeniz lazım olabilir. Klor bizim yüzyıllardır bildiğimiz ve güvendiğimiz bir şey, dezenfeksiyon için bunları eksik etmeyiniz. 'Bu uyarıları neden yapıyoruz, durup dururken bunları söylememin yeri var mı?' diye sorulabilir. İklim ve sağlık uzmanı olarak şunu söylemek istiyorum, iklim değişikliği nedeniyle kaynaklarımızı tüketiyoruz, kaynaklarımız azalıyor, su seviyeleri düşüyor. Biz artık biraz daha yeryüzü sularından yer altı sularına doğru geçiş yapıyoruz. Bu suların ne kadar kirli olduğunu kendimizde aramamız gerekiyor. Ne kadar kirlettiysek o kadar kirli suyla karşılaşabiliriz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in Gazze'ye son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 105 Filistinli canından oldu

2025-07-07 21:06 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump, 12 yeni ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı

2025-07-08 00:27 - Dünya

Netanyahu: (Filistinliler) Kalmak isterlerse kalabilirler, ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler

2025-07-08 04:47 - Dünya

Rusya: İran'a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazırız

2025-07-08 01:03 - Dünya

FETÖ'nün Dışişleri Bakanlığı mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 25 gözaltı kararı

2025-07-08 09:22 - Asayiş

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında sanıklar savunma yaptı

2025-07-08 03:02 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

2025-07-08 02:03 - Dünya

Trump'a göre, bozuk liderlik sebebiyle şimdiye kadar FBI'ın işini yapması engellendi

2025-07-08 00:32 - Dünya

Çevre dostu hipodromdaki "Geri Dönüşüm Kütüphanesi"nde çocuklara kitap sevgisi aşılanıyor

2025-07-08 12:32 - Çevre-Hayat

Siber suçlarla mücadele kapsamında bir haftada 66 şüpheli yakalandı

2025-07-08 08:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

15:47 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda "sıvı tüketimi ve beslenme" uyarısı

13:13 - Sağlık

Yaz tatilinde çocuk sağlığını korumak için "altın" öneriler

12:37 - Sağlık

"Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp" için uygulama kılavuzları yayımlandı

11:42 - Sağlık

Rektör Özkan'dan Antalya'da aslanın saldırısıyla yaralanan hastanın durumuna ilişkin açıkl

15:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Katalonya'da orman yangınları 18 bin kişinin yaşamını olumsuz etkiledi

22:48 - Dünya

Trump: New York, komünist bir yönetici seçilirse asla aynı olmayacak

22:32 - Dünya

Genç KADEM'den Şehzade Camisi bahçesinde aşure ikramı

22:17 - Gündem

İstanbul polisinden "huzur" uygulaması

22:13 - Gündem

Isparta'da otobüs şoförü Heimlich manevrasıyla 2 yaşındaki çocuğun hayatını kurtardı

22:07 - Gündem