ASELSAN savunma ekosistemini büyütüyor

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 3 bine yakın tedarikçiyle savunma ekosistemini sürekli büyüttüklerini belirterek, "Çalışmalarımız sayesinde güncel spin-out sayımız 57'ye ulaştı." dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul
Girişimci İşadamları Vakfınca (GİV) girişimcilerin bilgilendirilmesi ve tecrübe paylaşımı amacıyla düzenlenen "Girişimci Buluşmaları", Bahariye Mevlevihanesi'ndeki vakıf merkezinde gerçekleştirildi.
Etkinliğin konuğu Akyol, Türk savunma sanayisindeki gelişmelere ve milli projelerde gelinen son duruma ilişkin sunum yaptı.
Akyol, ASELSAN'ın hikayesinin, 1975'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından uygulanan haksız ambargolara cevap olarak başladığını belirtti.
Savunma sanayisindeki gelişmelerin, 2004'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde tarihi bir Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla büyük ivme kazandığını vurgulayan Akyol, sektörün bugün dünyada gururla izlenen seviyelere geldiğini söyledi.
Milletin tüm fertlerinin sektörü tam anlamıyla desteklediğine işaret eden Akyol, "Savunma sanayisinin kendi dinamikleri olduğunu belirtmek gerekiyor. Sivil piyasalarda, iyi bir ürün çıkardığınızda dünya genelindeki tüm müşterilere ulaşma şansınız var. Ancak askeri alımlarda sınırlı bir dünyaya yönelik çalıştığınızda, hitap ettiğiniz pazar sadece güvenlik güçlerini kapsıyor." diye konuştu.

"Sektörün akademisi diyebileceğim bir şirket"

Savunma sanayisindeki kültürün diğer hizmet ve üretim alanlarına da pozitif etkisi bulunduğunu dile getiren Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ASELSAN, Türkiye'de adeta bir okul niteliğinde olup, birçok yönetici ve girişimci yetiştirmiştir. Sektörün akademisi diyebileceğim bir şirkettir. Mesleki eğitimdeki öncü rolümüzü ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (MTAL) başarılarıyla kanıtlıyoruz. Türkiye'de LGS sonuçlarına göre ilk kez yüzde 0,46'lık dilimden öğrenci alan ASELSAN MTAL ilk mezunlarını verdi. Savunma sanayimize güç katan lisemiz, Milli Teknoloji Hamlesi'nin parçası olacak başarılı gençlerin ilk tercihi arasında bulunuyor. Öğrencilerimizin YKS'de elde ettiği sonuçlar, ASELSAN MTAL'in başarısını kanıtlıyor."
Akyol, ASELSAN olarak 3 bine yakın tedarikçileriyle savunma ekosistemlerini sürekli büyüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"ASELSAN büyüdükçe, ülkemizde etkin rol oynayabilecek girişimcilerimizi de büyütmeyi amaçlıyoruz. Girişimcilerimize başka yerde bulamayacakları imkanları sağlayarak, ileri teknoloji çıktılarının hem ASELSAN'ın hem de ülkemizin rekabet gücüne katkı sunmasını hedefliyoruz. ASELSAN çatısı altındaki Girişimcilik Merkezi'mizde öncelikle yenilikçilik yönü güçlü, teknoloji odaklı ve işbirliği potansiyeli yüksek girişimleri tespit etmeyi amaçlıyoruz. Bu destekler neticesinde start-up'larla birlikte ASELSAN'ın etki alanını genişletmeyi, işbirlikleriyle yeni ürün ve çözümlere ulaşmayı, know-how ve ticari kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz. ASELSAN'da spin-out ve spin-off projelerini desteklemek için program başlattık. Çalışmalarımız sayesinde güncel spin-out sayımız 57'ye ulaştı."

"Savunma sektörü çok önemli"

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç da savunma sanayisinin çok önemli bir sektör olduğunu vurguladı.
Ülkelerin savunma sanayisi bütçelerine ilişkin bilgi veren Koç, "Amerika'nın 2023 yılındaki savunma sanayisi bütçesi 900 milyar dolar, onu takip eden Çin'in ise 300 milyar dolar." dedi.
Koç, Türkiye'nin 2023'te 15,8 milyar dolarlık bütçesiyle dünyada 22. sırada yer aldığını ifade ederek, "Ekonomilerle kıyasladığımızda, Türk savunma sanayisinin daha gidecek çok yolu olduğunu ve bu bütçenin 40-50 milyar dolarlara çıkabileceğini öngörebiliriz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İş yerlerinde en çok ChatGPT ve Google Gemini kullanılıyor

2024-07-17 11:23 - Medya

Birçok ilde sıcak hava etkisini sürdürüyor

2024-07-17 15:42 - Çevre-Hayat

Hayvancılıkta yeni destekleme modeli hazır

2024-07-17 16:37 - Ekonomi

ASELSAN savunma ekosistemini büyütüyor

2024-07-17 17:02 - Teknoloji

BDDK Başkanı Kavcıoğlu: Bankacılık sektörü 63 banka ile finansal sektörün yüzde 85'ini oluşturu

2024-07-11 19:52 - Ekonomi

Uranyum zengini Nijer, askeri darbenin 1. yılında yeni yollar arıyor

2024-07-17 11:12 - Dünya

Emektar çiftçi çocukları ve torunlarına toprak sevgisi aşıladı

2024-07-12 13:43 - Çevre-Hayat

Karagöl Dağları doğa tutkunlarına eşsiz güzellikler sunuyor

2024-07-14 13:23 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ın arzusu Ciro Immobile'yi siyah-beyazlı yaptı

2024-07-14 16:57 - Spor

Muğla'yı en çok İngilizler tercih ediyor

2024-07-13 12:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'nin Arktik seferine katılan yabancı bilim insanları iklimi, kuşları ve mikroplastikleri araştırdı

13:09 - Teknoloji

Nvidia'dan 500 milyar dolarlık yapay zeka sermayesi için finans kuruluşlarıyla işbirliği

08:32 - Teknoloji

Manisa'da geliştirilen yapay zeka destekli makine, ayakkabı üretimini 10 kat artırdı

19:27 - Teknoloji

TEKNOFEST 2026 yarışma takvimi açıklandı

18:02 - Teknoloji

Avustralya'da yapay zeka, kullanıcısını spor dersine kaydetmek için başka birini listeden sildi

17:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset