?>

ASELSAN, NATO'nun Modüler Hava Savunma Projesi için seçilen 5 firmadan biri oldu

NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA), Modüler Hava Savunma (Ground Based Air Defence - GBAD) Konsept Aşaması için yürüttüğü yeni süreçte aralarında ASELSAN'ın da bulunduğu 5 firma ile çerçeve anlaşma imzaladı.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara

ASELSAN'ın, Airbus Defence and Space GmbH, Lockheed Martin UK, Raytheon ve Thales LAS gibi global savunma devleri ile bu çalışmada yer alması, Türkiye’nin hava savunma alanındaki teknolojik kabiliyetlerinin uluslararası ölçekte teyidi anlamına geliyor.

Anlaşma kapsamında 5 yüklenici, ilk aşamada konsept çalışması (sistem mimarisi) üzerinde faaliyet gösterecek. Bu kapsamda oluşturulacak kapsamlı sistem mimarisi çerçevesi, ilerleyen aşamalarda modülarite ve yeni teknolojiler konularındaki çalışmalara yön verecek.

????

Çalışma çıktılarının eylül ayı ortasında teslim edilmesi ve en uygun sistem mimarilerinin bu teslimatlar üzerinden değerlendirilmesi planlanıyor.

Projede yer alan firmalar, rekabetçi yapı içerisinde bağımsız ve yenilikçi bakış açılarıyla modüler GBAD çözümlemelerine katkı sunacak. Amaç, NATO'nun belirlediği operasyonel ve lojistik kabiliyetleri karşılayacak esnek, birlikte çalışabilir ve sürdürülebilir sistem altyapıları geliştirmek olacak.

NSPA tarafından 5 farklı firma ile imzalanan bu anlaşma, GBAD destek ortaklığı ülkeleri arasındaki etkin koordinasyonun ve NATO içi savunma tedarik yapılarının başarıyla işletildiğini ortaya koydu.

NATO Destek ve Tedarik Ajansı, bu adımla birlikte çok uluslu savunma tedarikinde tercih edilen merkez olma hedefini ileriye taşımak istediğini vurguladı.

ASELSAN'a kritik rol

ASELSAN’ın projede yer almasının arkasında Türkiye'nin katmanlı hava savunma mimarisine yaptığı uzun soluklu katkılar bulunuyor.

Türkiye'de üretilen namlulu sistemler ile kısa, orta ve uzun menzil hava savunma füze sistemleri, ASELSAN'ın bu alandaki yetkinliğini ortaya koyuyor.

Milli olarak geliştirilen ASELSAN HAKİM 100 Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipteki sensörlerden alınan verileri birleştirerek tanımlanmış hava resmi oluşturuyor.

Sistem, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmalarıyla hem kara konuşlu hava savunma sistemlerini hem de av uçaklarını yönlendirerek operasyonel seviyede etkin hava sahası kontrolüne imkan tanıyor.

Türkiye’nin farklı menzil ve katmanlara sahip sistemleri ile oluşturduğu Çelik Kubbe mimarisi ise ASELSAN'ın NATO kapsamındaki bu kritik projeye seçilmesinde etkili oldu.

Farklı sistemler, ortak mimari ihtiyacı

Birçok NATO üyesi ülke, farklı hava savunma sistemleri kullanıyor. Türkiye'de HİSAR hava savunma sistemi kullanılırken bazı ülkeler Patriot, bazıları ise farklı çözümleri tercih ediyor.

Gelecekte bu sistemlerin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için ortak bir mimari çerçevenin oluşturulması, büyük önem taşıyor.

ASELSAN'ın bu sürece doğrudan katkı sunacak 5 firma arasında olması, Türkiye'nin yalnızca kullanıcı değil aynı zamanda sistem tasarımcısı ve teknoloji geliştiricisi kimliğini de güçlendiriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sofralık yumurta ihracatında muafiyet düzenlemesi

2025-05-28 01:23 - Ekonomi

Massimiliano Allegri, Milan'ın yeni teknik direktörü oldu

2025-05-30 14:18 - Spor

Çaykur Rizespor, Beşiktaş'ı deplasmanda yendi

2025-05-25 21:23 - Spor

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 16:22 - Siyaset

Rusya’da dijital ruble gündeme getirildi

2025-05-26 07:34 - Özel Haber

Sigara, Türkiye'de her gün yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden oluyor

2025-05-30 11:38 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 17:43 - Siyaset

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Küçük ölçekli balıkçı gemilerine son 7 yıldır destek veriyoruz

2025-05-25 10:27 - Ekonomi

Moskova: Müzakereler için en iyi ülke Türkiye

2025-05-24 18:54 - Özel Haber

6 soruda 2B arazilerinde mülkiyet hakları ve tapu süreci

2025-05-27 12:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

ASELSAN, Azerbaycan'ın uzay ekosistemi kurmasına katkı sağlamayı hedefliyor

17:02 - Teknoloji

SARSILMAZ, yeni ürünlerini IDEF 2025'te sergileyecek

14:13 - Teknoloji

EDGE, rekabetçi ve gelişmiş çözümlerini IDEF 2025’te tanıtacak

13:43 - Teknoloji

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu hattına ulaştı

12:37 - Teknoloji

Türkiye'nin teknopark sayısı 110'a yükseldi

12:28 - Teknoloji

Günün Manşetleri

72 ilde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarda 1933 kişi yakalandı

08:18 - Asayiş

Stratejist Kemal Uysal ile ABD’nin Panama, Türkiye ve İsrail’in kanal projeleri üzerine Ömür Çelikdönmez konuştu

07:44 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Belediye operasyonları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:21 - En Son Yazılar

2025-YKS sonuçları açıklandı

07:12 - Eğitim

Rus siyaset bilimci Markov: Erdoğan ve Putin, Azerbaycan konusunu görüştü mü

07:08 - Özel Haber