?>

ASELSAN milli İHA'ların 'gözünü keskinleştiriyor'

ASELSAN, milli insansız hava araçlarının "gözü" olarak nitelendirilen kamera sisteminde üretim kapasitesini artırıyor, daha gelişmiş yeni ürünler de göreve hazırlanıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Bakü

ASELSAN, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan'da çeşitli ürün ve kabiliyetlerini sergiliyor.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEKNOFEST zamanı geldiğinde, etkinliğin kırmızı montlarını giydiklerinde ayrı bir heyecana büründüklerini söyledi.

TEKNOFEST'lerle milli teknolojiler geliştirme, bunları geliştirecek nesillere örnek olabilme, onların ufkunu, vizyonunu açabilme heyecanın daha da arttığını dile getiren Görgün, etkinliğin inanılmaz bir başarıya ulaştığını ve bu yıl ilk kez Türkiye dışında yapıldığını ifade etti.

Görgün, "Dışarda yapıyoruz diye düşünüyoruz ama diğer taraftan '2 devlet, tek millet', kendi kardeş vatanımızda diye düşünüyoruz. Türkiye'deki gibi kalabalık, ilgi yüksek. Yarışmalara 1000'den fazla takımın başvurusu oldu, 6 bin yarışmacı vardı. Finalistler burada kendi ürünlerini sergiliyorlar. Yarışmaların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı devam ediyor. Ödüller iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından verilecek." diye konuştu.

Görgün, festival kapsamında kalabalık bir ekiple güncel gelişmeleri, heyecan uyandıracağını düşündükleri teknolojileri sergilediklerini anlattı.

ASELSAN'ın Bakü'de 30 kişilik bir ekibi bulunduğunu ifade eden Görgün, bu yapılanmayla ülkedeki faaliyetlerinin de devam ettiğini vurguladı.

Milli İHA'lar Cats ile görüyor

Görgün, ASELSAN'ın Türkiye'nin milli insansız hava araçlarının görüntüleme sistemi ihtiyacındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldıran ve TEKNOFEST Azerbaycan'da da sergilenen elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi Cats'e ilişkin de bilgiler verdi.

İHA'lar için geliştirdikleri keşif gözetleme ekipmanın yüksek irtifa ve zorlu hava koşullarında görev yapabildiğini anlatan Görgün, şunları kaydetti:

"Gece gündüz, termal olarak görüntüleme, lazerle işaretleme yapabilen, hedefi takip edebilen bir keşif gözetleme sistemi. Bu askeri ürün ailemizin bir tanesi. Hem döner kanatlı sistemler hem sabit kanatlı insansız hava sistemleri için bu ekipmanları geliştiriyoruz. Cats'in başarısı ortada. Geçen yıl ilk kez kullanıma vermiştik. Bu itibarıyla 40'ın üzerinde kamera kullanıcıya teslim edilmiş durumda. Seri üretimimiz devam ediyor. Ayda 6 tane üretebilecek seviyeye geldik, bunu 10'a çıkarmaya çalışıyoruz. Cats bir ürün ailesi. Gelişmiş versiyonlarını arkadaşlarımız geliştiriyor, yakın zamanda onları da hizmete sunmayı planlıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ukraynalı askerlerin eş ve annelerinden Türkiye'ye teşekkür

2022-05-20 17:09 - Gündem

İstanbullu çift Edirne'de lavanta üreticisi oldu

2022-05-23 11:59 - Çevre-Hayat

Avrupa basketbolunun zirvesindeki başantrenör: Ergin Ataman

2022-05-24 11:34 - Spor

Türkmen vekil Salihi, Irak'ta Türkmenlerin ordudan ve polis teşkilatından dışlandığını söyledi:

2022-05-24 12:40 - Dünya

İtalya Serie A'ya veda eden son takım Cagliari oldu

2022-05-23 01:21 - Spor

Kuleba'dan eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'a tepki

2022-05-25 19:53 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu başladı

2022-05-21 13:04 - Spor

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi 'Mavi Vatan'daki filonun en donanımlısı

2022-05-20 12:41 - Gündem

Otomotiv yetkili satıcıları 2. ele odaklanıyor

2022-05-22 09:53 - Ekonomi

İran: Ukrayna savaşının sorumlusu ABD ve NATO'dur

2022-05-26 16:06 - Dünya

İlgili Haberler

İTÜ ARI Teknokent, 2030'a kadar dünyada etki bırakan en iyi teknopark olmayı hedefliyor

12:33 - Teknoloji

Araştırmaya göre, akıllı saatler stres düzeyini doğru ölçemiyor

11:42 - Teknoloji

Türk kadın liderden Avrupa'ya havacılık teknolojisi hamlesi

11:23 - Teknoloji

TEKNOFEST Robotaksi yarışması başladı

13:43 - Teknoloji

Yapay zeka, askeri gemi görevine hazırlanıyor

12:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İran'da aşırı sıcaklar nedeniyle 18 eyalette kamu kurumları tatil edildi

23:43 - Dünya

Bakan Kacır: 1000'den fazla projeye 5 milyar liranın üzerinde kaynak sağladık

23:07 - Siyaset

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

22:28 - Gündem

Netanyahu, Gazze'de kısmi bir anlaşmaya kapıyı kapattıklarını söyledi

22:22 - Dünya

Fenerbahçe, Feyenoord'u 5 golle geçerek adını play-off turuna yazdırdı

22:17 - Spor