?>

'Arakan'da işler çığırından çıkabilir'

BM Genel Sekreteri'nin Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar, Myanmar'ın güneyinde Arakan eyaletinde "işlerin çığırından çıkabileceğini" söyledi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER-Selçuk Acar

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar, BM Genel Merkezinde AA muhabirine verdiği mülakatta, BM'nin Arakan'daki gelişmelerden büyük endişe duyduğunu belirterek, "Eyalette işlerin çığırından çıkma tehlikesi var. Myanmarlı liderlerin, Arakanlılara ve uluslararası topluma güvence vermek için daha çok çaba göstermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Myanmar'da ağustos ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile "21. Yüzyıl Panglong Barış Konferansı"na katılan Nambiar, "Arakan'da yerlerinden edilmiş insanların çaresizliği, özellikle Rohingyaların durumu çok kötü. Durumun iyileştirilmesi için çok az şey yapıldı, halkta artan bir çaresizlik duygusu var." dedi.

Nambiar, Arakan eyaletinde 9 Ekim'de karakollara düzenlenen saldırıların ardından Rohingyaları hedef alan şiddet eylemlerinin şaşırtıcı olmadığına, öte yandan öncekilerden farklı olduğuna dikkati çekerek, "Geçmişteki saldırılar dağınık ve rastgele biçimde iki toplumu (Budistler ve Müslümanlar) da etkiliyordu. Son saldırılar ise böyle değil. Eğitilmiş gruplar tarafından düzenlendi ve güvenlik güçleri tarafından yönetildi." diye konuştu.

Ülkede karakollara yönelik saldırıların tartışmasız şekilde kınanması gerektiğine işaret eden Nambiar, saldırıların ardından Myanmar ordusunun düzenlediği operasyonlar için, "Bir hükümet veya güvenlik güçlerinin saldırılara cevap vermesi ve durumu kontrol altına alması meşru iken, bunun hukukun üstülüğüyle uyumlu ve orantılı olması gerektiğini vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Vijay Nambiar, Arakan'dan alınan mevcut bilginin resmi kanal süzgecinden geçerek kendilerine ulaştığını ve gerçekliğinin sorgulanamadığını ifade ederken, yaşananlar hakkında "söylentiler ve abartılı anlatımların" var olduğunu kaydetti.

Uluslararası inisiyatif

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 14 ülkenin büyükelçiliği, Arakan eyaletinde insani dramla karşı karşıya kalan Rohingyalara yardım ulaştırmak için bir araya gelmiş, yayımlanan ortak bildiride eyaletteki insani kriz konusunda duyulan endişeyi dile getirilmişti.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) dışişleri bakanlarının, Suu Çii'nin daveti üzerine Arakan'daki durumu görüşmek üzere Yangon'da bir araya gelmesi, sorunun çözümü yönünde son günlerde atılan en önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Çavuşoğlu: Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü tercih edilmez!

2016-12-15 10:27 - Siyaset

Çavuşoğlu, Zarif'le Halep'i görüştü

2016-12-19 00:17 - Genel

Avrupa Kulüpler Birliğinden FIFA'ya uyarı

2016-12-15 15:12 - Spor

Kalp krizi riskini ortaya çıkaran test

2016-12-20 14:02 - Sağlık

Arkadaşlarına 'uçmayı deneyeceğim' deyip...

2016-12-19 21:57 - Asayiş

'Anne kanalıyla geçen hastalıklar dışlanmaya neden oluyor'

2016-12-21 13:27 - Sağlık

Papua Yeni Gine'de 7,9 büyüklüğünde deprem

2016-12-17 17:37 - Gündem

Trabzonspor'a 'en hızlı ve teknolojik' stat

2016-12-15 14:47 - Spor

Kayseri'deki saldırıda Turgutlulu asker yaralandı

2016-12-17 16:47 - Asayiş

Akçakale'de DEAŞ üyesi 16 terörist yakalandı

2016-12-14 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 11 Filistinli canından oldu

04:56 - Dünya

Trump, çelik ithalatına yönelik tarife oranının yüzde 50'ye çıkarılacağını duyurdu

01:58 - Dünya

İsrail-ABD güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın finansman kaynağı merak konusu

23:12 - Dünya

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın 500 binden fazla göçmenin yasal statüsünü iptal etmesine izin ve

22:07 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'de ateşkes anlaşmasına 'çok yaklaşıldığını' söyledi

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Futbolda milli mesai yarın başlayacak

10:02 - Spor

İstanbul'daki yolsuzluk soruşturmalarında 47 şüpheliden 30'u gözaltına alındı

09:58 - Gündem

Ümit Milli Futbol Takımı'nda teknik direktörlük görevine Egemen Korkmaz getirildi

09:52 - Spor

Ticaret Bakanlığından 'banka hesaplarınızı üçüncü kişilere kullandırmayın' uyarısı

09:33 - Ekonomi

Beşiktaş, sezonu Bodrum FK deplasmanında tamamlayacak

09:28 - Spor