?>

AP'den Kosova-Sırbistan diyalog sürecine tam destek

AP Üyeleri Kosova-Sırbistan diyalog sürecine ilişkin, "Olumlu bir sonuç hem AB üyeliğinin yolunu açar hem de iyi komşuluk ilişkilerinin inşa edilmesini sağlar." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi'in ilişkilerin normalleşmesi için sürdürdüğü diyaloğun önemine işaret ederek, sürece tam destek verdiklerini açıkladı.

AP Sırbistan Raportörü David McAllister ve Kosova Raportörü Igor Soltes, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB arabuluculuğunda devam eden Kosova-Sırbistan arasındaki diyalog süreci hakkında görüştükten sonra konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, tarafların kapsamlı bir normalleşme anlaşmasına varmasının sadece Kosova ve Sırbistan için değil tüm Batı Balkanlar için "son derece önemli" olduğu vurgulandı.

Diyalog sürecinin zaman zaman zorlu geçebileceğine işaret edilen açıklamada, "Ancak olumlu bir sonuç hem AB üyeliğinin yolunu açar hem de iyi komşuluk ilişkilerinin inşa edilmesini sağlar." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, iki tarafın onayıyla varılacak anlaşmanın "tarihi bir adım" olacağı kaydedilirken, AP'nin başarılı bir sonuç elde edilmesi için tam destek vermeye devam ettiği belirtildi.

Brüksel'deki buluşma 7 Aralık'ta

Vucic ve Thaçi'in AB arabuluculuğunda devam eden diyalog süreci için 7 Aralık'ta Mogheri'nin ev sahipliğinde Brüksel'de bir araya gelmesi bekleniyor.

AB üyelik yolunda ilerleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011'de başlatılan diyalog süreci, özellikle son yıllarda gün yüzüne çıkan çeşitli gerginlikler nedeniyle belirli aralıklarla kesintiye uğramıştı.

Vucic ve Thaçi, Mogherini ile diyalog sürecini görüşmek için haziranda Brüksel'de bir araya gelmişti.

Muhabir: Şerife Çetin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yurt dışından uyuşturucu getiren şahıs yakalandı

2018-08-30 20:32 - Asayiş

Kasımpaşa liderlik koltuğunda

2018-09-03 01:02 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırgızistan'a FETÖ çağrısı

2018-09-01 22:02 - Dünya

Fukuşima felaketi sonrası ilk 'radyasyon' itirafı

2018-09-06 02:32 - Dünya

'Suriyeli sığınmacılar için 271 milyon dolara ihtiyaç var'

2018-09-06 02:33 - Dünya

Çaykur Rizespor, Oleksandr Gladkiy’i renklerine bağladı

2018-08-31 23:02 - Spor

Polisin titiz çalışmasıyla yakalandılar

2018-09-04 01:32 - Asayiş

Soldado: 'Büyük hayal kırıklığı içindeyim'

2018-09-05 20:22 - Spor

IKBY milletvekili seçimlerinden bir parti çekildi

2018-09-02 18:02 - Dünya

Irak'ta meclis için en büyük koalisyon oluşturuldu

2018-09-03 04:02 - Dünya

İlgili Haberler

Hamas Müzakere Heyeti Başkanı: Arabulucular ve ABD'den Gazze’deki savaşın sona erdiğine dair garanti aldık

22:47 - Dünya

İsrail'in katlettiği 18 binden fazla Filistinli çocuk, Oslo'da tek tek isimleri okunarak anıldı

22:25 - Dünya

İsrail hükümeti, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını onayladı

02:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'den kimsenin zorla çıkarılmayacağını söyledi

23:37 - Dünya

İsrail devlet televizyonu KAN, basına sızan ateşkes taslağını paylaştı

23:23 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail hükümeti, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını onayladı

02:32 - Dünya

Galatasaray, Başakşehir ve Samsunspor, Avrupa Futbol Kulüpleri Birliğine katıldı

00:52 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

00:08 - Spor

Özgürlük Filosu'nda alıkonulan 3 Türk milletvekili yurda döndü

23:58 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze'den kimsenin zorla çıkarılmayacağını söyledi

23:37 - Dünya