?>

Ankara'da 'Keşmir Kara Günü' programı düzenlendi

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği, başkentte "Keşmir Kara Günü" isimli program düzenledi

İslam-Hayat - Safer 1447 - 9 ay önce

Ankara

Büyükelçiliğin bahçesinde düzenlenen törene, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan, Emekli Büyükelçi Numan Hazar ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Cüneyd burada yaptığı konuşmada, 77. Keşmir Kara Günü'nü anmak üzere bu programın düzenlendiğini ifade ederek, "27 Ekim 1947, Keşmirlilerin kolektif hafızasına sonsuza dek kazınmıştır." dedi.

"Bugün, Hindistan işgali altındaki Keşmirliler için uzun bir baskının ve bugüne kadar devam eden ciddi bir insanlık trajedisinin başlangıcını işaret etti." diyen Cüneyd, "o zamandan bu yana Keşmirlilerin tüm temel özgürlüklerinin ve haklarının elinden alındığını" belirtti.

Cüneyd, 96 binden fazla Keşmirlinin, kendi kaderini tayin hakkı için verdikleri mücadelede hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Cammu ve Keşmir anlaşmazlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündemindeki en eski konulardan biridir. Keşmirlilere kendi kaderini tayin hakkının reddedilmesi, bu anlaşmazlığın tam kalbinde yer almaya devam ediyor. Pakistan, her zaman olduğu gibi, Keşmirli kardeşleriyle omuz omuza duruyor ve onların haklı mücadelesine tam manevi, diplomatik ve politik desteğini sunmaya devam edecek."

Keşmir'de uzun süren haksızlık...

AK Parti Van Milletvekili Kayatürk, insanlığın Keşmir'le alakalı sesini çok gür şekilde ortaya koyması gerektiğini, Keşmir'de büyük bir haksızlık olduğunu ve bunun uzun süredir devam ettiğini anlattı.

Keşmir'de binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce insanın da yerinden edildiğini dile getiren Kayatürk, "Son dönemde Hindistan bu ortaya koyduğu zulümlere ek olarak, birdenbire demokrasiyle hatta Hindistan'daki anayasanın kendisiyle bağdaşmayan bir karar aldı." dedi.

Kayatürk, Keşmir'in eyalet statüsünün ortadan kaldırıldığını söyledi.

"Keşmir, İslam dünyasının meselesi"

Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Arıkan da Keşmir halkının adalet ve özgürlük mücadelesinin, yalnızca bölgesel bir ihtilaf olmaktan öte, bütün İslam aleminin meselesi olduğunu ifade etti.

"İslam coğrafyasının birçok köşesinde olduğu gibi Keşmir'de de insanlar temel insan haklarından yoksun bırakılmakta, özgür iradeleri ellerinden alınmakta ve yıllardır süregelen zulme maruz kalmaktadırlar." ifadesini kullanan Arıkan, bu meselenin aynı zamanda tarihin ve adaletin de bir meselesi olduğunu aktardı.

Arıkan, "1947 yılında Hindistan'ın bağımsızlığına kavuşması sırasında İngiltere'nin bıraktığı miras, yalnızca coğrafi sınırların çizilmesi değil, aynı zamanda çatışma ve kargaşa ortamının tohumlarının atılması olmuştur. Keşmir halkına ise kendi kaderini tayin etme hakkı tanınmamıştır." diye konuştu.

Keşmir halkının davasında onların yanında olduğunu belirten Arıkan, adalet ve barışın sağlanması için her türlü desteği vermeye devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Putin, uluslararası ödemelerde yerli para birimlerinin jeopolitik riskleri azalttığını söyledi

2024-10-22 15:07 - Dünya

SAHA EXPO 2024 kapılarını ziyaretçilere açtı

2024-10-22 10:33 - Teknoloji

Kayserispor Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu, ligi iyi bir yerde bitireceklerine inanıyor

2024-10-24 11:38 - Spor

10 soruda emlak sektöründe uygulanan 'Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin ayrıntıları

2024-10-25 11:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail, Beyrut'un güneyine 12 hava saldırısı düzenledi

2024-10-25 02:42 - Dünya

Savunmada yapay zeka ve otonomi konusu SAHA EXPO'da ele alındı

2024-10-23 21:12 - Teknoloji

3. Charles, Samoa'yı ziyaret eden ilk İngiltere Kralı oldu

2024-10-23 17:42 - Magazin

AK Parti'den kongre delegelerine anket

2024-10-26 12:17 - Siyaset

AB'nin yeni Yüksek Temsilcisi olması beklenen Kallas'tan Rusya ve Çin uyarısı

2024-10-23 14:33 - Dünya

Göztepe, 10 kişi tamamladığı müsabakada Trabzonspor'u 2-1 yendi

2024-10-26 21:27 - Spor

İlgili Haberler

Keçeyi sanata dönüştüren usta, ürünlerini 45 ülkeye satıyor

13:12 - İslam-Hayat - Safer 1447

Köyün imamı, taş fırında pişirdiği ekmekleri köylülere ikram ediyor

12:53 - İslam-Hayat - Safer 1447

Down sendromlu Enes, Kur'an kursunun neşesi ve ilgi kaynağı oldu

14:07 - İslam-Hayat - Safer 1447

Yusuf İslam'dan Gazze paylaşımı

23:53 - İslam-Hayat - Safer 1447

Ülke genelinde kuraklıktan kurtulmak, yangınlardan korunmak ve şehitler için dua edildi

22:57 - İslam-Hayat - Safer 1447

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç'tan "sahte diploma" soruşturmalarına ilişkin açıklama

20:07 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşmasına "çok yaklaştıklarını" söyledi

20:03 - Dünya

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ercan, Bursa'da orman yangınından etkilenen mahalleleri ziyaret

19:47 - Siyaset

Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler, Epstein soruşturması için Clinton çiftini ifadeye çağırdı

19:17 - Dünya

İran'da aşırı sıcaklar nedeniyle 20 eyalette kamu kurumları tatil edildi

19:07 - Dünya