?>

Anayasa teklifinde 12. madde görüşülüyor

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, 12. maddenin görüşmeleri başladı. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM

TBMM Genel Kurulunda CHP ve HDP'nin grup önerilerinin görüşülmesinin ardından, anayasa değişikliği teklifinin "Olağanüstü hal (OHAL) yönetimini" düzenleyen 12. maddesi üzerindeki önergelerin görüşmelerine geçildi.

Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde OHAL ilan edebilecek.

OHAL süresi, 6 ayı geçmeyecek.

Olağanüstü hal ilanı kararı verildiği gün Resmi Gazete'de yayımlanacak ve aynı gün TBMM'nin onayına sunulacak.

TBMM tatildeyse derhal toplantıya çağrılacak; Meclis, gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya OHAL'i kaldırabilecek. Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her seferinde 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacak.

Sınırlamalara tabi olmayacak

Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile anayasanın "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması" maddesindeki ilkeler doğrultusunda, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenecek.

Olağanüstü hallerde çıkarılabilecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak. Cumhurbaşkanı, olağanüstü hallerde, bu halin gerekli kıldığı konularda temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevlere yönelik sınırlamalara da tabi olmaksızın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanacak, aynı gün Meclis onayına sunulacak.

Savaş ve mücbir nedenlerle TBMM'nin toplanamaması hariç olmak üzere; OHAL sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri 3 ay içinde TBMM'de görüşülüp karara bağlanacak. Aksi halde OHAL'de çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Warriors'tan Cavaliers'a 35 sayı fark

2017-01-17 12:52 - Spor

Maradona'dan Pele'ye gönderme

2017-01-17 12:02 - Spor

TCMB'den 'yeni müdahale'

2017-01-18 17:47 - Ekonomi

Stancu, sağlık kontrolünden geçirildi

2017-01-18 19:27 - Spor

Ajax kiraladığı kaleciyi geri gönderiyor

2017-01-16 17:52 - Spor

Hanife aşkını itiraf etti!

2017-01-14 11:37 - Magazin

YEE Türkçe Yeterlik Sınavı'na yoğun ilgi

2017-01-14 18:52 - Gündem

Ankara Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

2017-01-16 00:57 - Kültür Sanat

Reina katliamcısı sağlık kontrolünden geçirildi

2017-01-17 18:17 - Gündem

'Karnesi zayıf' diye olumsuz tepki vermeyin

2017-01-19 18:22 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüm bizim için milli güvenlik meselesidir

17:27 - Siyaset

Bakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile Ankara'da bir araya geldi

16:32 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni anayasa çalışmalarında sözü olan herkesin sözünü dinlemeye hazırız

12:28 - Siyaset

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

21:23 - Siyaset

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi

17:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt: Trump, ABD'nin yeniden çatışmalara sürüklenmesini istemiyor

22:08 - Dünya

Beyaz Saray ticaret anlaşmaları için son tarihin "kritik" olmadığını açıkladı

21:58 - Dünya

Dünyayı tepene karşı dünyaya tapan -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

21:51 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

21:48 - Gündem

AB liderleri, Macaristan'ın vetosuna rağmen Ukrayna'ya desteklerini yineledi

21:37 - Dünya