?>

Anadolu kültürünü 'parmak mobilyalar' ile yaşatıyor

İzmir'de, yeğenlerinin oynaması için minyatür mobilya yapmaya başlayıp geliştiren Ertürk, koleksiyonlarla Anadolu'nun kaybolmaya yüz tutan eşyalarını unutturmuyor. Gülay Ertürk, "Bu sabır ve sevda isteyen bir iş. Hiçbir ticari amacım yok" dedi. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

İZMİR

İzmir'de yeğenlerinin oynaması için atık parçalardan çeşitli eşyalar yapan emekli öğretmen Gülay Temizel Ertürk, kaybolmaya yüz tutan geleneksel eşyaların da minyatürlerini yapıyor.

Emekli olduktan sonra 2010'da yeğenlerinin oynaması için tuvalet kağıdı rulosu, çay kutusu, kürdan gibi atık parçalardan küçük boyutlu koltuk, yatak gibi eşyalar yapan Ertürk, yaptığı işten keyif alması üzerine farklı mobilyaları da minyatür olarak üretmeye devam etti.

İnternette yaptığı araştırmada bunun bir sanat dalı olduğunu öğrenen Ertürk, yeni malzemelerle kendisini geliştirdi. Hobi olarak başladığı işi zamanla ilerleten Ertürk, kısa sürede mobilya sektörünün de dikkatini çekti.

Davet edildiği fuarlarda açtığı stantların, diğer mobilya stantlarından daha fazla ilgi görmeye başladığını gören Ertürk, Anadolu'nun kaybolmaya yüz tutan ev eşyalarını minyatür mobilyalarla anlatmaya karar verdi.

"Anadolu Düğün Yatakları" adını verdiği koleksiyonla babaannesinin evinden hatırladığı eşyaların minyatürlerini yapan Ertürk, kanaviçe işlemeli örtü, pirinç karyola, saten yorgan, telli dolap, oyma koltuk ve çinko çaydanlık gibi geleneksel eşyaları başarıyla yorumladı.

"Bu bir hobi, endüstri haline getirmek istemiyorum"

Gülay Temizel Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geri dönüşüm malzemelerinin yanında bir mobilya üretiminde kullanılan tüm malzemeleri değerlendirdiğini, yaptığı ürünleri orijinal boyutunun 6, 12 veya 24'te 1'i ölçülerinde çalıştığını anlattı.

Yatak ve yemek odası, koltuk gibi eşyaların yanı sıra çocukluğundan aklında kalan eşyaları da tasarladığını dile getiren Ertürk, şöyle konuştu:

"Türk kültürünü yansıtan mobilyalara ağırlık vermek istiyorum. Bunu farklı ülkelerde de sergileyip Anadolu ev eşyası kültürünü tanıtmak istiyorum ancak bu bir süreç. Bu sabır ve sevda isteyen bir iş. Hiçbir ticari amacım yok. Almak isteyen olursa satıyorum ama sattıktan sonra da üzülüyorum. Bu bir hobi, bunu bir endüstri haline getirmek istemiyorum. Sürekli yaparsam bıkkınlık verir diye korkuyorum."

Divan ve kanaviçe işlemeli eşyalar

Bir yatak odası takımını 20-25 saatte ürettiğini, artık büyüyen yeğenlerinin de kendisine yardımcı olduğunu ifade eden Ertürk, özellikle yurtdışındaki fuarlarda sergilenmek üzere divan ve kanaviçe işlemeli eşyalara ağırlık verdiğini dile getirdi.

Minyatür mobilyalara büyük bir ilgi olduğuna işaret eden Ertürk, "Ben bu kadar ilgi çekeceğini düşünmüyordum. Kurs isteyen çok fazla insan var ancak ben bu aşamada eğitim vermeyi düşünmüyorum çünkü kendimi eğitim verecek kadar profesyonel görmüyorum." görüşünü kaydetti.

Muhabir: Tolga Albay

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2. Abdülhamid’in kız kardeşi Seniha Sultan kimdir?

2017-02-24 18:32 - Medya

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı 2016'da azaldı

2017-02-26 14:27 - Ekonomi

Bab mayınlardan temizleniyor

2017-02-24 18:17 - Dünya

PFDK'dan Dursun Özbek'e ceza

2017-02-28 19:07 - Spor

Anadolu kültürünü 'parmak mobilyalar' ile yaşatıyor

2017-03-02 16:22 - Kültür Sanat

Trabzonspor'dan 900 liralık bilet açıklaması

2017-02-25 00:47 - Spor

'Hadi et de göreyim şimdi özerklik'

2017-02-24 04:37 - Siyaset

Whatsapp güncelleme kaldırma nasıl yapılır?

2017-02-24 14:47 - Teknoloji

'Tek yürek olup Beşiktaş'ı yeneceğiz'

2017-02-24 15:42 - Spor

FETÖ'nün İç Anadolu sorumlusu yakalandı

2017-02-25 15:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Malatya'nın tescilli 'Arapgir tahta çivili ayakkabıları'nı 55 yıldır üretiyor

16:43 - Kültür Sanat

Tesbih sanatına gönül veren karı koca el emeği ürünler tasarlıyor

15:53 - Kültür Sanat

Yeşilçam'da 'yıldızları parlatan' yönetmen: Osman Fahir Seden

16:50 - Kültür Sanat

4. Kazan Küresel Gençlik Zirvesinde 'Küresel Genç Liderler Ödülleri' takdim edildi

17:57 - Kültür Sanat

'Mavi vatan' sevgisini anlatan resimler TEKNOFEST Mavi Vatan'da sergileniyor

17:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü, Sofyan Amrabat'ın Real Betis'e kiralandığını duyurdu

00:28 - Spor

Kötü hava koşullarından Barselona'ya dönen tekneler tekrar Gazze'ye doğru yola çıktı

00:22 - Dünya

Liverpool, rekor transfer bedeliyle Isak'ı kadrosuna kattı

00:18 - Spor

Trabzonspor, Fransız futbolcu Batista Mendy'yi Sevilla'ya kiraladı

23:57 - Spor

Fransa'da kamu çalışanlarına milli mesajlaşma uygulaması Tchap'ı kullanma zorunluluğu getirildi

23:47 - Medya