?>

Amerikalı parlamenterlerden Sisi'ye siyasi tutukluları serbest bırakma çağrısı

ABD'de parlamenterler, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'ye yazdıkları mektupta, ülkedeki siyasi tutukluların salıverilmesi çağrısında bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

ABD'de parlamenterler, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'ye yazdıkları mektupta, ülkedeki siyasi tutukluların salıverilmesi çağrısında bulundu.

Washington Post gazetesinde yayımlanan habere göre, Demokrat Partili 55 Senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi ile bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın imza attığı mektupta, temel hak ve özgürlüklerini kullananların siyasi gerekçelerle hapsedilmesinin haksız olduğunu vurguladı.

Parlamenterler, mektupta, aralarında siyasi muhalifler, avukatlar, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin olduğu 20'den fazla vakadaki haksızlıklara dikkati çekerek "Bu insanlar en başta hapse dahi atılmamalıydı." ifadesini kullandı.

Hapishanelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının artmasının tutuklular için sağlık risklerini artırdığına dikkati çeken parlamenterler, "Haksız mahkumiyetler Kovid-19 salgınıyla idam cezasına dönüşmeden sonlandırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Mektupta, gözaltına alınan gazeteci Muhammed Münir'in yargılanması öncesinde tutulduğu cezaevinde Kovid-19 kaparak hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Trump'ın kayıtsız tavrı Sisi'yi cesaretlendirdi

Mektubun yazılmasına öncülük eden Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna, Başkan Donald Trump liderliğindeki ABD yönetiminin, Mısır'daki insan hakları konusundaki kayıtsız tavrının, darbeyle göreve gelen Devlet Başkanı Sisi'yi hak ihlalleri konusunda cesaretlendirdiğini savundu.

Temsilciler Meclisi üyesi Khanna, kasımdaki başkanlık seçimlerinden Demokrat Parti iktidarının çıkması halinde bu tutumun değişmesini umduğunu belirterek "Bu yönetim umduğumuz gibi değiştiğinde, ABD dış politikasındaki özellikle Orta Doğu'ya yönelik tutum da değişmiş olacak. Mısır ile ilişkimiz insan haklarını odağa alan bir yaklaşımla yeniden değerlendirilecek, ilişkilerde insan haklarına öncelik verilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmalarından birinde Sisi için "en sevdiğim diktatör" ifadelerini kullanan Trump, 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Arap ülkelerinin liderleriyle buluşmasında, "Buraya size ders vermeye gelmedik. Amacımız başka insanlara nasıl yaşayacağını, ne yapacağını, ne olacağını ve neye inanacağını öğretmek değil. Biz, ortak çıkarlar ve değerler temelinde ortaklıklar kurmayı öneriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri darbeyle devirerek iktidarı ele geçiren Sisi'nin iktidarı döneminde binlerce siyasi muhalif ve insan hakları savunucusu tutuklanarak hapse atıldı.

En son, ülkenin farklı kentlerinde 20 Eylül'de başlayan hükümet karşıtı protestolar nedeniyle 900'den fazla kişi gözaltına alınmış ve tutuklu yargılanmak üzere cezaevlerine konulmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine 'Koronavirüs Salgını' konulu ek genelge gönderildi

2020-10-18 16:36 - Gündem

Su altı fotoğrafçılığı meraklıları Karaburun'da buluşuyor

2020-10-14 02:11 - Günün Fotoğrafı

Kovid-19 hastaları yaşadıkları zor anları anlattı

2020-10-19 16:10 - Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bir terör örgütü başka bir terör örgütüyle mücadelede partner olamaz

2020-10-15 18:20 - Genel

AB, İngiltere ile müzakerelere devam kararı alırken, anlaşmazlığa karşı üyeleri uyardı

2020-10-15 22:16 - Dünya

Özel gereksinimli çocukları okul heyecanı sardı

2020-10-19 16:06 - Çevre-Hayat

Tek eliyle tutunduğu tekvandoda tek hedefi milli takım

2020-10-13 15:21 - Çevre-Hayat

Keçiören'de 2 ton elektronik atık geri dönüşüme kazandırıldı

2020-10-18 15:30 - Ekonomi

Gökyüzü fotoğrafçılarının vazgeçilmezi: Pülümür Vadisi

2020-10-18 23:06 - Gündem

AB'den Azerbaycan ve Ermenistan ile telefon diplomasisi

2020-10-19 01:51 - Dünya

İlgili Haberler

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 20 maddelik Gazze planını Netanyahu ile açıkladı

23:33 - Dünya

İngiltere'de iktidar partisi üyeleri hükümeti Gazze'de soykırımı kabul etmeye çağırdı

20:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya