?>

Alpagut sporunda dünya şampiyonu ikizler, antrenör anneleriyle yeni başarılar peşinde

Dünya Alpagut Şampiyonası'nda birincilik kazanan ikiz kardeşler Mina Anka ve Anhar Yuşa Doguz, antrenörlüklerini yapan anneleri Rümeysa Anka Doguz yönetimindeki sıkı çalışmayla yeni hedeflerin peşinde koşuyor.

Spor - 9 ay önce

Sakarya

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Rümeysa Anka Doguz, 18 yıl önce Azerbaycan'dan gelerek Türkiye'de evlendi. Küçük yaşlardan itibaren farklı spor dallarıyla ilgilenen Doguz, 14 yaşındaki ikiz çocukları Mina Anka ve Anhar Yuşa'yı, yüzlerce yıllık geçmişi olan alpagut sporuna hazırlamak için 3 yıl önce antrenmanlara başlattı.

Yoğun ve disiplinli çalışma, düzenli, dengeli beslenme ve uyku programıyla kendilerini kısa sürede geliştiren ikizler, Gürcistan'ın Kutalsı şehrinde 4-8 Aralık'ta 15 ülkenin katılımıyla düzenlenen Dünya Alpagut Şampiyonası'nda mücadele etti.

Alpagutta ümitler kategorisi olan "batur" sisteminde birincilik ve "gurşag" sisteminde üçüncülük elde eden Mina Anka ile "caymaz" sisteminde şampiyonluk kazanan Anhar Yuşa, evde anne, salonda antrenör ilgisi eşliğinde yeni başarılara hazırlanıyor.

Çocuklarının müsabakalarını kamera kayıtlarından izledi

İkizlerin annesi 35 yaşındaki Rümeysa Anka Doguz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şampiyonada hakemlik yaptığını ifade etti.

Bu nedenle çocuklarının müsabakalarını izleyememenin üzüntüsünü yaşadığını aktaran Doguz, "Başarmak için bu durumla karşı karşıya gelmek zorundaydım, başardık. İkisiyle de gurur duyuyorum." dedi.

Doguz, maç yönettiği sırada diğer kortlarda Anhar ve Mina'nın karşılaşmaya çıktığını anlatarak, "O an izleyemedim, daha sonra kamera kayıtlarından izledim. Mina yan tarafta maç yaparken ben maç yönetmek zorundaydım ama gözüm bir taraftan onun maç tablosundaydı. Anne olarak çocuklarımın maçını izleyememenin üzüntüsünü yaşadım ama antrenör olarak da dünya birincisi olmaları benim için çok önemliydi." diye konuştu.

Her gün farklı salonlarda çift antrenman yaptıklarını aktaran Doguz, "Eve geldiklerinde yemek yemeden yorgun şekilde uyuyorlardı. Beslenmelerine çok dikkat ettim çünkü bir sporcunun antrenmanları kadar beslenmesi ve uykusu da çok önemli." ifadelerini kullandı.

Mina Anka: "Dünya şampiyonu öğrencilerimin olmasını istiyorum"

Alpagut sporunu çok severek yaptığını ifade eden Mina Anka Doguz da annesiyle idmana çıkmanın ve müsabakalara katılmanın kendisine gurur verdiğini söyledi.

"Kadınlar yapamaz" algısı nedeniyle başarı kazanmanın kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Mina Anka, "İkizimle antrenman yapmak bazen sıkıcı oluyor çünkü sıkletim ondan büyük ve canı acıdığında vicdan azabı çekiyorum." şeklinde konuştu.

Şampiyon olduğunda Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını birlikte açtığını anlatan Mina Anka, "Dünya üçüncülüğüm gurşag sisteminden geldi, rakiplerim çok güçlüydü, boyları benden uzundu. Kendimi kısa hissettim ama üçüncü olmak beni çok gururlandırdı. Birinci gelmek, ülkenin milli temsilcisi olmak, 'kızlar yapamaz' gibi bir algıyı yıkmak için en önemli adımlardan birisi." şeklinde görüş belirtti.

Mina Anka, hayallerinin ve hedeflerinin büyük olduğuna değinerek, "Bu elde ettiğim başarılar sadece başlangıç. Üşengeç bir insan olmama rağmen bunları başardım. Annemin çabası büyük. Her gün antrenman yapıp yorulduğum günlerde zorla götürüyordu. Hayallerim büyük, gelecekte dünya şampiyonu öğrencilerimin olmasını istiyorum." dedi.

Anhar Yuşa Doguz ise iki disiplinde mücadele eden ikiziyle çalışmanın gelişiminde kendisine avantaj sağladığını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ant Yapı Rusya İdari İşler Müdürü Hayri Tokman, Özbek yetkililerle görüştü

2024-12-29 06:20 - Özel Haber

Güçlü bir jeomanyetik fırtınanın bugün dünyayı vurması bekleniyor

2024-12-31 11:18 - Dünya

Hamsi stoklarının korunması için uluslararası işbirliği önerisi

2024-12-30 11:55 - Ekonomi

'Kalkan-36' operasyonunda 656 düzeniz göçmen yakalandı

2024-12-27 08:57 - Asayiş

Türkiye'de son 50 yılda 36 göl kurudu

2024-12-25 16:33 - Çevre-Hayat

BIST 30 şirketlerinin 'iklim karnesi' açıklandı

2024-12-26 13:42 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı bu yıl 41 milyon 270 bin yolcuya hizmet verdi

2024-12-25 14:33 - Çevre & Seyahat

Yunanistan'da çocukların sosyal medya kullanımını düzenleyecek program açıklandı

2024-12-30 19:37 - Medya

Gürcistan: Ülkenin toprak bütünlüğünü barışçıl yöntemlerle sağlamaya çalışıyoruz

2024-12-30 14:08 - Dünya

'Siberağ-13' operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

2024-12-27 19:13 - Asayiş

İlgili Haberler

Göztepe, Süper Lig'de yoluna namağlup devam ediyor

16:03 - Spor

Azerbaycan Grand Prix'si 2030'a kadar Formula 1 takviminde yer alacak

15:42 - Spor

Gomeda Valley Ultra Trail Koşusu Nevşehir Mustafapaşa’da başladı

14:08 - Spor

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Hollanda'yı 3-1 yenerek tarihinde ilk kez çeyrek finale yükseldi

13:28 - Spor

Fenerbahçe Kulübünün olağanüstü seçimli genel kurulu başladı

11:52 - Spor

Günün Manşetleri

Kayseri'de sahipli çoban köpeğinin saldırdığı kadın hastanede hayatını kaybetti

16:43 - Gündem

İzmir Buca'da toplanmayan çöpler tepkiye neden oluyor

16:37 - Gündem

Bakan Yumaklı: Kasım sonuna kadar 46,5 milyar lirayı üreticilerimizin hesaplarına geçirmiş olacağız

16:17 - Ekonomi

Nevşehir'de peribacasının bir bölümü çöktü

16:12 - Gündem

AK Parti 8 ilde yeni yönetimlerin göreve başlayacağını bildirdi

16:08 - Siyaset