?>

Almanya'daki selzedeler eyalet hükümetlerinin 'yardım kuruluşlarının işini zorlaştırmasından' şikayetçi

Almanya'da "Son 200 yılın en büyük trajedisi" olarak nitelendirilen sel felaketinde, devletin, yardım kuruluşlarını rakip gibi görmesi ve koordinasyonlarını zorlaştırması, vatandaşı daha da mağdur ediyor.

Genel - 4 yıl önce

BERLİN (AA) - Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz'daki eyalet hükümetlerinin sel felaketinin ardından açtıkları "ortak bağış hesabı"yla yardım toplamaya başlamaları, Almanya'da afet yardımını finanse etme ve yönetme konusunda onlarca yıllık deneyime sahip hiçbir yardım kuruluşu ve ittifakın olmadığı algısına yol açtı.

Bölge halkı, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda; devletin, yardım kuruluşlarını rakip gibi görüp koordinasyonu engellediğini, bu nedenle mağdur olduklarını belirtiyor.

Özellikle yerel hükümetlerin açtıkları hesaplarda toplanan paraların kime, hangi şartlarda, ne kadar zamanda ve ne derece adil dağıtıldığının muamma olması ve yardımların dağıtımında çok fazla bürokratik işlemlere tabi tutulması, eleştiri konularının başında geliyor.

"Kimse yeni bir çamaşır makinesine ihtiyaç duyduğunda üç sayfalık bir form doldurmak istemiyor"

Yardım kuruluşları, devletin bağış toplama aracı olarak bir anda rekabete girmesinden rahatsızlık duyuyor.

Bugüne kadarki sel veya doğal afetlerde yardım işini tamamen bu kuruluşlara bırakan devletin şimdilerde onlara rakip gibi davranması, yardım kuruluşlarının işini zorlaştırıyor.

Caritas International, Diakonie Katastrophenhilfe, UNICEF ​​​​ve Kızıl Haç kuruluşlarını birleştiren Aktionbündnis Katastrophenhilfe'den Dariush Ghobad, Alman medyasına yaptığı açıklamada, devletin kendilerine rakip olmasının, afet bölgelerindeki karmaşık yardım koordinasyonunu daha da zorlaştırdığını söyledi.

Ghobad, yardım kriterlerinin devletinki kadar zor olmadığını dile getirerek "Orada biraz daha özgürüz. Parayı kamyondan atmamıza izin yok ama kimse yeni bir çamaşır makinesine ihtiyaç duyduğunda üç sayfalık bir form doldurmak istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yardım kuruluşları, topladıkları paralarının tümünü afetzedelere dağıtabilirken devletin açtığı hesaplarda biriken paranın tümünün, selzedelere aktarılıp aktarılmayacağı sorusunun cevabı henüz net değil.

Öte yandan bugüne kadar toplanan paralar, kimin etkin bir şekilde bağış toplayabileceğini gösteriyor.

Yardım kuruluşları bir haftada 110 milyon avro toplarken yerel hükümetlerin açtıkları hesaplarda yaklaşık 12 milyon avro birikmesi, vatandaşın, yardım kuruluşlarına hükümetlerden daha fazla güvendiğini ortaya koyuyor.

Alman medyası hem federal hem de eyalet hükümetlerini, doğal afetler gibi durumlara müdahalede beceriksizlikle itham ediyor.

Cüneyt Karadağ

Haftanın Öne Çıkanları

Türk tamirci Fransa'nın 'araba doktoru' oldu

2021-07-29 16:02 - Çevre-Hayat

Müsilaj, tatil beldelerinde gayrimenkul piyasasını olumsuz yönde etkiliyor

2021-07-28 18:00 - Genel

Öğrenciler üniversite tercihi yapmadan önce kendisi ile ilgili sorulara cevap aramalı

2021-07-27 15:25 - Eğitim

Uzmanından “üniversite ziyaretlerinde Kovid-19 kurallarına uyalım“ çağrısı

2021-07-30 18:09 - Genel

AK Parti heyeti Azerbaycan'da şehitlikleri ziyaret etti

2021-07-26 15:47 - Dünya

Pakistan’ın Azad Cammu Keşmir bölgesinde seçimleri iktidar partisi kazandı

2021-07-26 21:26 - Dünya

Nissan son 3 yıldır ilk kez 2021 mali yılında kar öngörüyor

2021-07-29 11:21 - Ekonomi

Yamaç paraşütü ile Erzincan semalarında yöresel kahvaltı keyfi yaşadılar

2021-07-24 16:51 - Çevre-Hayat

Djokovic Tokyo'da üst tura çıktı

2021-07-24 17:43 - Spor

Tokyo 2020'de yeni başarı hikayeleri yazılıyor

2021-07-27 11:21 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset