?>

Türk tamirci Fransa'nın 'araba doktoru' oldu

Paris'te oto tamirciliği yapan Emrah Tok, koyduğu "başarılı tanılar" ve sağladığı güvenle Fransa'da Türklerin kendi aralarında kurduğu sosyal medya gruplarında güvenli tamirci önerisinin favorisi isimleri arasında yer alıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Paris

Türkiye'den Fransa'ya çalışmak için gelen ve otomobil onarımında tecrübe kazandıktan sonra kendi dükkanını açan Türk tamirci Emrah Tok koyduğu "başarılı tanılar" sayesinde "araba doktoru” olarak tanınıyor.

Aksaray'dan 10 yıl önce Fransa'ya gelen 37 yaşındaki Tok, başkent Paris'in Grigny bölgesinde Türk ortağı Yusuf Bostug ile 2,5 yıl önce açtığı Star Auto 91 dükkanında araç tamir ediyor. Araçlardaki arıza ve sorunlara koyduğu "başarılı tanılar" sayesinde müşterilerini fazla masraftan kurtaran Tok ve ortağının dükkanı, Türklerin en çok tercih ettiği tamirciler arasında yer alıyor.

Öyle ki Fransa'daki Türklerin kendi aralarında kurduğu sosyal medya gruplarında, güvenli tamirci önerisi talep edenler Tok'un dükkanına yönlendiriliyor.

"İlk tecrübem, kamyonun şarj dinamosunu sökmek oldu"

Tok, Aksaray'dan Fransa'ya uzanan hikayesini AA muhabirine anlattı.

Memleketi Aksaray'dan 13 yaşında ayrılarak bir süre Adana'da yaşadığını, 25 yaşında da Fransa'ya yerleştiğini belirten Tok, tamire merakının 17 yaşında satın aldığı kamyonla başladığını söyledi. Tok, "İlk tecrübem, kamyonumun alternatörünü, şarj dinamosunu sökmek oldu. Ondan sonra bir merak tuttu ve araçlarla ilgilenmeye başladım." dedi.

Bir süre kamyon şoförlüğü ve tamirciliğini aynı anda yaptığını, Fransa'ya geldiğinde de tamir merakından vazgeçmeyerek bir süre arkadaşlarının dükkanlarında çalıştığını anlatan Tok, birkaç kez farklı kişilerle ortak dükkan açsa da başarılı olamadığını aktardı. Emrah Tok, 3 yıl kadar önce eskiden beri tanıdığı Bostug ile bu dükkanı açtıklarını ve bugüne getirdiklerini belirtti.

Müşterileri ağırlıklı olarak Türklerden oluşan Tok, "Herkesten Allah razı olsun, bize güvenleri tam. Fransa'da Türkiye gibi değil tabii sanayi sistemi. Türkiye'de sanayiye gidiyorsunuz, lastikçiniz hemen yanınızda, taşlamanız, balansçınız hemen yanınızda, burada biraz o yönden sıkıntı oluyor, her şeyi siz yapmak zorundasınız." diye konuştu.

"Tamire gelen araçlarla kendi aracımız gibi ilgileniyoruz"

Tok, müşterilerinin kendilerine çok güvendiklerini, tamire gelen araçları kendi araçları gibi dikkatle onararak teslim etmeye özen gösterdiklerini söyledi.

"Tespit ettiğimiz bir sorun varsa her zaman söylüyoruz, yaptırıp yaptırmamak müşterimizin tercihi." diyen Tok, herhangi bir arızadan tam olarak emin olmadan müdahalede bulunmama prensiplerinin de, çokça tercih edilmelerinde rol oynadığını ifade etti.

Emrah Tok, imkanlarının el verdiği ölçüde arızalı araç parçalarını tamir ettiklerini, parça değişim işini son planda tuttuklarını vurguladı. Araç tamir piyasasında en rahatsız edici durumlardan birinin, bazı oto tamircilerin müşterilerinin içine kurt düşürmesi ve evhamlarından yararlanıp fazla masraf çıkartması olduğuna dikkati çeken Tok, "Gerçekten parça değişmesi gerekiyorsa değiştiriyoruz." dedi.

Tok, arıza tespitinde tecrübe kazandıkça zamanla motorun sesinden parçanın çalışma sistemine varana kadar bir bakışta sorunları kolayca teşhis edebildiklerini aktararak şunları söyledi:

"Mesela dün bir tane kamyon geldi. Başka tamirciler farklı sebepler söylemişler, aracı henüz açmadan biz arızanın üst kaput contasından kaynaklandığını söyledik. Ertesi gün söktüğümüzde dediğimiz gibi conta yanıktı."

"Belirli bir tecrübeden sonra motorla iç içe oluyorsun, sorunu kendi sisteminmiş gibi sesinden çözebiliyorsun"

Arıza tespitinden bazen bilgisayarın yetersiz kaldığını dile getiren Tok, "Tabii bazen de biz çözemiyoruz, bilgisayara yönlendiriyoruz. Yine de uzun süre motorun çalışması, sesi, araçların sistemiyle belli bir tecrübeden sonra motorla iç içe oluyorsun, kendi sisteminmiş gibi sesinden rahatlıkla çözebiliyorsun." ifadelerini kullandı.

Söz verdikleri süre içerisinde işi bitirip aracı sahibine teslim etmelerinin de tercih edilmelerinde önemli bir etken olduğuna değinen Tok, genellikle kamyonlar, ticari araçlarla uğraştıklarını, geçim kaynağı olduklarından insanların ticari araçlara öncelik verdiğini aktardı.

Tok'un 27 yaşındaki ortağı Bostug da 6 yaşında Aksaray'dan Fransa'ya göç ettiğini, 2010'dan bu yana araç tamir sektöründe olduğunu söyledi. Müşterilerine saygı çerçevesinde hitap ettiklerini genellikle evrak, muhasebe ve müşteri yönetimi kısmıyla ilgilendiğini kaydeden Bostug, "Ortağım genellikle tamir işine bakıyor, iyi gidiyor çok şükür. Bir arabayı onardığımızda, müşterimiz ayrılırken kafasından bir soru işareti, pürüz olmaması için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TUGFO müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor

2021-07-29 13:56 - Magazin

Kore Savaşı'nda ateşkesin 68'inci yılında taraflar arasında hala kalıcı barış aranıyor

2021-07-26 14:31 - Dünya

Olimpiyat Oyunları'nın beşinci gününde badmintonda milli sporcu Neslihan Yiğit elendi

2021-07-28 11:41 - Spor

Piyasalarda temmuz ayının son haftası dolu dolu geçecek

2021-07-26 12:11 - Ekonomi

Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem

2021-07-27 18:22 - Gündem

Ticaret Bakanı Muş: Ticaret hacmimizi en kısa zamanda 500 milyon dolar seviyesine ulaştırabileceğimizi düşünüyorum

2021-07-28 15:47 - Ekonomi

Gilead Hepatit B'ye dikkat çekmek için kampanya başlattı

2021-07-28 17:33 - Genel

ASRİAD Başkanı Danışman: “Göç meselesi insani reflekslerle ele alınmalı“

2021-07-28 18:51 - Genel

Lübnan İsrail'in devam eden ihlallerini BM'ye taşıyor

2021-07-22 22:02 - Dünya

Rusya ve İslam ülkelerini buluşturan '12. Kazan Summit 2021' zirvesi başladı

2021-07-28 17:11 - Dünya

İlgili Haberler

Giresunlu genç çift devlet desteğiyle mandıra kurdu

12:02 - Çevre-Hayat

Kendi çabasıyla okuma yazma öğrenen 89 yaşındaki şair, şiir tutkusundan vazgeçmiyor

11:52 - Çevre-Hayat

Motosikletli kedi "Gofret" İstanbul sokaklarında ilgi odağı oldu

11:27 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da ormanlar sonbahar renklerine büründü

09:53 - Çevre-Hayat

Bisikletle dünya turuna çıkan Fransız ailenin durağı İzmir oldu

18:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'nin denizlerinde yaşayan balık türlerindeki azalma alarm veriyor

12:03 - Ekonomi

Elektrik iletim hatlarında kış hazırlıkları hızlandı

11:57 - Ekonomi

Endonezya'da Semeru Yanardağı'ndaki patlamanın ardından mahsur kalan 178 dağcı kurtarıldı

11:53 - Dünya

AB, Ukrayna'da savaşı bitirecek planın, Kiev ve Avrupa tarafından kabul görmesi konusunda ısrar

11:48 - Dünya

DSÖ ve ortakları, Gazze'de 10 binden fazla çocuğu hastalıklardan korumak için aşıladı

11:43 - Dünya