?>

Almanya'dan getirilen Kovid-19 aşısı Sakarya ve Kocaeli'de gönüllülere uygulanmaya başland

Almanya'dan getirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, Kocaeli ve Sakarya'da sağlık çalışanı gönüllülere uygulanmaya başlandı.

Sağlık - 5 yıl önce

Sakarya/Kocaeli

KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

Dünyada 44 bin kişi üzerinde denenmesi planlanan Kovid-19 aşısının, Türkiye'de 9 merkezde 70'er kişiye uygulanması ön görülüyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, gazetecilere, aşı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Daha önceki aşının Çin'den geldiğini ve sağlık çalışanları üzerinde test edildiğini hatırlatan Hülagü, uygulamasına bugün başlanan aşının ise Almanya'dan getirildiğini aktardı.

Hülagü, yerli aşı çalışmalarında da sona yaklaşıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki aşı çalışmalarının da 2 hafta içinde yürürlüğe gireceğini biliyoruz. Tabii bu çalışmaların faz dönemleri var, 1, 2, 3, 4 diye. Şu an faz 3 çalışması. Bu çalışmaların sonucunda, önümüzü biraz daha göreceğiz. Aşıya karşı vücuttaki antikorların ne düzeyde oluştuğu, ne kadar süre koruyucu olacağı gibi... Bu süreç toplumsal bağışıklık açısından da önemli. Kendi aşımızın da inşallah 2 hafta sonra insan çalışmaları başlıyor. Önceki Çin aşısında bir yan etki görülmedi, bunda da göreceğimizi sanmıyorum."

Uygun aşının bulunması halinde temini ve uygulamasında herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmediğini ifade eden Hülagü, öncelikle sağlık çalışanları ve yüksek risk altındakilerden başlamak üzere toplumda aşı çalışmalarının sürdürüleceğini kaydetti.

Hülagü, aşının yanında ilaç çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

KOÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de "Aşı yapılıyor diye koruyuculuğu ilanihaye devam edecek anlamına gelmiyor. Bu koruyuculuğun belli bir süresi olacaktır. Onun için genel kural olarak temizlik, maske ve mesafe kuralına özen gösterilmesinin altını özellikle çizmek istiyorum." diye konuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan ise Almanya'dan gelen aşının faz 3 çalışmasının yapıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde 9 merkezde aynı anda başlıyor. Her merkez 70 kadar sağlıklı gönüllü alacak. 89 yaşa kadar üst sınır var. 18'den 89 yaş arası... Herhangi bir kronik rahatsızlık olması da önemli değil, yapılabiliyor. Aşıların ikinci dozu 21. günde yapılacak. Sürekli tarayacağız ve kontrollü bir şekilde gidecek, yan etki ve enfektiviteyi göreceğiz."

Gönüllülerden Hakan Kutlu, hiçbir endişe duymadığını dile getirerek, "Gönüllü olarak bu işe katkı sağlamak istedim. Umarım güzel sonuçlanır. Çalışmanın Türkiye'de yapıldığını duyar duymaz 'Ben bunun içinde olmalıyım, tarihi ana en önde tanıklık etmeliyim.' dedim." ifadelerini kullandı.

"Risk grubunun aşılanması büyük önem arz ediyor"

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Başhekimi Doç. Dr. Fikret Halis de Kovid-19 ile mücadelede ilk gönüllülerin hastanelerinden çıkmasının kendilerini mutlu ettiğini anlattı.

Böyle bir çalışmaya katkı sağlamanın önemine işaret eden Halis, "Birçok basamağı olan çok merkezli bir aşı. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından birçok merkezin dahil olduğu çalışma. Hastanemizde 32 kişilik gönüllü grubumuza aşıyı uygulayacağız." şeklinde konuştu.

Halis, aşı yapılan gönüllülerin belli bir dönem takibinin yapılacağını aktararak, "Herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıktığında erken müdahale açısından sürekli gözetim altında olacaklar. Özellikle risk grubundaki hastaların aşılanmasını önemsiyoruz." açıklamasında bulundu.

Gönüllü aşı yaptıran Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Kılıç da aşıya güvendiğini ve önemini vurgulamak için gönüllü olduğunu dile getirerek, "Bu çalışmaların inşallah herkese, bilime ve insanlığa faydası olur." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Basketbol 1. Ligi'nde 2020-2021 sezonu heyecanı başlıyor

2020-10-16 18:21 - Spor

İtalyan motosikletçi Valentino Rossi koronavirüse yakalandı

2020-10-16 00:21 - Spor

Almanya'dan getirilen Kovid-19 aşısı Sakarya ve Kocaeli'de gönüllülere uygulanmaya başland

2020-10-22 19:46 - Sağlık

Anadolu Vaşağı 2020 Tatbikatı devam ediyor

2020-10-19 22:51 - Dünya

Ankara-Sivas YHT hattında test sürüşleri yapılacak

2020-10-19 23:31 - Gündem

Ticaret Bakanlığından mesafeli alışveriş tüketicilerine önemli uyarılar

2020-10-17 17:54 - Ekonomi

BAE-İsrail normalleşmesi İsrail meclisinden geçti

2020-10-16 00:31 - Dünya

Küresel piyasalar yoğun veri gündemi öncesi karışık seyrediyor

2020-10-16 12:21 - Ekonomi

Gübretaş Eğitim Bursu'na başvurular 23 Ekim'de sona eriyor

2020-10-20 18:53 - Genel

Paris'te terör örgütü PKK'nın katılımıyla Ermenistan'a destek gösterisi

2020-10-18 21:56 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık hizmetlerinde tanıtım ve bilgilendirmeye yönelik çalıştay düzenlendi

15:03 - Sağlık

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişebiliyor

13:52 - Sağlık

Uzmanından yaprakları maydanoza benzetilen zehirli baldıran otu konusunda uyarı

12:48 - Sağlık

Nakil için okulunu donduran oğlunun ciğeriyle hayata tutunan baba, çifte bayram yaşadı

12:43 - Sağlık

Uşak'ta sağlık çalışanları her ay 2 bin hastanın evine misafir oluyor

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 4. hafta maçları sona erdi

00:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, canlı yayında soruları yanıtladı

00:42 - Gündem

ABD'deki Pew Research raporu: Müslümanların dünya genelindeki nüfus artışı birinci sırada

23:57 - Dünya

Madleen'deki Brezilyalı aktivist Avila, İsrail'in uygulamalarına karşı açlık grevine başladı

23:52 - Dünya

Avustralya, 2026 FIFA Dünya Kupası ‘biletini’ aldı

23:48 - Spor