?>

Almanya'da kimya-ilaç endüstrisi toparlanamıyor

Almanya'nın üçüncü büyük endüstrisi olan kimya-ilaç sektöründe, artan jeopolitik gerilimler ve zayıf ekonomik ortamın etkisiyle bu yıl üretimde artış beklenmiyor.

Ekonomi - 6 ay önce

Berlin

Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) 2025’e ilişkin üretim ve satış tahminleri raporunu yayımladı.

Buna göre, kimya-ilaç sektörü üretiminde bu yıl artış öngörülmüyor.

Birlik, sektörün satışlarının 2025'te yüzde 1 düşmesini beklerken, üretici fiyatlarının yüzde 1 gerileyeceğini tahmin ediliyor.

VCI, Aralık 2024’te bu yıl için sektör satışlarında durgunluk, üretimde yüzde 0,5 artış ve fiyatlarda yüzde 0,5 düşüş bekliyordu.

Ülkede ilaç üretiminin bu yıl yüzde 2 artması tahmin edilirken kimyasal üretiminde yüzde 2 düşüş öngörülüyor.

Yaklaşık 1900 şirketi temsil eden VCI’nın açıklamasında, “İlaç sektöründeki artış, kimya sektöründeki düşüşü dengeleyeceğinden üretim sabit kalacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Satışlar düştü

VCI verilerine göre, kimya sektörünün satışları 2024'te yüzde 2 düşüşle 221 milyar avroya geriledi.

Geçen yıl sektörün yurt içi satışları yüzde 4,2 düşüşle 82 milyar avroya, yurt dışı satışları da yüzde 0,7 azalışla 139 milyar avroya indi.

Üretimin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1 artmasına rağmen üretici fiyatları yüzde 1 düşüş kaydetti.

Kimya sektörünün kapasite kullanımı 2024’te yüzde 82 ile yüzde 85 olan karlılık eşiğinin altında kalırken, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bu oranın yüzde 74,7’ye inmesi dikkati çekti.

İlaç sektöründeki büyüme nedeniyle 2024'te çalışan sayısı 480 bin seviyesinde sabit kaldı.

Çin'in yerli üretime odaklanması olumsuz etkiliyor

Alman kimya sektörü, yüksek enerji maliyetleri, bürokratik engeller, tedarik zinciri sorunları ve genel olarak zor durumdaki ekonomiyle birleşen düşük taleple yıllardır mücadele ediyor.

Otomotiv ve makine mühendisliği sektörlerinin yanı sıra kimya endüstrisi de Almanya'nın özellikle ihracat odaklı sektörlerinden biri olarak biliniyor.

Çin'in ithalata daha az bağımlı hale gelmeye odaklanması ve ABD'nin yeni gümrük vergisi planları da kimya sektörünü olumsuz etkiliyor.

"Radikal bir ekonomik politika dönüşüne ihtiyacımız var"

VCI Genel Müdürü Wolfgang Große Entrup, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2024'ün sektör için “unutulması gereken” bir yıl olduğunu belirterek, “Trump'ın öngörülemeyen tarife politikası, yenilenen enerji fiyat artışları ve çözülemeyen yapısal sorunlar şirketler arasında belirsizliğe neden oluyor. Bu düşük noktayı geride bırakmak istiyoruz. Radikal bir ekonomik politika dönüşüne ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Entrup, yeni federal hükümetten acilen ihtiyaç duyulan yapısal reformları başlatmasını, bürokrasiyi azaltarak ve enerji maliyetlerini düşürerek şirketlerin rekabet gücünü güçlendirmesini istedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya nüfusunun büyük kısmı hava kirliliğiyle mücadele ediyor

2025-03-11 14:42 - Dünya

Bakan Göktaş, çocukların sahur sofrasına konuk oldu

2025-03-07 09:53 - Siyaset

Trump, tarifelerin ABD ekonomisinde resesyona yol açabileceği ihtimalini reddetmedi

2025-03-10 11:18 - Ekonomi

Malatya'da Ramazan Panayırı kuruldu

2025-03-08 17:07 - Magazin

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

2025-03-12 02:43 - Dünya

Yüzmede 30 madalya kazanan Ela Güzelsoy, milli takım için kulaç atıyor

2025-03-11 14:38 - Spor

NATO Genel Sekreteri Rutte, ABD-Ukrayna görüşmeleri konusunda "temkinli iyimser"

2025-03-06 20:48 - Dünya

Ağrı'da besiciler hayvanları için kar ve soğukla mücadele ediyor

2025-03-11 12:58 - Çevre-Hayat

Pakistan'ın süslü otobüsleri şehirleri renklendiriyor

2025-03-06 11:47 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'ye tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz

2025-03-07 13:53 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,3 büyüdü

16:53 - Ekonomi

Trakya'dan geçen ay 332,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı

16:38 - Ekonomi

ABD ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,3 büyüdü

15:42 - Ekonomi

AA Finans 2. Çeyrek Büyüme Beklenti Anketi sonuçlandı

15:33 - Ekonomi

Bakan Yumaklı "Güçlü Besi Güçlü Üretim Projesi"ni açıkladı

15:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da düzenlenen "İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze" konferansı tamamlandı

18:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük eserimiz olarak Terörsüz Türkiye'yi sizin için hayata geçireceğ

18:28 - Gündem

İsrail, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:22 - Dünya

E3 ülkeleri İran'a BM yaptırımlarını geri getirecek mekanizmanın işletilmesi için BMGK'ye

18:17 - Dünya

E3 ülkeleri, İran'a karşı "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya baş

18:12 - Dünya