?>

Almanya, ABD’den 35 F-35 savaş uçağı alacak

Alman hükümetinin Tornado uçaklarının yerine ABD'den 35 F-35 savaş uçağı alacağı bildirildi.

Dünya - 3 yıl önce

Berlin

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Alman ordusu 100 milyar avroluk yeni modernizasyon programı kapsamında hava kuvvetlerini F-35 savaş uçaklarıyla donatmak istiyor.

Üretici Lockheed Martin'den alınacak yeni F-35 savaş uçakları, 1980’den beri Alman Hava Kuvvetlerinde kullanılan ve ABD nükleer bombalarını taşıyabilen tek Alman jeti olan Tornado savaş uçaklarının yerini alacak.

Dünyanın en modern savaş uçağı olarak sunulan F-35’lerden Almanya'nın en fazla 35 adet alması planlanıyor.

Bakımı ve onarımı için zorlukların yaşandığı Tornado jetleri elektronik hava muharebesi, düşman hava savunma pozisyonlarını bozmak, bastırmak ve saldırmak için de kullanılıyordu.

Almanya Savunma Bakanlığının önceki planları arasında, nükleer silahlarla kullanım için henüz onaylanmayan ABD F-18 uçağının satın alınması da yer alıyordu.

Ancak Almanya’nın F-35 kararının Fransa ile ortak gerçekleştirilen Gelecek Nesil Hava Muhabere Sistemi (FCAS) projesini sıkıntıya sokabileceği belirtiliyor.

Almanya ve Fransa tarafından yürütülen, Avrupa'nın en önemli savunma projelerinden biri olarak gösterilen FCAS'nin aynı zamanda Avrupa ülkelerinin ortak savunma geliştirme kapasitesinin önündeki en ciddi sınavlardan biri olduğu yorumları yapılıyor.

Küresel mücadelede temel aktör olmayı başaramayan Avrupa'nın savunmada ABD'ye bağımlı kalması ve kilit teknolojik gelişmelerde ABD-Çin merkezli şirketlerle rekabet edememesi Avrupa kamuoyunda uzun süredir tartışılıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, Avrupa ülkelerini tedirgin ettiği gibi Almanya’nın da güvenlik politikasında önemli bir kırılmaya yol açmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ordunun (Bundeswehr) modernizasyonu ve güçlendirilmesi için 100 milyar avroluk mali kaynak ayrılacağını ve savunma harcamalarının artırılacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'İstanbul'un içme suyu havzası' son yağışlarla suya doydu

2022-03-11 13:00 - Gündem

Rusya Avrupa Konseyi’nde yer almayacağını duyurdu

2022-03-10 11:52 - Dünya

İstanbul'da kar yağışı sabah saatlerinde etkisini artırdı

2022-03-13 09:29 - Gündem

MS'i yenmek için 9 yaşında yüzmeye başlayan kadın, sporcu yetiştiriyor

2022-03-08 13:04 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, deplasmanda Aytemiz Alanyaspor'u 5-2 yendi.

2022-03-13 21:32 - Spor

Atakaş Hatayspor sahasında kazandı

2022-03-12 15:45 - Spor

AB, Rus milyarderleri yaptırım listesine ekledi

2022-03-09 22:54 - Dünya

Filipinler'de 6,4 büyüklüğünde deprem

2022-03-14 08:17 - Dünya

Engelsiz Yaşam Merkezlerinin sayısı arttı

2022-03-12 14:33 - Gündem

Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde 351. randevu

2022-03-13 09:31 - Spor

İlgili Haberler

Pakistan ve Hindistan'da sel uyarıları yapıldı

12:12 - Dünya

Texas'ta Senato, Cumhuriyetçilerin seçim bölgelerinin yeniden düzenlenmesi talebini onayladı

12:08 - Dünya

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında 4 Filistinli hayatını kaybetti

11:47 - Dünya

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Atatürk'ün manevi mirası Savarona yatı, İstanbul Boğazı'nda yapılacak geçiş törenine hazır

12:58 - Gündem

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ikinci toplantısını yaptı

12:53 - Gündem

"Sürdürülebilir turizm" dünya rekabetinde Türkiye'ye avantaj sağlayacak

12:37 - Ekonomi

Türkiye'nin yeni kuru incir çeşidi "siyah orak"ta hasat sürüyor

12:32 - Ekonomi

Lüks düğün organizatörleri ve düğün salonları da kayıt dışı denetimlerine takıldı

12:27 - Ekonomi