?>

Lüks düğün organizatörleri ve düğün salonları da kayıt dışı denetimlerine takıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), saha çalışmalarına ek olarak gerçekleştirdiği yapay zeka destekli denetimlerle, düğün salonları ve lüks düğün organizatörlerine yönelik 3,6 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit etti.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin, Hazine ve Maliye Bakanlığından edindiği bilgilere göre GİB, vatandaşlardan gelen şikayetlerin de etkisiyle düğün salonları ve düğün organizasyon hizmeti sunan firmalara yönelik kapsamlı kayıt dışı denetimi başlattı. Yapılan çalışmada, beyan edilen gelirler ile fiilen tahsil edilen tutarlar arasında ciddi fark görüldü.

????

Yılbaşından bu yana süren hasılat incelemeleri çerçevesinde, ilk etapta 474 düğün salonunda, 1226 fiili denetim yapıldı. Ancak denetimler sadece saha çalışmalarıyla sınırlı kalmadı. Bu kapsamda düğün organizasyonlarına yönelik 4 bin 623 mükellef, yapay zeka destekli analiz sürecine tabi tutuldu. Mükelleflerin vergi beyannameleri, işlem hacimleri, banka hareketleri, fatura düzenlemeleri ve sosyal medya faaliyetleri gibi çok sayıda veri, ilişkilendirme algoritmaları ve büyük veri analitiği kullanılarak detaylı incelendi.

Başkanlığın denetimleri sırasında, faaliyet türlerine göre kır düğünü organizatörleri, lüks kokteyl ve davet hizmeti sunan firmalar ile klasik salon düğünü işletmeleri ayrı ayrı değerlendirildi. Gelir ve beyan arasındaki en yüksek sapma, lüks düğün hizmeti sunan organizasyon firmalarında görüldü.

"Riskli" bulundular, izaha davet edildiler

Yürütülen analizler neticesinde, 1600 civarındaki mükellef "riskli" olarak değerlendirildi. Riskli mükellefler, izaha davet edilerek, gerekli açıklamaları sunmaları istendi.

Elde edilen bulgular, sektörlerdeki kayıt dışılığın boyutunu gözler önüne serdi. Düğün salonları ve lüks düğün organizatörlerine yönelik 3,6 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit edildi.

"Denetimler sürecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de elde ettikleri gelirleri beyan etmeyerek, kayıt dışı ekonomiye neden olan sektörleri denetlemeyi sürdüreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Vergide adaletin sağlanması, yükümlülüklerini yerine getiren milyonlarca vatandaşımıza karşı sorumluluğumuzdur. Kayıt dışı ekonomiye sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Bu tür analizler, sadece gelir tespiti değil, aynı zamanda sektörün bileşenleri arasında görünmeyen ilişki ağlarını da ortaya çıkarıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı İstanbul'da 8. kez kapılarını açtı

2025-08-20 17:07 - Ekonomi

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

2025-08-24 01:18 - Dünya

Lokma Dağıtımı İçin İstanbul'da Popüler Mekanlar

2025-08-23 00:18 - İnsan&Hayat

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne ceza

2025-08-22 01:23 - Spor

Netanyahu'dan orduya Gazze kentinin işgalini belirlenenden daha kısa sürede tamamlaması talimatı

2025-08-20 22:13 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ortak basın toplantısında konuştu

2025-08-17 20:47 - Dünya

Sınır Tanımayan Doktorlara göre Gazze'deki durum felaket olarak tanımlanamayacak kadar vahim

2025-08-21 11:57 - Dünya

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

2025-08-24 00:10 - Teknoloji

Nemli havalarda artan küf mantarı ağır hastalıklara yol açabiliyor

2025-08-18 13:33 - Sağlık

Kırık kabuğu ahşap ustasının dokunuşuyla onarılan kaplumbağa doğaya salındı

2025-08-18 14:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Balıkesir'de kurulan butik mandırayla kadın istihdamının artırılması hedefleniyor

20:07 - Ekonomi

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Uludağ: Öğrencilere yapay zekadan faydalanmayı öğretmek çok önemli

19:53 - Ekonomi

ABD'de hükümetin kapalı kalması bütçe raporunun yayımlanmasını aksatacak

18:03 - Ekonomi

ECB tutanakları üyelerin faiz indirimi için acele etmeyeceklerini gösterdi

17:12 - Ekonomi

Türkiye'den pul biber ihracatı yılın 9 ayında yüzde 4 arttı

16:54 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail hükümeti, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını onayladı

02:32 - Dünya

Galatasaray, Başakşehir ve Samsunspor, Avrupa Futbol Kulüpleri Birliğine katıldı

00:52 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

00:08 - Spor

Özgürlük Filosu'nda alıkonulan 3 Türk milletvekili yurda döndü

23:58 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze'den kimsenin zorla çıkarılmayacağını söyledi

23:37 - Dünya